Elhunyt Ennio Morricone

2020.07.06

Hétfő hajnalban, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone! A filmtörténelem egyik legnagyobb hatású zeneszerzője egy római korházban hunyt el miután szerencsétlenül esett.

Ennio Morricone (Róma, 1928. november 10. – Róma, 2020. július 6.) Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, az egyetemes filmzene egyik legismertebb és egyik legnagyobb hatású alakja. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi.
 
A római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, és bár elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét (leghíresebb filmzenéit kétségkívül Sergio Leone spagettiwesternjeihez, mint például a Jó, a Rossz és a Csúf vagy a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmklasszikusokhoz készítette), számos más műfajban is maradandót alkotott a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Elhunyt José Padilla!

2020.10.20.

65 éves korában elhunyt José Padilla, az ibizai Cafe del Mar legendás DJ-je!

Megjelent Kölsch negyedik albuma, a Now Here No Where

2020.10.06.

A dán producer szeptember 25-én megjelent lemezével visszatért a Kompakt kiadóhoz.