GASZTRO
Őszi ital tippek
Vége a nyárnak, lehűlt az idő és egyre korábban kell kelni. Persze a legtöbben nem pattanunk ki az ágyból frissen és üdén, hanem inkább begyógyult szemmel tapogatózunk a reggeli kávé vagy tea után, hogy azt magunkba döntve próbáljunk életre kelni.
A hagyományos kávét néha érdemes feldobni, ha nem is az első méregerőset, akkor a másodikat, vagy akár a délutánit, legyünk a munkahelyen, vagy a teraszon. A tejet mindenhol helyettesíthetjük gabona- vagy magtejjel, vagy akár szójatejjel is.
Néhány tea tippet is csempésztünk cikkünkbe, hogy sikeresebben éljük túl ezeket a borongós, hideg délutánokat.
A mi kedvenc receptjeink:
Csípős reggeli
250 ml zab vagy mandulatej
40 gramm keserűcsokoládé
1 csöpp cayenne-bors
2 adag kávé
A mandulatejet és a csokoládét felforraljuk, beletesszük a borsot, és ha szeretnénk, valamilyen édesítőt (cukrot, mézet, édesítőszert), majd beleöntjük a lefőtt kávét.
Fűszeres kávé hűvös délutánokra
2 adag kávé
szerencsendió, kardamon, fahéj és szegfűszeg
150ml tej
1 tk. vaníliáscukor vagy bourbon vanília
A kávét főzzük össze a fűszerekkel, szűrjük le, majd a felforralt tejet adjuk hozzá. A végén tegyük bele a vaníliát, a tetejére pedig szórjunk egy kevés fahéjat.
Vajas grog
3 dl víz
0,5 dl méz
3 evőkanál citromlé
1,25 dl sötét rum
vaj vagy vaníliás jégkrém
őrölt szerecsendió
Egy közepes méretű nyeles lábasban tegyük fel mérsékelt lángra a vizet, a mézet és a citromlevet. Ha már átforrósodott, vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a rumot.
Öntsük ki az italt bögrékbe. Mindegyik adag grog tetejére helyezzünk egy kicsi vajforgácsot vagy egy apró gombóc jégkrémet, és hintsük meg szerecsendióval.
Ír forró csokoládé
6 dl tej
2 dl tejszín
16 dkg tejcsokoládé
4 kávéskanál kakaópor
8 cl whisky
csokoládéreszelék
A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a csokoládét és a kakaóport, lassú tűzön melegítsük tovább, amíg teljesen sima lesz. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a whiskyt és a tejszín felét. A csokoládét öntsük tűzálló, kisebb poharakba, tetejét a tejszín másik felének felvert habjával és csokoládéreszelékkel díszítsük.
Meleg ananászos-gyömbéres puncs
4 pohár (1 liter) ananászlé
1 pohár (2,5 dl) szeletelt friss gyömbér
1 evőkanál méz
1 hosszában kettéhasított fahéjrúd
8 egész szegfűszeg
1/4 teáskanál feketebors
Egy közepes lábasban keverjük össze az ananászlevet, a gyömbért, a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük még 10 percig. Szűrjük le, és kínáljuk melegen.
Forró fahéjas cider
4 pohár (1 liter) cider
1 pohár (2,5 dl) narancslé
2 evőkanál méz
12 szem egész szegfűbors
4 db 7-8 cm-es fahéjrúd
1 egész szerecsendió
1⁄2 teáskanál reszelt narancshéj
1 kicsi piros alma, cikkekre vágva
Egy közepes lábasban erős lángon forraljuk fel a cidert, a narancslevet, a mézet, a szegfűborsot, a fahéj rudakat, a szerecsendiót és a narancshéjat. Vegyük lejjebb a lángot, és még 10 percig forraljuk a keveréket fedő nélkül. Végül adjuk hozzá az almaszeleteket, és főzzük további 3 percig.
Vegyük le a lábast a tűzhelyről, szűrjük át az italt egy hőálló kancsóba, az almaszeleteket pedig válogassuk külön. Tálaláskor minden csészébe tegyünk egy-két almacikkelyt, majd töltsük fel a ciderrel.
Forrás: mindmegette.hu, men.hu, bien.hu