Rajongás csúcsfokon vol 2. - Monika Kruse-val és hazai rajongójukkal beszélgettünk

2017.03.08

!!! FOR ENGLISH, PLEASE SCROLL DOWN !!! 

 Monika Kruse nem csak az egyik legjobb és legszexibb techno producer, hanem bizonyára a legrajongottabb is. Hogy ez így legyen, arról két magyar Moni fan is gondoskodik, nagy erőkkel, megszállott módon, átgázolva minden határon. Szabina és Viktor ismeretlenül, de együtt vált a legendás nő rajongójává. Azóta a történet lassan 7 éve tart és már elég sok buliban voltak ahhoz, hogy ebből akár életre szóló barátság is alakuljon majd egyszer. Most velük beszélgettünk!

 

Két megszállott Monika Kruse fanatikus, akik szinte már beteges módon kimaxolják egy rajongó fogalmát. Szabina és Viktor, örömünkre szolgál veletek beszélgetni. Kezdjük ott, kinél hogyan alakult ki a Móni iránti őrület?
Viktor:
Monikát először 2007-ben hallottam élőben, de már korábban is tetszett a stílusa. Az az évi fellépése annyira szíven talált, hogy 2008-ban a saját gólyatáboromba azért nem mentem el, mert Monika pont akkor játszott Budapesten, a Bónuszon. Az igazi őrület akkor kezdődött, mikor a Bónuszt követően kisorsolták a nevem a Terminal M hírlevélre feliratkozók közül és postán kaptam egy eredeti bakelit lemezt.

Szabina: Nekem 2004-ben, Budapest Parádén volt hozzá először szerencsém. Szerelem volt első hallásra. Ezt követően minden buliban ott voltam, mikor Magyarországon játszott. 2009 nyarán miatta mentem el Nature Onera, így nagy volt az öröm, amikor megláttam a honlapján, hogy nálunk lesz szilveszterkor.

A két történet aztán egybe fonódott egy véletlennek köszönhetően. Hogy ismerkedtetek meg?
Viktor: 2009. december 31-én ráírtam az egyik ismerősömre, – akit korábban csak azért jelöltem be, mert magyarként Monikához rendszeresen posztolt – hogy mi a szitu, várják-e már a szilveszteri fellépést? Azt a választ kaptam, hogy “bassza meg a kurva élet”, mert lerobbant a kocsijuk és pont haza tudtak érni a reptérről, de nem túl kellemes szájízzel, mert Monika nem volt az utolsó Berlinből jövő járaton. Rá egy percre Moni becsekkolt Frankfurtból, hogy „Budapest I’m coming”, nekem sem kellett több, fatertól elkértem a kocsit és már úton is voltam két vad idegen lányért, hogy együtt várjuk Monikát.

Szabina: Egészen hasonló a lányos verzió is. Barátnőmmel kimentünk a reptérre, hogy autogramot kérjünk Monitól, ő persze sehol… Szomorúan hazamentünk, kocsi épphogy hazagurult, majd jött az a bizonyos frankfurti check-in. Úristen!! Olcsó fuvar kell vissza a reptérre, de azonnal! Ekkor mondta Zita, hogy van egy srác, azt sem tudja kiféle-miféle, de szereti Monikát, és kivinne minket. Hibátlan! Ő volt Viktor és 20 percen belül már úton is voltunk a fater kocsijával...

 
Az a bizonyos első találkozás 2009. december 31-én a reptéren

 Ez volt az első közös bulitok egymással és testközelben Monikaval is, hogy sikerült?
Viktor:
A reptéren nálam volt a bakelit, amit kaptam és természetesen egyből aláírattam vele. Kevésszer dobogott ennyire a szívem, mint abban a pillanatban. A szilveszter este szuper jól sikerült. Szerencsére a buliban is találkoztunk és hátravitt minket a backstagebe, hogy ott készítsen rólunk fotót egy lámpa alatt (ekkor az iPhone 3-ban még nem volt vaku). Rajtam volt egy kézzel festett Monika Kruse póló, amit a zsebemben maradt filccel a Pecsában aláírattam vele – ennek a pólónak igen nagy szerepe volt 2010-ben, mert minden az évi buliban szignóztattam.
Ez ide kattintva tekinthető meg.

Szabina: Olyan extázisba estem, hogy még a mai napig is izgulok 1-1 találkozó előtt.
Mondtuk neki, hogy mi vagyunk a legnagyobb rajongói, bár akkor szerintem még nem hitt nekünk. Az aláírást begyűjtöttem én is a Nature One jegyemre. A szilveszteri buliból is csak annyi maradt meg, hogy kiváló szettet játszott és utána a beszélgetés a backstageben.

Ezután kezdtétek el követni Monikát és járni a világot. Hol indult el a megállíthatatlan lavina?
Viktor: Szabina megfűzött, hogy 2010 márciusában menjünk ki kocsival Bécsbe. Ő bevállalta a vezetést, mert komoly alvászavarral küszködik és after arcokat megszégyenítően képes sokáig fennmaradni másfél doboz Red Bulltól annak érdekében, hogy minél előbb a saját ágyában aludhasson füldugóval és szemellenzővel, korom sötétben. Bécsben Mónika felismert a póló miatt és felhívott minket a Flex színpadára, ahol a helyiek is el voltak ájulva, hogy kedden átugrottunk a szomszéd fővárosba bulizni.

Ezt követte áprilisban egy welsi (Osztrák város) buli, ahol Monika le volt döbbenve, hogy 4 hónap alatt harmadszorra találkozik velünk és meghívott minket Berlinbe, egész pontosan a Berghainba, ahol júniusban lépett fel.

Azóta hogyan zajlik ez a rajongás, hogy képzeljük el? Kinézitek egy átlagos hétvégén, hogy hol lép fel, beültök a kocsiba és nincs megállás, aztán buli, haverkodás és vissza?
Viktor: Igen, illetve nem, mert pont fordítva. Szerencsére Moni honlapján időben fel vannak töltve a dátumok, így nincs olyan fellépés, ami miatt ne csorogna a nyálunk, de két opció működött és működik mind a mai napig. Az első, hogy ha Budapest 600km-es vonzáskörzetében játszik, akkor biztosan megyünk. A másik, hogy olyan városban lépjen fel, ahová megfizethető a repjegy és vállalható időpontban szállnak gépek.

Szabina: Hasonló, igen. Az én két opcióm első lehetősége az olcsó repjegy + szállás kombó, a második pedig, ha olyan városban lép fel Monika, ahol még nem jártam. Szeretem a bulival egybekötött városnéző hétvégéket.

 
2016 augusztusán Ibizán

Nézzük, milyen városokban jártatok már Monika után?
Szabina, Viktor: Ez egy fogós kérdés, most hirtelen, ami eszünkbe jut: Budapest, London, Berlin, Sydney, Melbourne, Bécs, Wels, München, Augsburg, Linz, Salzburg, Mannheim, Párizs, Lille, Róma, Madrid, Ibiza, Belgrád, Temesvár, Bregenz, Eisenach, Prága, Brüsszel, Verona, Amszterdam, Utrecht, Kastellaun, Pag-Novalja, Münster, Maidstone, Hatfield...

Hirtelen csak ez jut eszetekbe? Az igen. És mekkora volt a legnagyobb távolság, amit megtettetek, vagy mi a jellemző?
Szabina: Többnyire Európán belül megyünk. Egyszer kocsival levezettem egy Budapest-Amszterdam távot. Repülővel pedig London-Ausztrália volt a legdurvább. A dolog pikantériája, hogy rettenetesen félek a repüléstől. A légmentesen zárható folyadékos tasakom általában feles whiskeykkel van tele, illetve van egy stresszlabdám, amik olyan alapvető kellékei az utazásimnak, mint a beszállókártya vagy az útlevél. Kalandos 2x24 órás út volt, de szerencsére dupla buli volt és nagyon megérte elmenni.

Minden alkalommal meglepitek valami ajándékkal, ha Budapestre jön. Mit szeret ez a nő a legjobban?
Szabina, Viktor: A pezsgőt... :) Komolyabbra véve: Prince zenéjét, jógát, ajurvedát, Berlint, a különleges fesztiválokat, mint amilyen a Burning Man.

 
2012, Budapest, reptér, pezsgőzés!

Ki hányszor volt Monika Kruse bulin? Már, ha számoljátok!
Viktor: Nem tudom? :D Kb. 50 körül.
Szabina: Ha minden jól alakul, akkor az idei Thissizz-es fellépés már a 70. lesz :)

Ennyi szórakozás rengeteg lemondással is jár, illetve sok mindent meg is kell tennetek. Most komolyan, ez már egy életforma, amit műveltek! Miken mentetek keresztül az elmúlt években?
Viktor: Szerintem ez a hobbink. Utazni, táncolni, jó zenét hallgatni és jól érezni magunkat. Túl sok mindenen mentünk keresztül ahhoz, hogy ezt össze tudjam foglalni.

Szabina: Persze, lemondással jár, így nincs hétvégi kocsmázás, mozizás, mókázás és sok más se. Nekem mégis a legnagyobb kihívást a szabadságom beosztása jelenti, család kontra partik.
A mi triumvirátusunk már többet megélt, mint néhány házasság, időben és eseményekben egyaránt.

Szabina, neked még maradandó Terminal M lenyomatod is van, igaz? Viktor, te meg még semmi ilyet nem tettél, vagy már tervben van??
Viktor: Tervben van, de mindig elutazzuk az árát…

Szabina: Igen, egy Terminal M-es logó van a karomra tetoválva.

 
Csak a kézfeltevős pillanat mutatja meg a Terminal M tetkot

Viktor mit szólsz ahhoz, hogy Szabina a budapesti buli előtt még kiugrik Párizsba, majd vissza Londonba és onnan jön csak haza, szóval 3 Monika estét húz be egy hétvégén?
Viktor: Londoni fizuval könnyű anyukám…

Szabina, nem gondolod, hogy Viktor kevés Monika buliban jelenik meg?
Szabina: Dehogynem! Mert mindig hiányolom mikor nincs mellettem.

Mit szerettek ennyire ebben a nőben?? De most tényleg!
Viktor: Én egyszerűen harapni tudom a stílusában a boldogságot. Minden zenében, amiket pörget van valami groove, ami megfog és magával ragad.

Szabina: A zenei stílusát, a személyiségét, a pozitív kisugárzását, az állandó jókedvét, mosolygását. Vagyis?! Mindent. :)


2016 július, Monika Kruse születésnapja – Nation of Gondwana, Berlin

Azon kívül, hogy rajongotok Monika zenéjéért és személyéért, azt tudjátok, hogy miért csináljátok ezt?
Viktor: Nézd, ha egy nemzetközi szupersztár fellépő azt mondja neked pár találkozó után, hogy „bárhová jönnétek, csak dobj egy mailt és fent vagytok a vendéglistán”, nyilván élsz ezzel a lehetőséggel. Így történt ez velünk is. :)

Szabina: Nagyon sokat köszönhetünk neki. Felejthetetlen élményeket, kedves ismerősöket, még kedvesebb barátokat, különleges helyszíneket. Azt gondolom, hogy olyan megfizethetetlen emlékekkel és sztorikkal gazdagodunk hónapról-hónapra, amiket szívesen mesélünk majd az unokáinknak….. ha betöltötték a 18-at. :D

Mesélnétek egy-egy ilyen sztorit, persze csak úgy nyomdafestéket tűrően?
Viktor:
Tavaly a London Eggben az első sorban álltunk és olyan szinten ömlött ránk egy lyukon át a füstgépből a füst, hogy alig kaptunk levegőt. Kb. fél órája játszhatott Moni, mikor észrevettem, hogy a kezemben lévő üres poharat, ha megfordítom, pont beleillik ebbe a lyukba és betömtem. A következő fújást sikeresen elfojtottuk, így elégedetten egymásra néztünk Szabinával, majd mikor felnéztünk Monira, akkor vettük észre, hogy gyakorlatilag kifüstöltük a pultból… Opps, bocsika! :D

Szabina: Tavalyi Thissizz bulira mentem haza, de Pozsonyban landoltam, onnan Viktor vitt Budapestre kocsival. Előkerültek az élet nagy dolgai, illetve, hogy a szülők már aggódnak értünk, mivel közelebb vagyunk a 30-hoz, mint a 20-hoz, és még mindig csak a bulik, se család, se unoka… Aztán arra jutottunk, hogy nekünk biztosan szuper gyerekünk lenne, zeneimádó génekkel megáldva. És a neve sem lehet más, mint Monika. Majd Viktor felvetette, hogy mi van, ha fiú lesz?! Erre azt válaszoltam, hogy természetesen akkor is Monikának fogjuk hívni, és akkor fog megszületni, ha imádott muzsikusunk is szülési szabadságon lesz, így én sem maradok ki ezért 1-2 év bulizásból. :)

Szinte biztos, hogy Ti vagytok Monika Kruse legfanatikusabb rajongói. Csak így tovább!
Szabina, Viktor: Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget!

Miközben végig tátott szájjal hallgattuk Szabina és Viktor rajongói sztoriját, Monika Kruse is válaszolt pár kérdésünkre a srácokkal és felettébb magas fokú rajongásukkal kapcsolatban.

Van két magyar rajongód, akik bejárják utánad a világot. Milyen érzéseket táplál ez benned?
Monika:
Igazán megható, hogy a zeném ilyen mély érzéseket vált ki az emberekből, és az is, hogy ezáltal ilyen barátságok születnek. Mindig öröm velük találkozni, mert nagyon jó emberek. Az pedig mindig nagyszerű, ha van körülötted valaki, akiben megbízhatsz, örülsz a jelenlétének és közös élmények születnek. Ez igazán ritkaság számba megy, mert nem túl gyakori, hogy valaki ilyen hosszú ideig, ennyi helyre elkísérjen.


A vízválasztó berlini kiránduláson 2010-ben még nem sejthették meddig mennek a rajongásban

Már 6 vagy az is lehet, hogy 7 éve tart ez a kapcsolat. Ez egy olyan viszony, ami számodra is fontos?
Egyértelműen! Mindig öröm találkozni velük, úgy érzem, már az életem részei.

Másoktól is övez ilyen fokú rajongás, vagy kiemelkedő esetről beszélünk?
Szabina és Viktor különleges eset, mert olyan távoli helyekre is elkísértek, mint Ausztrália. Németországból is vannak rajongóim, akik szinte minden fellépésemen ott vannak, de Európán kívül még nem tartottak velem. Szóval ők tényleg egyedülállóak ebben a tekintetben.


LabLondon live után az irodában / Viktor és Monika Belgrádban, 2016 december

Van emlékezetes sztorid Szabinával és Viktorral?
Nagyon meghatódtam, amikor egy nagyon különleges ajándékot kaptam tőlük szülinapomra. Tudják, hogy nagy Prince rajongó vagyok és megleptek egy ritka képes lemezzel tőle. Ha nem vagyok jó passzban mindig írnak valami szép üzenetet. Inkább az embert látják bennem és nem a Dj-t. Egyszer azt mondták annyi nagyszerű emléket köszönhetnek nekem, szeretnének ebből valamit visszaadni. És egyébként én is így érzek velük kapcsolatban.

Viktor és Szabina biztosan ott lesz Monika Kruse március 14-i Thissizz fellépésén, már csak Ti kelletek a tökéletes bulihoz! ;)
Addig még álljon itt néhány kép a két fanatikus rajongó és Monika Kruse közös életéből.

Monika Kruse Interview with Szabina and Viktor
Two obsessed Kruse fanatics who are fans at their max. Szabina and Viktor, it's a pleasure to talk to you. Let's begin with explaining how this Monika craze started.

Viktor: I first heard Monika play in 2007, but I had liked her style long before that. That party hit me right in the heart, and I decided that I wouldn't go to my university camp because Monika was playing at Bonus Festival in Budapest then. The real craze started when I was chosen as the winner of the Terminal M newsletter and I got an original vinyl.

Szabina: I first met her at the Budapest Parádé in 2004. This was love at first listening. After that, I attended every party she played in Hungary. In the summer of 2009, I visited Nature One because of her. I was over the moon when it came to light that she was going to play at New Year's Eve that year.

The two stories then became one by chance. How did you two meet?
Viktor: On 31st of December, 2009 I wrote a message to one of my acquaintances (whom I added as a friend because she had been posting to Monika's page), I asked her 'What's up? Are you waiting for the New Year's Eve party?' I got this reply: Fuck fuck fuck (in Hungarian, it sounds much better) because her car broke down and Monika wasn't on the last flight from Berlin. After a minute, Monika checked in from Frankfurt, saying 'Budapest I'm coming'. I immediately borrowed my father's car and I was on my way to pick up two perfect strangers to wait for Monika together.

Szabina: My part is almost the same. We went to the airport with my friend to get an autograph from Monika, but she was nowhere. We were driving home really upset when the car broke down. Then we saw this Frankfurt check in. Oh my God! We needed a cheap ride back to the airport right away. This was the time when Zita told me about this guy who she didn't really know, but he loved Monika and he would drove us to the airport. Great! This was Viktor and in 20 minutes we were on our way.

This was your first party together and with Monika. How did it go?
Viktor: I had the vinyl with me at the airport and of course I asked for her autograph. My heart beat really fast at that moment. The New Year's Eve was fantastic. We also met her at the party and she took us to the backstage to take a photo of us because there was a lamp there (and the iPhone 3 didn't have flash back then). I wore a hand-painted Monika Kruse T-shirt which I had signed before. And I've got it autographed ever since then.

Szabina: I got really excited. We told her that we were her biggest fans, but I think she didn't believe us then. I got her signature on my Nature One ticket that day. I can only remember that her set was great and we had a chat in the backstage.

After that you started following Monika and travel round the world. Where did this all begin?
Viktor: Szabina made me travel with her to Vienna in March 2010. Monika recognized us because of my T-shirt and called us to the stage in Flex. The locals were amazed that we travelled to have a party at a different capital city on a Tuesday night. This was followed by a party in Wels (Austrian town) where Monika was stunned that this was the third time we met her in 4 months and she invited us to Berlin, to Berghain to be precise, where she had a party in June.

How shall we imagine you being a fan? You choose a venue where she plays, you get into the car, then you have a great party, you mingle a little and then you come back, is that right?
Viktor: Yes and no, because everything is upside down. Fortunately, Monika's website is always up to date, and two options work for us. The first is that when she plays in a 600 km circle around Budapest, we are certain to go. The other is that when she plays in a place which we can reach by a cheap flight, we are sure to go.

Szabina: My first option is a cheap flight and accommodation combination, and the second is when Monika plays in a place where I've never been before. I love sightseeing and party weekends.

Let's collect the cities you've been to because of Monika.
Szabina, Viktor: This is a really hard question, but let's try and collect them. Budapest, London, Berlin, Sydney, Melbourne, Vienna, Wels, München, Augsburg, Linz, Salzburg, Mannheim, Paris, Lille, Rome, Madrid, Ibiza, Belgrade, Bregenz, Eisenach, Prague, Brussels, Verona, Amsterdam, Utrecht, Kastellaun, Pag-Novalja, Münster, Maidstone, Hatfield...

Wow! That's amazing. What has been the longest distance so far?
Szabina: Mainly, we follow her in Europe. Once, I drove from Budapest to Amsterdam. The longest one was by plane from London to Australia. I'm terribly afraid of flying and this is why my hand luggage is full of small bottles of whiskey and I also have a stress ball. These are all basic ingredients when I fly, just like the boarding pass or my passport. It was a really adventurous 2 x 24 hours journey, but fortunately it was a double party and it was really worth going.

You always give her a surprise when she visits Budapest. What does this woman like best?
Szabina, Viktor: Champagne... :) Let's be more serious: she likes Prince, yoga, ajurveda, Berlin and unique festivals like Burning Man.

How many times have you been to a Monika Kruse party?
Viktor: I don't know, 50 maybe.
Szabina: If everything goes well, this year's Thissizz is going to be my 70th.

You need to arrange a lot of things to get to so many parties. This is a complete lifestyle. What have you gone through during the years so far?
Viktor: In my opinion, this is our hobby. Travelling, dancing, listening to good music and having a good time. We've been through a lot together, it's really hard to summarize that.

Szabina: We need to give up a lot of things because we don't go to pubs or to the cinema, or anywhere else. The greatest challenge for me is to arrange my annual holiday, family vs parties. Our trio has gone a really long way.

Szabina, you have a Terminal M tattoo, right? Viktor, are you planning anything like this?
Viktor: I'm planning it but I always spend the money on a journey.
Szabina: Yes, I have a Terminal M logo tattooed on my arm.

Viktor, what 's your opinion about Szabina's plan: before the Budapest gig, she's going to travel to Paris, then to London and she's going to come home after that. So she's going to have 3 Monika gigs in one weekend.
Viktor: It's easy when you earn your salary in London.

Szabina, don't you think that Viktor visits too few Monika parties?
Szabina: Yes, indeed! I always miss him when he's not beside me.

What do you really like in that woman?
Viktor: I can literally bite happiness in her style. Every piece of music she spins has a special groove that catches me and takes me to a special place.

Szabina: I like her musical style, her personality, her positive aura, her constant cheerfulness and smile. In one word: everything. :)

Besides adoring Monika's music and her personality, do you know why you're doing this?
Viktor: Look, if an international superstar tells you after a few meetings that "if you want to come anywhere, send me an e-mail and you'll be on the guest list", you'll obviously take this opportunity. We do it like this. :)

Szabina: We owe a lot to her. Unforgettable memories, dear friends, special venues. We've got so many priceless memories and stories because of her that we can tell our grandchildren in a few years. Of course, after they reached the age of 18 :D

Will you tell us a story like this?
Viktor: Last year, at the Egg in London we were dancing in the first raw and there was a hole from which the smoke from the smoke machine was flowing, and we could hardly breathe. After a while, I realised that the glass in my hand fits right in the hole. So we survived the next fluff of smoke, and we were satisfied. When we looked up at Monika, we realised that we smoked her out of the booth. Ooops, sorry! :D

Szabina: I went home for last year's Thissizz party, but I landed in Bratislava, so Viktor drove me to Budapest. We talked about the important things of life, and that our parents worry about us because we're getting older and older and we still prefer parties to a family. Then we came to the point where we realised that we would have a fantastic kid blessed with music loving genes. And her name can't be anything else than Monika. Then Viktor asked me what if it's a boy. I replied that he would also be called Monika of course, and he would be born when our beloved musician would be on maternity leave, too. So I won't drop out of 1-2 years of partying :)

It's for sure that you are her most fanatic fans. Keep up the good work. Szabina, Viktor, thank you for the opportunity.

There are two Hungarian fans who follow you around the world party after party, what are your feeling about this?
Monika Kruse: I feel very honoured that my music connects me so deeply to people and for them it’s great to follow me around the world and of course it’s always nice to see them because they are really nice people. As a human being it’s always great to have somebody around yourself that you trust and that you’re comforatble with and you share moments together over a long period of time. And you all remember the same moments which is not happening very often, because there are not so many people who are surrounding me for such a constant amount of time and places.

You know them for more than 6 or 7 years, this relation is something what is important for you too?
Monika Kruse: For sure. I am always happy when i see them. It feels like we are growing up together.

Is there any similar fan, or we can say that they are an outstandig case?
Monika Kruse: They’re very special. Because they even followed me to far away places like Austrlaia. I have some fans in Germany who follow me to every gig, but not outside europe. They are certainly outstanding to follow me to Australia.

Any memorable story with Szabina and Viktor?
Monika Kruse: It touched me very much when they gave me some birthday presents which are very personal – for example they knew that i was a big prince fan so they gave me a really rare picture disc of Prince for my birthday. If i don’t feel good, they write me nice messages. They try to look into my heart – rather than being like ’oh she’s a dj’,. They told me once they had so many great moments, they wanted to give me something back. But i feel the same about them.TOVÁBBI CIKKEK

Újabb fellépők csatlakoztak a Szigethez

2023.05.09.

Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet!

Historical Tales with Giolí & Assia @ Budai Vár, 2023.08.26.

2023.04.26.

Historical Tales with GIOLI & ASSIA - Buda Castle - 26. August 2023

Historical Tales with Hernan Cattaneo @ Budai Vár, 2023.07.08.

2023.04.26.

HERNAN CATTANEO (all day long !)