Kollektiv Turmstrasse - Interjú a B my Lake fesztivál kapcsán

2016.07.06

!!! FOR ENGLISH, PLEASE SCROLL DOWN !!! 

Idén a Kollektiv Turmstrasse páros már járt Magyarországon, a győri The Etiket sorozat vendégei voltak. Augusztusban pedig visszatérnek, de ezúttal nem Győr, hanem Zamárdi a helyszín, ahol a B my Lake Fesztivál névsorát színesítik!Idén már jártatok nálunk. Elképesztően jó buliként marad meg az emlékezetünkben, de hogyan emlékeztek rá ti?
- Pontosan, év elején a győri The Etiket sorozaton jártunk, nagyon élveztük és az egész este tetszett nekünk. Győr csodás város, és szerencsére volt időnk megnézni a várost is. A klub és a közönség is egyszerűen lenyűgöző volt.

- Akkor a „Sorry I’m Late dallal zártatok. Várható valami hasonló a következő alkalommal is?
- Mint tudod, a „Sorry I’m Late”-tel egy nagyon erős tracket sikerült megírnunk, amit mindig nagyon sokan várnak szettjeinkben. Mivel főként live fellépéseink vannak, így limitáltabbak a lehetőségeink, mint egy dj szettben, a saját anyagainkkal kell dolgoznunk. Ezen a nyáron azonban egy-két showt a Sorry I’m Late-tel fogunk zárni.

- A „Sorry I’m Late” az egész világon elképesztő sikert aratott 2015-ben. Elárulnátok néhány háttérinformációt, ami az elkészítését illeti?
- A „Sorry I’m Late” akkor készült, amikor éppen nem annyira ment a zeneírás. Nem terveztük, hogy kiadjuk ezt a tracket, inkább egy fordulópont volt ez, magas elvárások nélkül, hogy aztán nyugodtabban dolgozhassunk tovább a többi munkánkon. A tipikus Turmstrasse zenék egy történetet mesélnek el és több hét alatt készülnek el, de ez most más volt. Ez a track magától íródott.

- A DIYNAMIC SHOWCASE járt a BPM fesztiválon és sok más helyszínen is idén. Mesélnétek az élményekről? Van valami különleges emléketek ezekről?
- A BPM valóban hihetetlen volt. Nagy szerencsénk volt az időjárással, ami abban az időszakban igencsak problémás lehetett volna Mexikóban. A helyszín a dzsungel közepén volt és nekünk, európaiaknak nagyon nagy élmény volt. Úgy általánosságban is azt mondhatjuk, hogy mindig nagyon várjuk a DIYNAMIC SHOWCASE fellépéseket. Nem egy hagyományos esemény, inkább egy találkozó a hasonlóan gondolkozó barátokkal, legyen az egy másik fellépő, vagy akár egy srác az irodából.

- Nehéz a választás a klub fellépések és a fesztiválok között, mivel mindkettőt más okok miatt szeretjük. Ti melyiket preferáljátok, és miben különbözik egy live szett a két különböző típusú helyszínen?
- Imádjuk a nyári fesztiválszezont. Meleg van, napsütés és az utazás is könnyebb. A hangzásunkkal felléphetünk akár nappal is, nem csak az éjszaka közepén. Ha nappal lépünk fel, akkor sokkal kipihentebbek vagyunk másnap, ami után az utazás is könnyebb számunkra. A klubfellépések viszont sokkal intenzívebbek, mert direktebb kapcsolatban vagyunk a közönséggel. Úgy gondoljuk, hogy könnyebb egy klubban kapcsolatba lépni az emberekkel, mint a fesztiválokon. A hangzásnak pedig illeszkednie kell a közönséghez is, szóval egy klubfellépésen, ahol több a rajongó, ott inkább a Kollektiv Turmstrasse közönségnek játszunk, míg egy fesztiválon „mindenkinek”.

- Mindketten barátok és kollégák is vagytok egyben. Elmesélnétek, hogyan kezdődött ez a kapcsolat?
- A zene hozott össze minket, egy rendezvényen találkoztunk 1998 körül, abban az időben mindketten aktívak voltunk. Elég hamar kiderült, hogy közös az érdeklődésünk és mindketten többet akartunk, mint megragadni a lakossági zenéknél. Aztán egymást követték az események. Először kivettünk közösen egy lakást, folyamatosan jártunk a lemezboltba, aztán megvettük az első felszerelésünket. Azt hiszem tipikus kockák voltunk a „próbált ki és hibázz” elvet követve.

- Nyilván a zene fontos része az életeteknek, de mi mást csináltok szabadidőtökben, amikor éppen nem a fellépések, vagy a zenekészítés jár a fejetekben?
- Nagyon sok minden érdekel minket, de egyszerűen nincs rá elég időnk. Imádjuk a számítógépes játékokat, de szeretünk kenuzni, horgászni, a természetben járni, szeretjük az időnket a barátokkal és a családdal tölteni, és ha időnk engedi, drónnal is játszunk. Szerintünk átlagos srácok vagyunk, akiket a technikai dolgok érdekelnek.

- Milyen zenét hallgattok, amikor utaztok vagy csak kikapcsolódtok?
- Mivel a mindennapjainkat keresztülszövi az elektronikus zene, így nagyrészt azt hallgatunk privátban is. De legtöbbször sokkalta inkább kikapcsoló zenéket, a rocktól a jazzen át a legújabb indie zenékig. Csak legyen szórakoztató és izgalmas.

- Mi hiányzik a legjobban a mindennapi életetekből, amikor éppen turnéztok?
- Az elején sokkal inkább hiányoznak dolgok, mint később. Idővel megtanulod kezelni ezt az életstílust. Korábban nagyon gyakran unalmas volt, nem tudtunk dolgozni, amikor turnéztunk, hiányzott a stúdió és minden utazás olyan volt, mint egy nyaralás. Hosszú folyamat volt, míg megtanultuk, hogy a turnézás alatt lehetünk aktívak is, és szakíthatunk időt mindenre. Az egyik dolog, amit utazás közben a legjobb csinálni például, az interjút adni.

- Sok sztár, aki járt nálunk, beleszeretett a fővárosunkba. Sikerült már megnézni Budapest nevezetességeit? Ha igen, hogyan tetszett?
- Ugyanígy érzünk mi is. Az első budapesti fellépésünk óta volt, hogy nem csak munka miatt látogattunk el újra a fővárosba. Szeretünk ebben a csodás városban privátban is megfordulni. A 15 évvel ezelőtti Berlinre emlékeztet minket. És a kis éttermeket és bárokat még meg sem említettük. Találtunk egy kis reggeliző helyet néhány éve, ahová mindig visszatérünk. Nagyon egyszerű, de tényleg nagyon jó.

- És végül, de nem utolsó sorban, mire számíthatunk tőletek a B my lake-en?
- Bármi megtörténhet, de reméljük a nap sütni fog...!
1.) You visited us already this year. In our memories, that party was incredible, how do you remember it?
Exactly, at the beginning of the year we were playing at The Etiket event in Gyor and we really enjoyed and liked the whole night. Gyor is a wonderful city and we luckily had some time to have a look around. The club and the crowd were simply amazing.

2.) That time you closed your set with "Sorry I'm Late". What we expect something similar?
As you know we released with „Sorry I’m Late“ a strong track and many people are waiting for this one in our set. Mainly we play live and so we have a more limited track selection than DJs and we have to work with our own material. So this summer we will close one or another show with „Sorry I’m Late“.

3.) Your hit "Sorry I'm Late" had an incredible success all over the world in 2015. Can you tell us some background details about the way it has been produced?
„Sorry I’m Late“ caused in a studio phase when we weren’t too satisfied with our production output. It wasn’t planned to release this track and it was more a turning point at the studio to work without high claims and expectation to yourself, to work really relaxed and casual. Typical Turmstrasse sound is telling a story and often takes many weeks but with „Sorry I’m Late“ it was different. The track was written by itself.

4.) DIYNAMIC SHOWCASE took place at BPM in January and in many others in this year. Could you tell us a bit about your experiences? Which one a special?
BPM was really incredible. We had great luck with the weather which could be also quite difficult in Mexico at that time. The location was in the middle of the jungle and for us european people it was a great experience. In general we can say we are always looking forward to Diynamic Showcases. Its not a regular event, its more a meet and greet with like minded friends. Wheter the other artists or the guys from the office.

5.) It's is hard to choose between club shows and festivals as we love them for different reasons. Which  one do you prefer and how much different are your live sets in terms of the two types of gigs?
We love the Summer, Festival time. It’s warm, bright and also it’s easier tio travel. With our sound we also can play during the daytime and not only playing deep into the night. That means that we are more relaxed on the other day which makes it easier again to travel. But the club gigs are more intense as you are direct in contact with the crowd. We think its sometimes easier to connect with the people in the club than at a festival. The sound has to be compatible as the audience is mixed. So playing in a club is maybe more for the fans and Kollektiv Turmstrasse music lover and playing on festival for „everyone“.

6.) You are both friends and colleagues in the same time. Could you please tell us how and when this relationship started?
We met because of the music on an event we both were quite activ at that time. That was maybe around 1998 and we realised relatively quickly that we both have the same interests and we want more than consume music. So one thing led to another. First there was our flat-sharing community, we went regulary to the record store, the bought the first studio equipment, the first experiments. We think for that time we had a typical „Nerd-community“ with the „Try and Error“ principle.

7.) Music is obviously a big part of your life, but what else do you do in your free time if you are not focused on events and producing?
There are too many things we are really interested in but we don’t have enough time for doing it. We are really into the computer games scene but we also like canoeing, fishing, to be in the nature, spend the time with friends and family and when there is some time left we unpack the drones. We think we are typical guys with a big interest for technical gimmicks.

8.) What kind of music do like to listen to personally in case you're traveling or maybe just hang out?
Our everyday life if privat or professional is characterised from electronic music so this is mainly the music we listen to privatly. But most of the time more relaxed from electronica to rock over jazz, back to the latest indie trends. It hast to be fun and thrilling.

9.) What do you miss the most from your every day life if you're on tour?
Meanwhile you don’t miss so much than in the beginning. You have learned over the years to match with this lifestyle. Earlier it was really often boring, we couldn’t work when we have been on tour, the studio was missing and every tour felt a bit like holidays. It was a long way for us to lern that when we are on tour we should be activ and use the time for the things. Things you can do very well whilst travelling like doing an interview for example.

10.) Many stars who visited us, fell in love with our capital. Did you have the opportunity for some Budapest sightseeing? If yes, how did you like it?
It was the same for us. Since our first Budapest visit we also come back not only for working. We also like to be in this wonderful city privatly. It reminds us of Berlin 15 years ago. You can feel the energy, awakening, strength as well as the creativity everywhere. Not to mention all these little restaurants and bars. We spotted a little breakfast restaurant a few years ago and we are still going to this one. Quite simple but really really good.

11.) Last but not least, what can we expect regarding your set @ B my Lake?
Making everything and nothing possible and hopefully the sun is shining.

 


TOVÁBBI CIKKEK

Jön a Tale Of Us, Mochakk és Jeff Mills is a Szigetre!

2023.03.14.

Az új bejelentéssel kiegészült a Nagyszínpad headlinereinek listája és számos további izgalmas név is érkezett.

Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a nyáron a saját fesztiválján

2023.03.10.

A techno zseni, Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a Karren Maar Fesztiválon egy több mint 11 órás szettel.

Éljenek a nők! - Így köszöntötte a nőket a DAAD Gathering nőnap alkalmából

2023.03.08.

Hiánypótló fesztivált indított utjára az OZORA fesztivál legénysége Dádpusztán 2021-ben!