Egy új tanulmány szerint az MDMA használók nagyobb empátiával rendelkeznek

2019.05.09

Az eredmények szerint a rendszeres használók empatikusabbak, mint azok, akik más rekreációs szert használnak. A kutatást a Psychopharmacology and Addiction Research Centre (PARC) végezte és arra jutottak, hogy az MDMA használók nagyobb érzelmi empátiával rendelkeznek, mint akik olyan más szereket használnak, mint például a kokain, a kannabisz vagy a ketamin.

Az utóbbi években a tudósok számos áttörést értek el az MDMA jótékony hatásait kutatva, így ma már tudjuk, hogy a klinikai kezelések során használva sikerrel kezelhetőek a poszttraumás stressz szindrómában vagy alkoholizmusban szenvedők is. Már polipoknál is tesztelték, hogy milyen hatással van a szer a társas kapcsolatokra és minden egyes újabb tanulmánynál megerősítést nyer, hogy a parti drogként is ismert szernek vannak jótékony hatásai is.

A legutóbbi kutatással arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen hosszú távú hatásai vannak az MDMA rekreációs céllal való fogyasztásának az alapvető társadalmi kapcsolatokra.

A vizsgálatban 67 tesztalany vett részt, közülük 25 havonta egyszer kapott MDMA-t, 19-en másféle szereket kaptak, míg 23-an csak alkoholt fogyasztottak. Minden résztvevőnek mérték az érzelmi és kognitív empátiáját egy önbevallásos teszten valamint egy számítógéppel kiértékelt teszten keresztül is, ami végén úgy találták, hogy az MDMA-t használóknál a végén magasabbak voltak az eredmények, mint azoknál, akik egyáltalán nem kaptak belőle.

Ezek az eredmények ellentétesek a korábbi véleményekkel, miszerint a hosszú távú MDMA használat káros lehet a társas kapcsolatokra, ami nagyon fontos a terápiás kezelések során. Ez azt jelenti, hogy a különböző mentális betegségben szenvedők kis mennyiségben használhatják a szert akár hosszútávon is, anélkül, hogy szorongást váltana ki a terápia.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel együtt még továbbra sincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az MDMA közvetlenül növelné az érzelmi és kognitív empatikus képességét az embereknek hosszútávon. Lehetséges, hogy a kutatásban résztvevő tesztalanyok alapvetően jobb értékekkel rendelkeztek, mint a többiek. Ahhoz, hogy a hosszú távú hatásokat teszteljék, egy új kutatásra van szükség, amiben az MDMA használat előtt is vizsgálatok alá vetik az embereket, hogy így pontos viszonyítási alap legyen a szer élettani hatásaira.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Ismét a Sziget lett a legjobb külföldi fesztivál a UK Festival Awardson

2019.12.06.

Csütörtök éjszaka adták át az Egyesült Királyság legjobb fesztiváljait minősítő UK Festival Awards díjait!

Másfél hónap alatt többször is teltházzal dübörgött a győri Dinamo Event Hall!

2019.12.05.

Az elmút másfél hónapban 4 sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött!

THe AFTeR / 2020-01-01 05:00AM @ Story (Ex-Tesla), 2020.01.01.

2019.12.04.

BOMBA Energy Drink & RoofHaus presents: THE NYE AFTER 2020.01.01. 05:00