GASZTRO

Az imádott Gőzgombóc házilag!

Nem csak síeléskor tudunk ilyen finomságot enni.

A gőzgombóc a délnémet konyha hagyományos tésztaféléje. Kelt tésztából készül, mely lefedett fazékban egyidejűleg sül és gőzölődik úgy, hogy az alja ropogós lesz, míg a teteje puha marad. Főzik töltelékkel vagy anélkül is.

Hozzávalók: ( 6 gombócra )

A gombóchoz: 

  1. 250 g búzaliszt (BL55)

 

15 g élesztő (friss)

 

20 g kristálycukor

 

1 g

 

0.5 db tojássárgája

 

0.5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

 

125 ml 2,8%-os tej

 

10 g vaj

 

1 db citrom reszelt héja

 

A töltelékhez:

 

60 g szilvalekvár (keményre főzött)
 
A sodóhoz:
 
500 ml 2,8%-os tej

 

3 db tojássárgája

 

1 rúd vaníliarúd (belseje)

 

6 g étkezési keményítő

 

60 g porcukor

 

A tetejére

 

porcukor

 

mák (darált)
 

Elkészítés

  1. A gőzgombóc készítéshez használhatunk párolót, tésztaszűrőt, illetve számtalan konyhai eszközt. Most arra mutatunk egy megoldást, mikor semmi kifejezetten e célra való eszköz nem áll rendelkezésünkre. Egy nagy lábasba teszünk egy kiszúrót (bármilyen alakút), amire jelen esetben egy csatos tortaforma alját tesszük, aminek a lábasnál kisebb az átmérője. Ez alá fogjuk tölteni a vizet, hogy a gombócok ne legyenek vízben.

  2. Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe, vagy dagasztótálba mérünk, és alaposan kidolgozzuk a lágy tésztát.

  3. Ezután enyhén lisztezett asztalra borítjuk az elkészült tésztát, majd kigömbölyítjük. Egy tálat vékonyan kikenjük olajjal, ebbe tesszük a tésztát, a felszínét is lekenjük olajjal vékonyan.

  4. 30-40 C-ra állított sütőben, vagy meleg helyen kb. 60 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, hengerré sodorjuk. Felvágjuk annyi darabra, ahány gombócot készítünk belőle.

  5. A darabokat egyenként kigömbölyítjük, majd 5 perc pihentetés után kilapítjuk őket. Közepükbe egy teáskanálnyi keményre főzött szilvalekvárt teszünk. (Valóban lényeges, hogy "kemény" lekvár legyen.) Majd becsomagoljuk a tölteléket, alaposan összecsipkedjük az alját, hogy ne tudjon kinyílni, végül kicsit még gömbölyítjük őket. Nagyon lényeges, hogy a kész gombócok közepén legyen a lekvár, mert ha valahol elvékonyodik a tészta, könnyen esztétikai hibás lesz a gombóc!

  6. Most az előkészített, vízzel töltött lábast tűzhelyre tesszük. Mikor az aljában forr a víz, egy méretre vágott szilikonos sütőpapír darabra beleteszünk egy-két, vagy több gombócot, a lábas méretétől függően. Lefedjük, és 15 percen át nagy lángon készre gőzöljük a gombócokat. Közben ne emeljük fel a fedőt, mert azonnal összeesik a tészta.

  7. Míg gőzöljük a gombócokat. Elkészíthetjük a vanília sodót. Az összes hozzávalót egy lábasba mérjük, összekeverjük, majd a tűzhelyen, lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.

  8. Az elkészült gőzgombócokat forrón, vaníliasodóval leöntve, porcukros darált mákkal megszórva tálaljuk.


HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

Állatok a repülőn: így mentette meg a pilóta a kis-kedvenceket az erdőtűztől
A légitársaság fittyet hányt a szabályokra amikor felengedte a repülőre az erdőtűz elől menekülő állatokat.
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: