Jeff Mills az 1927-es 'Metropolis' c. klasszikus filmhez újabb albumot komponált

2023.01.25

A techno ikonja,  Jeff Mills újabb elektronikus zenei műalkotást készített az 1927-es Metropolis című klasszikus filmhez. Az első album 2000-ben jelent meg, a második pedig idén "Metropolis Metropolis" címmel kerül kiadásra.

Míg a korábbi album a film egyes jeleneteire összpontosított, az új album a teljes történeti szálat és cselekményt tükrözi, Mills pedig úgy döntött, hogy ötvözi az elektronikus zenét a klasszikus elemekkel – utalva a film eseményeire, valamint az ember és gép közötti közös hang megtalálásának témájára.

Az 1927-ben bemutatott film a futurisztikus és disztópikus 2000-es években játszódik, Thea von Harbou 1925-ös azonos című regénye alapján. Egy olyan világot ábrázol, ahol gazdag urak uralkodnak a munkásosztály felett, akik a város alatt élnek és dolgoznak. A „Metropolis Metropolis”-ról Mills a következőket mondta: „Fritz Lang Metropolis című remekművéhez sok éven át zenét kreálni nagy élmény volt és az is marad. Egy film, amelyet nem csak élvezni kell, hanem az emlékezetünkbe vésni és átgondolni."

Annak ellenére, hogy a film néma, nem Mills az egyetlen elektronikus zenei művész, aki ihletet merített a klasszikus filmből. A Kraftwerk klasszikusa, az 1978-as „Die Mensch-Maschine” című albumának nevéhez Lang filmjének robotja adta az ötletet. A Kraftwerk-es Ralf Hütter egyszer azt mondta : „Nagy hatással voltak ránk Fritz Lang futurisztikus némafilmjei; a Metropolis és a Dr. Mabuse is. 
Mi vagyunk a Metropolis zenekara” – folytatta. "Úgy érezzük, hogy az általunk játszott zene ennek a korai futurizmusnak a folytatása."

Tracklist:
A. The Masters Of Work And Play - (11:24)
B. Metropolis Metropolis - (12:35)
C. Maria And The Impossible Dream - (12:10)
D. Transformation The Aftershock And Evil - (12:10)
E. Yoshiwara And The Players Of Chance - (12:15)
F. Liaisons And Complicated Affairs - (14:48)

A Metropolis Metropolis 2023. március 3-án jelenik meg az Axis Records-nál.


TOVÁBBI CIKKEK

Bevezetés Máltába

2024.07.03.

Folytatván európai körutazásunkat, most Máltára, a délre található kis szigetországra esett a sor....

Zamárdi várja az idei B my Lake fesztivált és a Balaton Sound fellépőit!

2024.07.01.

Idén július 3. és 7. között Zamárdiban újra megrendezik a B my Lake fesztivált, melynek színpadán olyan világhírű előadók lépnek fel...

Pascal Junior – Legacy | Vinyl

2024.06.30.

Pascal Junior legújabb albuma, a "Legacy" című vinyl, már elérhető, és a zenerajongók körében nagy várakozás övezi.