Ha van isten, akkor deadmau5-ból techno DJ lesz!

2017.01.07

Történt valami az elektronikus zenében, amire személy szerint marha régen várok, és amiért páran talán még meg is köveznének. Ez pedig nem más, mint Deadmau5 legutóbbi mixe miatti örömködésem, amit a BBC Radio 1 Residency számára készített, s amit alighanem tekinthetünk úgy bejelentési szándékát arra, hogy ofisöli techno DJ-vé avanzsáljon.

Deadmau5-ról mindenki tudja, hogy az EDM néven ismertté vált, sokkoló zenei lidércnyomás egyik zászlóshajója (volt?). Ám, ha képesek vagyunk függetleníteni magunkat a szubkulturális sznobizmus okozta becsípődéseinktől, akkor világossá válik, hogy Zimmerman egyébként egy kibaszott zseni, aki amellett, hogy döbbenetesen profin találta ki ezt az egész cirkuszt maga körül, zseniális iróniával állt önmagához is, meg ehhez az egész giccsparádéhoz. Például szó nélkül csinált hülyét saját kollégáiból, mint amikor a 2014-es UMF alatt széttrollkodta a saját fellépését, hogy a tényleg semmiből a csúcsra rángatott Martin Garrix-et olthassa. Egy olyan arcról beszélünk, aki frankón beállt Uber sofőrnek Torontóban egy McLaren 650S Spiderrel – amit MeowClaren-nek hívott – és Twitteren jelentette be, mikor indul éppen útnak.

Viszont amellett, hogy egy hihetetlenül jó troll, (és ezen a ponton hajítsuk el magunktól a szubkulturális becsípődéseket), baromi jó producer is, aki az EDM-en belül is képes volt olyan kiadványokat készíteni, amelyek igenis popkulturális jelentőséggel bírnak. Ám ha azt hinnénk, hogy Deadmau5 pusztán csak a termál medencébe kíván átnyargalni az emésztőből, akár egy fordított Tiesto (mintegy a techno sosem látott népszerűségén felbuzdulva), akkor ne kapkodjuk el ezt sem. Deadmau5 ugyanis koránt sem techno nélkül való.

Korábban még kisebb vihar is tombolt a klozetben, amiért Richie Hawtin leült vele egy asztalhoz az elektronikus zene homogenizálódásáról beszélgetni, noch dazu még egy b2b szettet is játszott vele, ami úgy hatott a technós keménymagra, mint vecsési jobbikosra Vona Gábor ünnepi jókívánságai Köves Slomónak. Tőlük eltekintve azonban az történt valójában, hogy a techno egyik atyamestere találkozott az új generáció egyik legismertebb, és véletlenül baromi tehetséges tagjával, aminek eredményeként (következményeként) Deadmau5 ki is adott a Hawtin által vezetett Plus8 kiadónál egy félelmetesen menő techno megjelenést Testpilot néven. (Sőt, hogy tovább menjek, Deadmau5 a tavalyi UMF-en szó nélkül játszotta le az előtte sikoltozó tömegnek Jay Lumen „LondON” című számát is.)

Szóval, ha valaki egy kicsit szorosabban követte Joel Zimmerman működését, abban valószínűleg ugyancsak felmerült, hogy erre fog kanyarodni egyszer a hangzásvilága. Ez a pillanat pedig valószínűleg most jött el, mégpedig az említett BBC Radio 1 szettel, amelyben nem akármilyen producerek zenéit válogatta össze: Maceo Plex, Max Cooper, Pan-Pot, Gardens of God, vagy John Hopkins. Ergo nagyon úgy tűnik, hogy a helyzet bőven túlmutat azon, hogy a széttetovált, villódzó egérfejű kitalálta, hogy most akkor kéne még egy McLaren. Elvégre nem egy csűrdöngölős rotyogtatást vetett oda podcastben valami weboldalnak, hanem a BBC-nek rakott össze egy rohadt intelligens és nagyon finoman válogatott szettet. Ám ha mégis rendkívül kritikusak szeretnénk maradni, tekinthetünk erre a szettre holmi vezeklésként is, amit annak a kulturális deficitnek a kompenzálásaként rakott össze, amit a korábbi évek során így, vagy úgy, de mindenképpen kitermelt.

A helyzet tehát az, hogy bár bízom benne, nem kell állandóan aggódnom majd szerencsétlenért a különböző techno fesztiválokon, hogy belefullad a maszkjába, és inkább elfelejti felvenni, viszont azt is remélem, hogy az a fazon, akit titkon szerettem, még ha EDM éllovas is (volt?), de ábrándoztam, mi lenne, ha egyszer techno előadóvá válna, szóval remélem, hogy az a fazon végre tényleg techno előadóvá válik.

Tracklist: 
01. deadmau5 – Imaginary Friends
02. Maceo Plex – Motor Rotor
03. ANNA – Face Your Fears
04. DkA – Anneessens
05. Max Cooper – Distant Light
06. Pig&Dan – Back To Graceland
07. Pryda – The End Is Just The Beginning
08. Pan-Pot – Solace
09. Undercatt – Mongrel
10. Lane 8 – With Me
11. Gardens Of God – River
12. Robert Oaks – On The Run
13. Dom Kane – Borg
14. Tycho – Epoch
15. deadmau5 – Strobe (Com Truise Remix)
16. Jon Hopkins – Lost In Thought
17. Boards Of Canada – Satellite Anthem Icarus
18. ATTLAS ft. Charlz – Ensnared

Írta: Ágoston Dániel

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Decemberben érkezik a Drumcode-nál az A-Sides Vol.10

2020.11.19.

Amin Jay Lumen egyik trackje is helyet kapott rajta!

Hétfőtől a szórakozóhelyeken és az éttermekben is kötelező lesz a maszk viselése

2020.10.29.

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján hangzott el Kiss Róbert rendőr alezredestől!