Solomun megtörte hallgatását, rögtön egy három órás szettel jelentkezett

2020.07.06

Solomun megtörte a csendet és egy hosszabb nyilatkozatot rakott ki facebookra a koronavírus kapcsán, továbbá egy 3 órás szettet is rögzített mellé, ami elérhető a YouTube csatornáján!

Íme a közlemény:

"Kedves Mindenki!

Régóta nem hallattam magamról, mert nem igazán tudtam, hogyan is csekkolhattam volna be ilyen zavaros időkben.

Hónapok óta sújt minket egy világméretű esemény – a COVID-19 –, és bár a dolgok a világ néhány helyén lassan kezdenek visszaállni a rendes kerékvágásba, az éjszakai élet, a klubok, a fesztiválok, azok a dolgok, amiket a leginkább szeretünk és hiányolunk, sajnos még mindig szenvednek. Legelőször estek el, és jelenleg úgy tűnik, hogy utoljára fognak talpra állni.

Az utóbbi hetek és hónapok eseményei nagyon zavarba ejtőek voltak mindenki számára, beleértve magamat is. Először életemben nem tudtam, hogyan is cselekedjek.

Mint valószínűleg mindannyian, én is sokat tanultam a magányról és az elszigeteltségről. A családdal, a barátokkal és nem utolsósorban magammal kapcsolatban is. Őszintén szólva nincs az a digitális média felület, ami helyettesítheti azt, ami az emberi léleknek a legfontosabb: meglátogatni az édesanyádat és megölelni őt. Vagy bármelyik családtagodat, barátodat, szerettedet.

Számos nagyszerű kollégát láttam, akik élő közvetítésekkel jelentkeztek otthonról vagy üres klubokból – és természetesen én is gondolkodtam folyamatosan valamilyen élő közvetítésben. Azért, hogy nektek és magamnak is valami reményt és élményt nyújtsak. De mindig ellenkezőleg döntöttem és talán ez hiba volt, de szeretném elmagyarázni, hogyan jutottam erre az elhatározásra.

Azért szavaztam az élő közvetítés ellen az izoláció közepén, mert nem hiszem, hogy a digitális helyettesítheti az analógot. Természetesen a digitális lehetőségek barátja vagyok, amennyiben azok kiegészítik, vagy tovább erősítik az analóg, valódi világot. De ha az analóg világot akarják helyettesíteni, rá kell, hogy jöjjek, hogy nem tudok vele azonosulni. Talán túl régimódi vagy túl romantikus alkat vagyok.

Számomra a szenvedélyem legfontosabb része, amely a hivatásommá is vált: zenélni és ezen keresztül összehozni az embereket. Ugyanazon a helyen és időben, ugyanarra az ütemre. Ez a fenséges erő, ami csak a zenében van meg: egyesíti az embereket, akik összeolvadnak és együtt túllépnek a zene határain.

Teljes alázattal kijelentem: nyilvánvalóan nem tudom teljes mértékben megérteni és átérezni a fekete közösség fájdalmát. És ezért helyes és fontos, hogy a zeneipar és azok főszereplői most egy másik témát karoltak fel: az elengedhetetlen harcot a társadalmi rasszizmus ellen a világon. Úgy hiszem, hogy a zene mindenkit szeret és magában foglal minden embert. És nekünk, az emberiségnek felül kell emelkednünk a rasszizmuson.

Visszatérve arra, hogy a zene összehozza az embereket: ahogy mondtam, talán tévedtem, de nem tudom elképzelni, hogy úgy zenélek egy élő közvetítésben, hogy nem érzem az embereket, nem látom a reakcióikat, hogy mire van szükségük és nem érzem a vibrálásukat, valamint mindezek fúzióját. Csupán zenét lejátszani egy üres szobából egy másik szobába, ahol az emberek nem tudnak eggyé olvadni. Abban az időben, amikor mindenki arra van kényszerítve, hogy többé-kevésbé egyedül legyen.

Természetesen szerettem volna bemutatni új zenéket, és természetesen nagyon hiányzott, hogy nem lehettem veletek a zenén keresztül. De ha hiányzik az a hely, ahol ez az egész megvalósulhat, akkor nem tudom elképzelni az egészet, túl absztrakt marad számomra. Ezért döntöttem újra és újra a karantén alatt az élő közvetítés ellen.

A csapatommal együtt megpróbáltunk mindent az utóbbi hetekben és hónapokban, hogy egy olyan élő közvetítést adhassunk, ahol legalább egy maroknyi ember van a tánctéren. Egy aprócska rendezvényt, ahol előzetesen minden ember tesztelve lett volna COVID-19-re. Úgymond egy ideiglenes sziget, ahol mindenki megölelhette volna egymást szabadon és mindenki hagyta volna, hogy vezesse a zene. Szerettem volna egy ilyen közvetítést, egyfajta reményképet mutatni a világ minden pontjára. Kifejezetten nem egy olyan esemény lett volna, ahol az emberek maszkban és a biztonsági távolságot kötelezően betartva mozognak és táncolnak. Sem olyan, ahol villogó járműveknek vagy tárgyaknak zenélünk. Mert nem vagyok biztos abban, hogy valóban visszahozza a pozitív emlékeket az, amikor a legfontosabb dolog hiányzik: a közösség. A szeretet. A kapcsolat a zenén keresztül.

Rövidre zárva: minden erőfeszítésünk és garanciák ellenére a német hatóság nem engedélyezett ilyen rendezvényt.

A svájci klubok ajtajai azonban újra megnyitottak, legalábbis részben. Ezért múlt szombaton Bázelben, a Nordsternben 300 ember előtt zenélhettem és az esemény egy részét a korábban nem használt Youtube csatornámra is rögzítettük.

Ezen kívül a második albumomnak a következő hetekben kellett volna megjelennie, amelyen már három éve dolgozok, és alig várom már, hogy kiadhassam. A kezdetektől fogva az volt a személyes kívánságom, hogy minden egyes single-höz készítsek egy videót is. Sajnos az utóbbi pár hónapban sehol nem engedélyezték a forgatást, emiatt az album megjelenése az év végére lett tolva, ha minden a tervek szerint halad. Az első videó a végső szakaszban van már, és amint kész, mindenképpen megosztjuk.

Nagyon remélem, hogy mindannyian a lehető legjobban vagytok, és nem veszítitek el a reményt – és kérlek, bocsássátok meg a hosszú, bensőséges és érzelmes posztomat azokról a gondolataimról, amelyet általában a zenén keresztül kommunikálok. Általában azt preferálom, hogy a zene magáért beszéljen, de annyi idő után úgy éreztem, hogy meg kell osztanom az érzéseimet veletek.

Szeretettel,
Solomun"

Solomunnal hazánkban a B my Lake fesztivál utolsó napján, augusztus 22-én találkozhattok, Zamárdiban!


TOVÁBBI CIKKEK

Egy hónap múlva startol a DAAD Fesztivál

2022.05.16.

Egy hónap múlva, 2022. június 16-19. között kerül megrendezésre a második DAAD Fesztivál!

Truesounds Music Vacation w/ Argy (Afterlife) @ Plázs (Siófok), 2022.06.25.

2022.05.16.

Június utolsó hétvégéjén visszatér a siófoki Plázsra a Truesounds Music!

LEE BURRIDGE ● M.O.S ✸daytime event @ Cinema Hall, 2022.06.25.

2022.05.16.

Cinema Hall & Budapest Calling pres daytime party w/ LEE BURRIDGE ✸ M.O.S