GASZTRO

Nutellával töltött kalács

Egy jó kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról.

Hozzávalók 1 kalácshoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl habtejszin
  • 1 dl zsíros tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • Kb. 25-30 dkg Nutella vagy házi mogyorókrém
  • 1 tojás a kenéshez
  • durvára aprított mogyoró a szóráshoz

 

Elkészítés:

  1. A lisztet, a tejet és a tejszínt, sót, cukrot, 1 vaníliarúd kikaprat magjait, a tojásokat és az élesztőt szoba robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk - kb. 15 perc.
  2. Letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük.
  3. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük.
  4. Végül a gombócokat nyújtófával kissé kilapítjuk és mindegyik közepére egy méretes teáskanál Nutellát teszünk. A Nutella köré összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk. Egy kivajazott őzgerinc forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hatot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc). Végül megkenjük kissé felvert tojással és megszórjuk durvára aprított mogyoróval.
  5. A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk teljesen kihűlni.



HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

Így néznek ki a sztárok saját fiatalkori énjükkel egy rajzon
Így néznének ki a sztárok ha vissza tudnának menni az időben és találkoznának a fiatalkori énjükkel.
Férfiak, akik biztos megbánták, hogy elkisérték a barátnőjüket vásárolni
Biztos veled is előfordult már, hogy a párod elhívott magával vásárolni.
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: