GASZTRO
Így tudsz kürtöskalácsot készíteni otthon, sörös dobozzal
Csak akkor szabad bevállalni, ha van rá bőven időd!
Alapanyagok (6 sörösdoboznyi kalácshoz):
- 500 gramm liszt
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 evőkanál lágy vaj
- 15 gramm friss élesztő (vagy fél zacskó szárított)
- 2 evőkanál cukor
- fél teáskanál só
A sütéshez:
- vaj vagy zsír
- cukor
Az ízesítéshez:
- kakaó
- kókuszreszelék
- vaníliás cukor
- darált dió/mandula/mák
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítom, belekeverem az élesztőt és a cukrot. Hozzákeverem a tojást, majd az egészet összedolgozom a liszttel elkevert sóval. Egy nagy fakanállal keverem, míg egy gombóccá össze nem áll,majd a vajat is hozzáadva sima felületű tésztává dagasztom, félreteszem, letakarom.
Fél óra múlva el is lehet kezdeni rakni a tüzet, mert a kalácsnak parázs kell, de jó erős parázs.
A dobozokat elmosogatom, majd egy nagy szöggel kilyukasztom a két végét úgy, hogy a lukak éppen egymással szemben legyenek, és át lehessen rajtuk döfni a nyársat. - A dobozt alaposan becsomagolom alufóliába, lehetőleg úgy, hogy a felületük szép sima maradjon. A dobozon átdöföm a nyársat, amennyire lehet, a végét az alufóliával rögzítem, hogy ne csúszkáljon a doboz a nyárson.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. A téglalapot egy pizzavágóval vagy éles késsel kétujjnyi vastag csíkokra vágom.
- Fogok egy csíkot, majd a doboz végéből kiindulva kissé ferde irányban a dobozra tekerem.
- Ha a doboz másik végére értem, a kalácsot a deszkára fektetem, és nyitott tenyerekkel kicsit meggörgetem a deszkán, hogy a csíkok közötti rés eltűnjön. A kalácsokat megkenem olvasztott vajjal vagy zsírral.
- Ha a parázs éppen sütésre alkalmas, mehetnek is fölé a kalácsok.Az a legpraktikusabb, ha mindenki fogja a saját kalácsát, és azt sütögeti.Ha mégis egyetlen kijelölt áldozat sütné az összes kalácsot, akkor a várakozó, betekert, nyers darabokat érdemes letakarva egy hűvös kamrába vagy hűtőbe tenni, különben túlkelnek, mire sorra kerülnének.
20160725kurtoskalacs-sorosdoboz-recept3.jpg
HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!
NÉZD MEG EZEKET IS:
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: