Sven Väth - interjú Indiáról és a spiritualizmusról

2016.04.26

Pop sztár, klubtulaj, kiadó alapító, booking cég főnök és persze készül a Cocoon-nal a 17-ik Amnesia-ban töltött szezonjára. Sven Väth-t számtalan formát öltve láthattuk már hosszú és lenyűgöző karrierje során.

Ibizán érezte azt először igazán Sven, hogy DJ akar lenni, amikor is örömkönnyeket hullajtott DJ Alfredo napkeltébe hajló zenélése során az Amnesiaban, még 1980-ban. Az első látogatása azonban valami mást is felébresztett benne, valami spirituálisat: „Egzisztenciális kérdéseknek kerestem az értelmét és az abban rejlő értékeket.” Tíz évvel később Indiában járva megerősítette a benne rejlő spirituális tüzet, amely azóta is elkíséri őt útja során, és amelyet magunk is láthatunk rajta buliról bulira méltán legendás dj szettjeiben.

A Pulseradio készített vele interjút az indiai útjainak életére tett hatásáról, a karrierjéről, és kicsit bepillantást nyerhetünk az elektronikus zene egyik legnagyobb elméjének spiritualitásába.

Mikor jártál először Indiában? Mi csalogatott az országba?
Miután elolvastam Hermann Hesse Sziddhárta c. könyvét. Elmagyarázza a hinduizmust és buddhizmust, és újraértelmeztem általa azt, hogy mit is szeretnék felfedezni. Nagyon inspiráló volt, és ezért döntöttem úgy 1990-ben, hogy elutazok Indiába, azon belül is Goaba.

Azóta is többször elutazol Indiába. Mi a legfontosabb a zarándoklataidban?
Az első alkalommal Goaban maradtam és igyekeztem feltárni, hogy mi is van bennem, miket is ébresztettem fel magamban. Az azt követő években aztán kibéreltünk egy házat egy barátommal Goaban, de mindig eljártunk onnan felfedezni magunknak az országot, ami azóta is egy végtelen folyamat, annyi misztikus hely található ott.

Most, 12 évvel később újabb feledhetetlen túrára mentem vissza. India egyedülálló abban, hogy képes lenyűgözni, eluntatni, majd újra lenyűgözni egy napon belül. Különböző érzések lenyomata, valamint olyan kérdéseké, hogy hogyan is működik minden. Ez a lehetőség pedig mindenki számára elérhető, bármilyen életszakaszban is látogasson el oda.

Szeretem ezt az országot és az ottani embereket, és igyekszem még jobban megérteni a dolgokat. Ez valahol legbelül ott van bennem.

Hatással van-e a zenédre ez a fajta spiritualitásod?
Természetesen. Minden, amit a zenében csinálok, az a szívemből és a lelkemből jön, és meghatározza azt, amit képviselek. Bizonyos értelemben nem tudom irányítani és megérteni sem tudom, de szeretem.

Sokat meséltél Ibiza 80-as évekbeli hippi korszakáról, amikor felfedezted magadnak a szigetet. Ekkor fedezted fel a spirituális énedet is
Egzisztenciális kérdéseken törtem a fejemet: a világ, az emberek, a létezés és az élet értelme. Ibizán mindig is éreztem a kapcsolatot a transzcendenciával, a tudással, a nagylelkűséggel és a toleranciával. Segített definiálni valamit magammal kapcsolatban és megerősített abban, amit kerestem. Röviden válaszolva a feltett kérdésedre: igen.

Gondolom, szoros a kapcsolatod a buddhizmussal. Tudom, hogy nem vagy vallásos, de hatással van-e a mindennapjaidra a buddhizmus
Mindennapi mantrám, hogy az élet az, amit kihozol belőle!

Láttuk a fotódat a Facebookon, miközben meditálsz. Rendszeresen szoktál meditálni?
Nem, de fontos dolog számomra. Mostanra már tudom, hogy mikor kell meditálnom és hogyan engedjem el magamat. Szeretem azt is, hogy ez része lett az életemnek.

Gondolod, hogy a mentális és fizikai állapotodnak köszönhető, hogy ilyen kimerítő életvitelt tudsz fenntartani – és még ennyire élvezed is?
Igen. A szenvedély vezérel, és ez az, ami segít szerénynek is maradnom.

Az egészség sokszor háttérbe szorul a fiatalabb djknél. Van valami tanácsod azok számára, akik legalább olyan hosszú karriert szeretnének befutni, mint te?
Mindig hallgass a belső hangra és ne vond kétségbe azt, és maradj mindig őszinte magaddal szemben.

Love,
Sven

Sven Väth, július 7-én, a Balaton Sound csütörtöki napján lesz hallható Magyarországon!

 


TOVÁBBI CIKKEK

Jön a Tale Of Us, Mochakk és Jeff Mills is a Szigetre!

2023.03.14.

Az új bejelentéssel kiegészült a Nagyszínpad headlinereinek listája és számos további izgalmas név is érkezett.

Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a nyáron a saját fesztiválján

2023.03.10.

A techno zseni, Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a Karren Maar Fesztiválon egy több mint 11 órás szettel.

Éljenek a nők! - Így köszöntötte a nőket a DAAD Gathering nőnap alkalmából

2023.03.08.

Hiánypótló fesztivált indított utjára az OZORA fesztivál legénysége Dádpusztán 2021-ben!