GASZTRO

Őszi ital tippek

Vége a nyárnak, lehűlt az idő és egyre korábban kell kelni. Persze a legtöbben nem pattanunk ki az ágyból frissen és üdén, hanem inkább begyógyult szemmel tapogatózunk a reggeli kávé vagy tea után, hogy azt magunkba döntve próbáljunk életre kelni.

A hagyományos kávét néha érdemes feldobni, ha nem is az első méregerőset, akkor a másodikat, vagy akár a délutánit, legyünk a munkahelyen, vagy a teraszon. A tejet mindenhol helyettesíthetjük gabona- vagy magtejjel, vagy akár szójatejjel is.

Néhány tea tippet is csempésztünk cikkünkbe, hogy sikeresebben éljük túl ezeket a borongós, hideg délutánokat.

A mi kedvenc receptjeink:

Csípős reggeli

250 ml zab vagy mandulatej 
40 gramm keserűcsokoládé 
1 csöpp cayenne-bors 
2 adag kávé

A mandulatejet és a csokoládét felforraljuk, beletesszük a borsot, és ha szeretnénk, valamilyen édesítőt (cukrot, mézet, édesítőszert), majd beleöntjük a lefőtt kávét.

Fűszeres kávé hűvös délutánokra

2 adag kávé 
szerencsendió, kardamon, fahéj és szegfűszeg 
150ml tej 
1 tk. vaníliáscukor vagy bourbon vanília

A kávét főzzük össze a fűszerekkel, szűrjük le, majd a felforralt tejet adjuk hozzá. A végén tegyük bele a vaníliát, a tetejére pedig szórjunk egy kevés fahéjat.

Vajas grog

3 dl víz 

0,5 dl méz 

3 evőkanál citromlé 

1,25 dl sötét rum 

vaj vagy vaníliás jégkrém 

őrölt szerecsendió


Egy közepes méretű nyeles lábasban tegyük fel mérsékelt lángra a vizet, a mézet és a citromlevet. Ha már átforrósodott, vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a rumot.

Öntsük ki az italt bögrékbe. Mindegyik adag grog tetejére helyezzünk  egy kicsi vajforgácsot vagy egy apró gombóc jégkrémet, és hintsük meg szerecsendióval.

Ír forró csokoládé

6 dl tej

2 dl tejszín

16 dkg tejcsokoládé

4 kávéskanál kakaópor

8 cl whisky

csokoládéreszelék

A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a csokoládét és a kakaóport, lassú tűzön melegítsük tovább, amíg teljesen sima lesz. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a whiskyt és a tejszín felét. A csokoládét öntsük tűzálló, kisebb poharakba, tetejét a tejszín másik felének felvert habjával és csokoládéreszelékkel díszítsük.

Meleg ananászos-gyömbéres puncs

4 pohár (1 liter) ananászlé 

1 pohár (2,5 dl) szeletelt friss gyömbér 

 1 evőkanál méz  

1 hosszában kettéhasított fahéjrúd 

8 egész szegfűszeg  

1/4 teáskanál feketebors


Egy közepes lábasban keverjük össze az ananászlevet, a gyömbért, a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és főzzük még 10 percig. Szűrjük le, és kínáljuk melegen.

Forró fahéjas cider

4 pohár (1 liter) cider

 1 pohár (2,5 dl) narancslé 

2 evőkanál méz 

12 szem egész szegfűbors 

 4 db 7-8 cm-es fahéjrúd 

 1 egész szerecsendió 

1⁄2 teáskanál reszelt narancshéj 

1 kicsi piros alma, cikkekre vágva


 Egy közepes lábasban erős lángon forraljuk fel a cidert, a narancslevet, a mézet, a szegfűborsot, a fahéj rudakat, a szerecsendiót és a narancshéjat. Vegyük lejjebb a lángot, és még 10 percig forraljuk a keveréket fedő nélkül. Végül adjuk hozzá az almaszeleteket, és főzzük további 3 percig.

Vegyük le a lábast a tűzhelyről, szűrjük át az italt egy hőálló kancsóba, az almaszeleteket pedig válogassuk külön. Tálaláskor minden csészébe tegyünk egy-két almacikkelyt, majd töltsük fel a ciderrel.

Forrás: mindmegette.hu, men.hu, bien.hu


HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

Egy igazi csirke fejet talált a megrémült ügyfél egy gyorsétterem szárnyas ételében.
Egy rémült ügyfél azt állítja, hogy egy igazi csirke fejet fedezett fel az elvitelre vásárolt csirkeszárnyai között.
Május 8 - án féláras a fagyi!
Itt a csatlakozók listája.
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: