Magasan képzett fiatal felnőttek fogyasztanak leginkább ecstasyt

2017.10.30

Egy új tanulmány jutott erre a megállapításra, a demográfiai változások vezettek erre az eredményre. A Drug and Alcohol Dependence folyóiratban közölt kutatásban a National Survey on Drug Use and Health arra jutott, hogy nőtt a főiskolai végzettséggel rendelkezők aránya a fogyasztók körében.

A kutatás szerint maga az ecstasy felhasználók aránya viszonylag konzisztensnek mondható, az amerikaiaknál 2,2%-ról csupán 2,6%-ra emelkedett ez a mutatószám, azonban a demográfiai összetétel eltolódott. A magasan képzett fiatal felnőttek aránya a fogyasztók között a 2007-es érték duplájára nőtt 2014-re.

A tanulmányt jegyző Joseph J Palamar, a New York University Langone Medical Center kutatója elárulta, miért vállalta el a kutatás vezetését:

„Azóta kutatom az ecstasy használatát, amikor még én is buliztam… Az ecstasy volt a legkedveltebb partidrog évtizedekig, számos kutatás viszont arra jutott, hogy csökkent a népszerűsége a ’Molly’ (MDMA) előretörése miatt. Ez a mostani az egyike azoknak, ahol az ecstasy használat trendjeit vizsgálom, hogy az eredményekkel segítsem a munkánkat a megelőzés és az ártalomcsökkentés folyamán.”

A 12-17 éves korosztályban az ecstasyt használók aránya 42,9%-kal csökkent 2007 és 2014 között, ugyanakkor használók száma érdemben nem változott sokat.

Palamar azt is elmondta, hogyan segíthet a mostani eredmény az ártalomcsökkentés technikáiban:

„Az ecstasy fogyasztók demográfiai összetétele változik, és ezt figyelembe kell venni, amikor előkészítünk egy prevenciós és ártalomcsökkentő kampányt, hogy azokat érjük el, akik a leginkább érintettek. A legtöbb fogyasztó főiskolai végzettséggel rendelkezik és mivel jellemzőbb rájuk az individualista gondolkodás, nem biztos, hogy az egy sémára épülő drogprevenciós üzenetek célba érnek náluk.”

Idén több kutatás is készült, amiknek az eredményei nem egyszer vitaindítóak lettek. Az egyik amerikai tanulmány arra jutott például, hogy a „Molly” tablettáknak csak a 60%-a tartalmaz MDMA-t, míg egy másik szerint az ecstasyhoz köthető halálesetek száma rekordmagasságokban van.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Megjelent Dubfire 'Above Ground Level' című dokumentumfilmje

2017.11.22.

Végigkövethetjük benne az iráni művész életét onnantól, hogy hét éves korában elhagyta szülőhazáját.

Éljük át újra a nyarat, itt a Balaton Sound Aftermovie!

2017.11.21.

Európa legjobb vízparti bulijának legklasszabb pillanatai sejlenek fel a Balaton Sound most napvilágot látott aftermovie-jában.

Joseph Capriati több, mint egy napon át játszott egyhuzamban!

2017.11.21.

Több, mint 25 órán keresztük pakolta a legnagyobb zenéket!