Ingyenes ecstasy tesztelő szetteket osztogatnának az ausztrál fesztiválokon

2016.11.28

A „Just One Life” program célja, hogy a minimálisra csökkentsék a drogfogyasztásból adódó lehetséges károkat. A tervek szerint a nyár folyamán több ezer ilyen ingyenes szettet osztanának ki több zenei fesztiválon is.

A legális „csináld magad szettek” lehetővé teszik majd a fesztiválozóknak, hogy leteszteljék, valóban azt kapták-e a megvásárolt tablettákkal, mint amit a dílerek rámondtak az adott anyagra, így elkerülhető lenne, hogy valaki tudtán kívül valami egészen mást szedjen be, mint amit szeretne.

Felhívják azonban a figyelmet a „Just One Life” kampány szervezői, hogy a kiosztott felszerelésekkel csupán nagyon alap ellenőrzést tudnak végezni, a szettel sajnos nem ismerhető fel egy esetlegesen potenciálisan halálos összetevő. Nem ez a legfőbb célja az ártalomminimalizáló kampánynak.

Az Australian Drug Law Reform alapítvány elnöke, Dr. Alex Wodak és a sürgősségi orvos specialista Dr. David Caldicott idén februárban bejelentették, hogy egy magánfinanszírozásból létrehozott tablettatesztelő részleget hoznának létre a zenei fesztiválokon, akár támogatja azt Új-Dél-Wales kormánya, akár nem, még ha ezzel a letartóztatás kockázatát is vállalják.

A kezdeti elképzelésük az volt, hogy felállítanak egy labort a helyszínen, doktorokkal és elemzőkkel a soraikban, hogy így hirdessék a biztonságosabb drogfogyasztást a nyári fesztivál szezonban. A konzervatív kormányzat azonban fenntartja korábbi fenyegetését, és üldözné azokat, akik együttműködnének egy ilyen tesztelő csoporttal, ezért aztán egy sokkal kevésbé átfogó megoldást kellett választani az alapítványnak és annak segítőinek.

„Ezek a kiosztott szettek nem adnak információt majd a tisztaságról, pedig az egyik legnagyobb probléma, amivel idén szembe kell majd néznünk, az a nagyon magas MDMA tartalom” – mondta Dr. Caldicott. „Csalódott vagyok. Sokkal jobban is tudnánk ezt csinálni, de a kormányzat nem vette figyelembe a tényeket és nem tartott igényt a szakértőkre.”

A Fairfax cikke szerint négy fesztivál szervezője is bejelentette, hogy határozottan támogatják a tabletták tesztelését, hogy ezzel is csökkentsék az ártalmas szerekkel való tragédiák lehetőségének számát, de felhívták a figyelmüket arra, hogy ha engedélyezik ezeknek a működését a fesztiválokon, akkor azzal a kormányzat és a bűnüldöző szervek szerint is, hallgatólagosan ugyan, de elismerik a rendezvényükön való kábítószer fogyasztást.

A „Just One Life” kampány szervezői a Harm Reduction Australia, a Ted Noffs Foundation, az Australian Drug Observatory, a Students for Sensible Drug Policy Australia és a DanceWize.

Dr. Caldicott még hozzátette: „Senki sem támogatja a drogfogyasztást. Senki sem ösztönöz senkit rá. Azt szeretnénk csupán, hogy ne haljanak meg a fiatalok. Ez a Just One Life alapja.”

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Sun & Soda w/ Adriatique (4hrs set) @ Akvárium Klub, 2021.09.04.

2021.07.20.

A Sun & Soda (powered by Heineken) bemutatja: ADRIATIQUE (4hrs set) & Secret Factory // Denes Toth

Sun & Soda w/ Sasha @ Akvárium Klub, 2021.08.14.

2021.07.20.

A Sun & Soda Official (powered by Heineken) bemutatja: SASHA

Amelie Lens, Farrago @ Cinema Hall, 2021.08.19.

2021.07.20.

AMELIE LENS back in Budapest - 2021. Aug. 19. - Cinema Hall