Terítéken a Ben Dust urban legenda

2019.02.21

A Homless után is van élet és még egy szájbeszéd felgöngyölésére is jut időnk!

Hétvégén először érkezik Budapestre az a Ben Dust, aki egy bizonyos városi legenda lenyomatában él, melyet most reflektorfénybe állítottunk, nézzük is a szóbeszéd tárgyát!

Ben Dust egy német kisfaluból indult útnak, aki néhány évvel ezelőtt még nem is sejthette, hogy 2016-ban egy szempillantás alatt robban majd a köztudatba. Ezt Homeless című első megjelenésével érte el, mely egy csapásra tette ismertté nevét a techno szcénában.

Történt ez főként azért, mert a hangzatos című Homeless track azonnal a nagy nevek kedvence lett. Adam Beyer, Marco Carola, Monika Kruse, vagy a több mint 20 éve a pályán lévő Gayle San azonnal elkezdte a legjobb bulikban játszani világszerte, az egyébként is addiktív vokállal felvértezett techno tracket.

A Homless ugyanis a Tiesto által kreált Knock You Out című szám szövegének és dallamának egy részletét használja. Egészen pontosan így szól ez a szöveg:

„Baby, baby I want to be true
You gotta knock me out some other way
And I want to be with the sun and the moon
I've been hopeless, I've been out on a (give me 1, 2)”

A track a Homeless címet kapta, ami hajléktalant jelen magyarul, és kétség kívül alliterál a szövegrész utolsó mondatában lévő „hopeless” szóval, ami reménytelent jelent a mi csodás nyelvünkön.

Na, de mi is pontosan az urban legenda?
Tök egyszerű. Ben Dust számcíme egyesek szerint azért kapta a Homeless nevet, mert félreérthette a szövegben található hopeless szót, és ezzel nem csak, hogy learatott egy már lefektetett alapokból kirügyező babért, de még azt is hibásan tette magáévá.

Nos, a kételkedők, a misztikus mesékben hívők, a rosszindulatúak biztos elhiszik ezt és terjesztik is, de ugyan már. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy művész más pályán mozog, lehetséges, hogy a hopeless szónál érezte magáénak a szöveget, de az benne inkább homeless-ként manifesztálódott.

Ha ez így volt, akkor talán ezt gondolhatta Ben: ott az a szöveg Tiesto zenéjében, de a hozzá tartozó zene nem neki való, és inkább gyúr alá egy másik alapot, aztán meglátja, hogy egyáltalán neki, vagy bárkinek tetszeni fog-e!?

Közben erre erősít az is, hogy a szövegből egyértelműen kiderül, hogy a reménytelenségről van szó, ami félreérthetetlen, így ez messze nem egy félreértés lehetett, hanem talán számára művészileg közelebb állhatott a Homeless cím.

Nem kell mindig mindent annyira túlgondolni…

Az urban legenda erről szól, amin valószínűleg sem a Drumcode főnök Adam Beyer, sem a Music On atyja, Marco Carola, de még csak a Terminal M mindig mosolygós igazgatója, Monika Kruse sem meditált el ilyen vonatkozásban. Inkább csak fogták a zenét és bedobták a többi zene közé, és amikor úgy volt alkalom bedobták a lejátszóba, az pedig kétség kívül működött, mert játszották, újra és újra!

Ezzel Ben Dust karrierje azonnal beindult, amit a következő rövid időn belül vagy képes lesz kamatoztatni, vagy kiesik az egyébként is magas intenzitású széna forgatagából. Egyelőre úgy tűnik, felveszi a tempót. Saját trackjei születnek, például a Help Yourself,a Dancing, vagy a Do It, a remixek is készülnek (például ez, vagy ez, esetleg ez), miközben a fellépések is sokasodnak. Melynek soraiban Magyarország is úgymond meghódításra kerül, hiszen február 23-ána DFFRNTLYáltal először életre hívott #SAVETHERAVE esemény headlinere lesz a horvát Insolate mellett.

Talán a szövegből és legendákból ennyi pont elég volt, ezért a kételkedőknek - de a nem kételkedőknek is - ide teszünk még egy Ben Dust tracket és egy szettet, hogy mire is lehet számítani szombaton, a TRIP-en!

Az eseményre jegyek még kaphatóak ide kattintva. 

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Indul a B my Lake és a STRAND!

2019.08.20.

Százezres közönség, világsztárok és több száz program augusztus 20-tól Zamárdiban

Paula Temple - Érdekes, hogy agresszívnek nevezik a zenémet, mert én egyáltalán nem találom annak

2019.08.16.

Ebben az interjúban az albumnak a megírásának hátteréről, a techno nyújtotta katarzisról, a brit politika kegyetlenségéről és filmszerep álmáról is beszélt.

Paco Osuna és Giorgia Angiuli live szettjét is magával hozza a szeptemberi buliforgatag!

2019.08.15.

Ezek szerint remek nappali találkozásra számíthatunk kora ősszel, a 22. Cinematinén.