GASZTRO
Forró italok, a hideg napokra
Forralt bor és puncs felnőttnek, és gyereknek egyaránt.
A forralt bor jótékony hatása ,hogy csökkenti a gyulladásos eredetű panaszokat, baktérium- és vírusölő hatású, emellett serkenti az emésztőnedvek termelését. A jótékony hatás eléréséhez elég napi három decilitert fogyasztani belőle.
Klasszikus recept hozzávalói 5 főre:
- 1 l száraz vörösbor
- 8 dkg cukor
- 1 db fahéjrúd
- 5-6 db szegfűszeg
- 2-3 db szegfűbors
- fél citrom leve
Elkészítés:
A hozzávalókat lábosba tesszük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg az ital kellőképpen felmelegszik, de még nem forr.
Aszalt szilvás forralt bor hozzávalói 5 főre:
- 8 dl vörösbor
- 2 dl víz
- 20 dkg aszalt szilva
- 1 db fahéjrúd
- szegfűszeg ízlés szerint
- 10 db kardamom
- 12 db borókabogyó
- 1,5 cm gyömbér
- 2 db csillagánizs
- 1 közepes narancs leve
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük egy lábosba, majd melegítsük össze.
Almás-narancsos puncs gyerekeknek
Hozzávalói 5főre :
- 1 l víz
- 4 db filteres gyümölcstea
- 1/4 l almalé
- 1/4 l narancslé
- 4 db szegfűszeg
- 1 evőkanál fahéj
- 1 csipetnyi vaníliás cukor
- 1 evőkanál méz
Elkészítés:
A vizet forraljuk fel, a teafiltereket öt percig áztassuk benne, majd vegyük ki. Adjuk hozzá az almalevet és a narancslevet, valamint a fűszereket. A végén ízesítsük mézzel és vaníliás cukorral.