A világűrbe küld zenét a Sónar fesztivál a 25. születésnapja alkalmából

2018.01.11

A barcelonai fesztivál idén lesz huszonöt éves, ezt pedig csillagközi módon fogják ünnepelni, ugyanis a GJ 237b nevű csillagra küldenek zenét, ami a Földtől 12,4 fényévnyi távolságra van. A projektben Autechre, Carsten Nicolai, Nina Kraviz és Fatima Al Qadiri is részt vesznek.

A Sónar projektje azért is különleges, mert ez lesz az első kísérlet arra, hogy egy exobolygóval próbálnak meg csillagászok kommunikálni. A GJ 237b-re vagy más néven a Luyten csillagára azért is esett a választás, mert viszonylag közel van, így egy lehetséges válasz csupán 25 év múlva érkezne vissza a Földre. Az adatátvitelre két lépésben kerül sor a norvégiai Tromsø-ben, az European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT) kutatóintézet által, az első adatküldésre tavaly már sor is került, a másodikra pedig áprilisig kell várnunk. A fesztivál, amelynek a fő témája ez a projekt lesz, június 14-16. között kerül megrendezésre.

A különleges projektben 33 előadó vesz részt, akik külön erre az eseményre készítettek egy rövid zenei darabot, amik majd bináris kóddal lesz kiküldve. Köztük van többek között Autechre, Carsten Nicolai (AKA Alva Noto), Nina Kraviz, Kerri Chandler, Matmos, Laurent Garnier, Fatima Al Qadiri, Soichi Terada és Kate Tempest. A Sónar a közönség részvételére is számít, ami a zeneírást illeti és legalább három szerencsés ember részese is lehet a nem mindennapi eseménynek a saját alkotásával.

A fesztivál az Institute for Space Studies of Catalonia (IEEC) és a Messaging Extra Terrestrial Intelligence (METI) kutatóintézetekkel dolgozik együtt.

További információk a projektről itt: https://www.sonarcalling.com/

Az sem mellékes, hogy a Sónar Festival 2018 első fellépőt pedig már bejelentették, íme:
Gorillaz / Diplo / LCD Soundsystem / Wiley / Ólafur Arnalds / Daedelus / Laurent Garnier / Maribou State / Black Coffee / George Fitzgerald / Richie Hawtin / Bicep / Kode9 / Terry Riley / Jarami / Helena Hauff / Lorenzo Senni / Tony Humphries / Violet / Bonobo (DJ Set) / Francisco Lopez / Brad Lubman / Photonz / Rels B / Dinamarca / Studio Barnhus / Jamz Supernova / Mueveloreina / Yuzo Koshiro / Nídia / Motohiro Kawashima / OBC (Barcelona Symphony Orchestra) / DITC 音

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Elnézést kért Solomun, amiért iszlám imára hívó zenét játszott a szettjében

2018.07.12.

A Diynamic főnöke az olaszországi Kappa Futur Festival keretén belül zenélt múlt szombaton

Átlépte a tízmilliós határt a Discogs adatbázisa

2018.07.12.

Naponta 4-5 ezer új megjelenés kerül fel az oldalra a szerkesztők elmondása szerint.

Sven Väth és Ibiza, avagy hogyan változtatta meg egy érme egy 16 éves srác életét és karrierjét

2018.07.05.

Sven Väth, aki fanatikusa a zenének, esztéta és látnok is egyben.