GASZTRO

Így tudsz kürtöskalácsot készíteni otthon, sörös dobozzal

Csak akkor szabad bevállalni, ha van rá bőven időd!

Alapanyagok (6 sörösdoboznyi kalácshoz):

  • 500 gramm liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál lágy vaj
  • 15 gramm friss élesztő (vagy fél zacskó szárított)
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só

A sütéshez:

  • vaj vagy zsír
  • cukor

Az ízesítéshez:

  • kakaó
  • kókuszreszelék
  • vaníliás cukor
  • darált dió/mandula/mák

Elkészítés: 

  1. A tejet meglangyosítom, belekeverem az élesztőt és a cukrot. Hozzákeverem a tojást, majd az egészet összedolgozom a liszttel elkevert sóval. Egy nagy fakanállal keverem, míg egy gombóccá össze nem áll,majd a vajat is hozzáadva sima felületű tésztává dagasztom, félreteszem, letakarom.
    Fél óra múlva el is lehet kezdeni rakni a tüzet, mert a kalácsnak parázs kell, de jó erős parázs.

    A dobozokat elmosogatom, majd egy nagy szöggel kilyukasztom a két végét úgy, hogy a lukak éppen egymással szemben legyenek, és át lehessen rajtuk döfni a nyársat.
  2. A dobozt alaposan becsomagolom alufóliába, lehetőleg úgy, hogy a felületük szép sima maradjon. A dobozon átdöföm a nyársat, amennyire lehet, a végét az alufóliával rögzítem, hogy ne csúszkáljon a doboz a nyárson.
  3. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. A téglalapot egy pizzavágóval vagy éles késsel kétujjnyi vastag csíkokra vágom.
  4. Fogok egy csíkot, majd a doboz végéből kiindulva kissé ferde irányban a dobozra tekerem.
  5. Ha a doboz másik végére értem, a kalácsot a deszkára fektetem, és nyitott tenyerekkel kicsit meggörgetem a deszkán, hogy a csíkok közötti rés eltűnjön. A kalácsokat megkenem olvasztott vajjal vagy zsírral.
  6. Ha a parázs éppen sütésre alkalmas, mehetnek is fölé a kalácsok.Az a legpraktikusabb, ha mindenki fogja a saját kalácsát, és azt sütögeti.Ha mégis egyetlen kijelölt áldozat sütné az összes kalácsot, akkor a várakozó, betekert, nyers darabokat érdemes letakarva egy hűvös kamrába vagy hűtőbe tenni, különben túlkelnek, mire sorra kerülnének.

 





20160725kurtoskalacs-sorosdoboz-recept3.jpg



HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: