Magasan képzett fiatal felnőttek fogyasztanak leginkább ecstasyt

2017.10.30

Egy új tanulmány jutott erre a megállapításra, a demográfiai változások vezettek erre az eredményre. A Drug and Alcohol Dependence folyóiratban közölt kutatásban a National Survey on Drug Use and Health arra jutott, hogy nőtt a főiskolai végzettséggel rendelkezők aránya a fogyasztók körében.

A kutatás szerint maga az ecstasy felhasználók aránya viszonylag konzisztensnek mondható, az amerikaiaknál 2,2%-ról csupán 2,6%-ra emelkedett ez a mutatószám, azonban a demográfiai összetétel eltolódott. A magasan képzett fiatal felnőttek aránya a fogyasztók között a 2007-es érték duplájára nőtt 2014-re.

A tanulmányt jegyző Joseph J Palamar, a New York University Langone Medical Center kutatója elárulta, miért vállalta el a kutatás vezetését:

„Azóta kutatom az ecstasy használatát, amikor még én is buliztam… Az ecstasy volt a legkedveltebb partidrog évtizedekig, számos kutatás viszont arra jutott, hogy csökkent a népszerűsége a ’Molly’ (MDMA) előretörése miatt. Ez a mostani az egyike azoknak, ahol az ecstasy használat trendjeit vizsgálom, hogy az eredményekkel segítsem a munkánkat a megelőzés és az ártalomcsökkentés folyamán.”

A 12-17 éves korosztályban az ecstasyt használók aránya 42,9%-kal csökkent 2007 és 2014 között, ugyanakkor használók száma érdemben nem változott sokat.

Palamar azt is elmondta, hogyan segíthet a mostani eredmény az ártalomcsökkentés technikáiban:

„Az ecstasy fogyasztók demográfiai összetétele változik, és ezt figyelembe kell venni, amikor előkészítünk egy prevenciós és ártalomcsökkentő kampányt, hogy azokat érjük el, akik a leginkább érintettek. A legtöbb fogyasztó főiskolai végzettséggel rendelkezik és mivel jellemzőbb rájuk az individualista gondolkodás, nem biztos, hogy az egy sémára épülő drogprevenciós üzenetek célba érnek náluk.”

Idén több kutatás is készült, amiknek az eredményei nem egyszer vitaindítóak lettek. Az egyik amerikai tanulmány arra jutott például, hogy a „Molly” tablettáknak csak a 60%-a tartalmaz MDMA-t, míg egy másik szerint az ecstasyhoz köthető halálesetek száma rekordmagasságokban van.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Robert Hood készíti az új DJ-Kicks mixet

2018.11.14.

A K7 bejelentette a sorozat legújabb darabját, ami november 16-án fog megjelenni CD-n, bakeliten valamint digitális formában.

Egy hónap múlva BÓNUSZ Electronic Music Festival!

2018.11.08.

December 8-án szombaton kerül megrendezésre a DEADCODE PRODUCTION szervezésében Közép-Európa legnagyobb egynapos indoor fesztiválja.

„Hallgass Hazait” új színfolt a budapesti klubtérképen?

2018.11.07.

November 10-én a nemrégiben újragondolt és nyitott Lock Klub Budapest eseményei közt bukkantunk rá egy nagyon ígéretes és dicséretes kezdeményezésre!