Amszterdam szennyvize tartalmazza a legnagyobb mennyiségű ecstasyt Európában

2018.03.23

Egy friss tanulmányban Európa 19 országában összesen 56 város szennyvízhálózatát vizsgálták, az eredményeket tanulmányozva kiderült, hogy a holland fővároséban mutatták ki a legnagyobb arányban az ecstasy maradványait.

Az European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction arra volt kíváncsi, hogy a drogfogyasztási szokások milyen hatással vannak a nagyvárosokban élők mindennapjaira. Az eredmények értékes pillanatfelvételt mutatnak arról, hogyan halad végig a városon a drog és megfigyelhetőek a földrajzi eltérések is. A tanulmányt 2011 óta minden évben rendszeresen elvégzik.

Amszterdam szennyvize nem csupán a legnagyobb koncentrációban tartalmaz ecstasyt, de emellett nagy arányban kimutatható benne a kokain is, ez utóbbi eredménnyel hetedik a vonatkozó rangsorban. A kokaint nagy arányban mutatták ki még belga, holland, spanyol és brit városokban is, míg a kelet-európai régióban volt a legcsekélyebb a kokain mennyisége.

Nem lehet nagyon büszke az eredményekre Hollandia, ugyanis Eindhoven szennyvizében mutatták ki a második legmagasabb értéket az ecstasyt vizsgálva, míg az amfetamin származékok arányát tekintve első helyet ért el a holland nagyváros.

Amszterdam és Eindhoven ezt a magas helyezését a tanulmány szerint annak köszönheti, hogy egyrészt a drogfogyasztás is magas, valamint az ecstasy és amfetamin előállítása is nagy arányban történik ezekben a városokban.

Az EMCDDA tanulmánya megállapította, hogy nincsenek jelentős változások a legelső vizsgálat óta, ami azt jelenti, hogy a kábítószer használat meglehetősen változatlan maradt, azonban egyes városokban növekedés várható a közeljövőben:

„Az elmúlt hét év vizsgálatait értékelve a legmagasabb MDMA-arányt a belga és holland szennyvizekben mutattuk ki. A hosszú távú trendeket figyelembe véve a legtöbb városban az MDMA aránya magasabb volt 2017-ben, mint volt 2011-ben, és egyes városokban, mint Antwerpen vagy Amszterdam ez a növekedés jelentős mértékű volt. A legtöbb városban 2011-től 2016-ig folyamatos volt az emelkedés, majd a 2017-es évben stabilizálódni látszódott a folyamat.

Összességében az amfetamin és metamfetamin adatait figyelve a hét monitorozott időszakot figyelembe véve nincsen jelentős változás az általános mintákban.”

A teljes tanulmány megtekinthető itt: http://www.emcdda.europa.eu/topics/pods/waste-water-analysis

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Élménybeszámoló az idei Defected Fesztiválról hazai szemszögből

2018.12.14.

Bejelentették a 2019-es Defected Fesztivál első fellépőit

Havi két partival tovább élhetsz!!!

2018.12.14.

Kéthetente egy élő koncertélmény segíthet akár kilenc évvel is meghosszabbítani a várható életkort.

Rawflex Music! Új hazai techno label Shabaam és Deep Colors gondozásában!

2018.12.07.

Ami idén tavasszal még csak egy gondolat és elképzelés formájában létezett, az mára már valóság!