FRUN – Freedom Universe Festival

2024.06.30

„A fesztivál, ahol létrehoztuk azt a világot, ahol szívesen élnénk – ahol valóban önmagunk lehetünk.”

Egy érdekes beszélgetést folytattam egy lengyelországi kis psy fesztivál kapcsán – azonnal megfogott a koncepció és a lelkesedés, ahogy a szervező elmesélte a fesztivál történetét és alakulását.

Az európai utunk második állomása Lengyelország – Budapesttől kb. 800 km-re fekvő kisváros, Polajewice. (2024.június 27-30. 

Ada Wieczorek (PL) a Covid szürke és egyhangú időszakában állt össze a lakótársaival és szerveztek maguknak kisebb – nagyobb házibulikat, 30-50-70 fős létszámmal. Az események sikerének megkoronázásaként az első fesztivál is megrendezésre került „Zero Edition – az Esküvő” névvel. (Tudniillik, abban az időszakban esküvőket lehetett tartani, ahol több ember is találkozhatott, érintkezhetett egymással.)

Az „Esküvő” fő üzenete az volt, hogy „Vedd el az értékrendet” – azaz a béke, a szabadság és a szeretet elsajátítható a fesztiválon. A neve tulajdonképpen a „Szabadság Univerzuma” – mely a hippi kultúra szabadságára utal. A fesztivál a természetben található, és maga a műfaj is arra ösztönöz, hogy legyünk szabadon, a természetben. A jó hangulat természetesen garantált a fesztiválon a szervező elmondása szerint, hiszen több színpad és különféle workshopok várják a fesztiválozókat. 

A lengyel közösség alapvetően elég nagy és összetartó – így sok szervező kínál nekik különféle eseményeket. A fesztivál különlegessége, hogy a fő értékrendet meglovagolván különféle programokat kínál – a fesztivál nyitó ceremóniáján nem csak tűztánc, hanem egy színdarab is a terítékre kerül.

A színdarab fő témája az önismeret és az önszeretet. Az utóbbi végigkíséri a majdnem 100 különféle workshopot. A workshopokban a különféle foglalkozások alatt a fesztiválozók valóban önmaguk lehetnek – bátorítják is a résztvevőket arra, hogy itt mindent fel lehet adni – hiszen hibázni emberi dolog, és ha önmagunk vagyunk, sokkal többet érhetünk el, és igazán boldoggá válhatunk.

Ezen workshopok által ténylegesen eredményeket is érnek el, hiszen elszabadulhatnak a fesztiválozók az elvárások fogságából, és felfedezhetik a saját értékeiket, és az önmagukba vetett bizalomhoz kitaposhatják, biztosíthatják a saját utukat. Sok család is részt vesz ezen az eseményen, tehát abszolút egy biztonságos helyet biztosítanak mindenki számára.

 A valódi psy üzenetét a foglalkozásokon keresztül remekül prezentálja a FRUN fesztivál, érdemes ellátogatni, ha a psytrance közösség tagjaival való kapcsolatot szeretnénk ápolni.

A fesztiválon különben kétféle zenei színpad üzemel, a „Root” (szerk.: gyökér) színpadon a népzenétől kezdve a psychedelic rockig minden megtalálható. A Cosmic színpadon pedig főként psytrance előadók zenélnek a napsütésből át az éjszakába nyúlóan. Külöben mindkét stage, és az egész fesztivál dekorációja újra hasznosított szemétből készült – abszolút hippi vibe-ok!

 Az interjú során a FRUN fesztivál élményből egy valódi falatot kaphattam, amivel átjött teljesen a lengyel – összetartó közösségnek a laza, vidám életérzése. Mindenképpen egy must visit rangsort kap

???? Tickets avilable here: https://zrzutka.pl/z/frun2024
???? We encourage you join our Facebook group. FRUŃ-MY (transport, tickets, community of Freedom Universe)
https://www.facebook.com/groups/253450376256556

 


TOVÁBBI CIKKEK

Bevezetés Máltába

2024.07.03.

Folytatván európai körutazásunkat, most Máltára, a délre található kis szigetországra esett a sor....

Zamárdi várja az idei B my Lake fesztivált és a Balaton Sound fellépőit!

2024.07.01.

Idén július 3. és 7. között Zamárdiban újra megrendezik a B my Lake fesztivált, melynek színpadán olyan világhírű előadók lépnek fel...

Pascal Junior – Legacy | Vinyl

2024.06.30.

Pascal Junior legújabb albuma, a "Legacy" című vinyl, már elérhető, és a zenerajongók körében nagy várakozás övezi.