GASZTRO
Olasz előételek, amelyek mindenkinek ízleni fognak!
Az olaszok rendre elképesztő dolgokat alkotnak a konyhában.
Itáliában az úgynevezett antipastót már a reneszánsz óta fogyasztják étkezések előtt mintegy étvágygerjesztőként.
Hozzávalók:
- 400 g koktélparadicsom
- 200 g mozzarellagolyó
- extra szűz olívaolaj
- tengeri só,
- fél csokor bazsalikom
Elkészítés
A mozzarellagolyókat és a paradicsomokat sózzuk meg és locsoljuk meg olívaolajjal.
Készítsük elő a nyársakat, lehet ez például fogvájó is. A paradicsomot, a mozzarellagolyókat és a bazsalikomleveleket húzzuk rá. Helyezzük a nyársakat egy lapos tányérra és ezzel várjuk a vendégeket. Ha kedvünk tartja, még egy kis balzsamecetet is locsolhatunk rá, úgy még finomabbak lesznek a falatkák.
Hozzávalók:
- 4 közepes paradicsom
- friss bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só
- 6 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 bagett
Elkészítés
A paradicsomot kockázzuk fel, a bazsalikomot aprítsuk fel, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. Tegyük bele egy tálba, sózzuk meg, keverjük meg és tegyük hűtőbe. A bagettet szeleteljük fel és pirítsuk meg. A szeletekre locsoljunk egy kis olívaolajat, majd kanalazzunk a tetejére a paradicsomos keverékből.
Hozzávalók:
- 2/3 csésze tej
- 12 szardellafilé
- 2 kis gerezd zúzott fokhagyma
- friss koriander durvára vágva
- csipet őrölt fehér bors
- 2 csésze növényi olaj
- 3 csésze olívabogyó
- 1 bagett
Elkészítés
A szardellafilét a korianderrel, a fokhagymával, a borssal, a tejjel és az olajjal turmixoljuk össze. Kaparjuk ki egy tálba, majd tegyük hűtőbe, hogy íz ízek összeérjenek. Közben az olívabogyókat aprítsuk fel, majd keverjük a mártogatósba. Tálaláskor készítsünk mellé pirított bagettszeleteket.
Cukkinipesto pirítóssal
Hozzávalók:
- 3 közepes cukkini
- 2 tk. só
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/4 csésze felaprított bazsalikom
- 1/2 csésze mandula apróra vágva
- 1 ek. apróra vágott kakukkfű
- 1/2 csésze reszelt parmezán
- 1 tk friss citromlé
- 1/2 tk reszelt citromhéj
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- őrölt fekete bors
- pirítós
Elkészítés
A cukkinit reszeljük le és sózzuk meg. Hagyjuk állni 5 percig, majd nyomkodjuk ki belőle a levét. Adjuk hozzá a fokhagymát, a bazsalikomot, a mandulát, a kakukkfüvet, a parmezánt, a citromlevet, a citromhéjat és 3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el, sóval, borssal ízesítsük és tegyük hűtőbe egy órára. Tálalás előtt locsoljuk meg a maradék olívaolajjal a pirítóst és erre kanalazzuk a pestót.