GASZTRO
Őszi receptek
Mit hozhat nekünk az ősz? Például gyönyörű színekben pompázó ízletes gyümölcsöket és zöldségeket. A szezonális termékek, és az ezekkel főzött ételek nem csak finomabbak, de egészségesebbek is, de jó áron is szerezhetjük be őket.
Őszi alapanyagok
Melyek az őszi szezonális termékek? Egyrészt minden, ami még a kertben megterem, használjuk ki az utolsó finomságokat, akár közvetlen fogyasztásra, lefagyasztásra vagy befőzésre. A zöldségek között sláger a sütőtök, a gomba, káposztafélék, burgonya. A gyümölcsöknél a szőlő, alma, szilva, gesztenye, birsalma.
Íme tippek néhány őszi alapanyag felhasználáshoz, tárolásához, egyszerű receptekkel:
Őszi zöldségek
Igazi élvezet ősszel a zöldségeshez menni, hiszen a választék több mint bőséges. Ha nem is terem meg minden a kertünkben, vagy egyáltalán nincs kertünk, nem lehet gond ízletes és vitamindús szezonális zöldségek beszerzése. Még élvezhetjük a nyári „maradékot”, de választhatunk idényzöldségeket is. Ilyenkor van szezonja például a következőknek:
- sárgarépa, fehérrépa, káposzta, burgonya, sütőtök, gomba, karfiol, póréhagyma, cékla
Felhasználási tippek:
A fenti hálás alapanyagokkal változatos ételeket készíthetünk. Kiválóan alkalmasak tartalmas levesek, köretek és egytálételek készítéséhez. Beszerzésük könnyű, olcsók, sőt, részben megteremnek a kertben. Ha elég alapinformációval rendelkezünk, gombát akár egy erdei séta keretében is gyűjthetünk. Használjunk aromás zöldfűszereket a friss ízek kiemeléséhez, az őszi ételekhez leginkább a rozmaring, zsálya, babérlevél és kakukkfű passzolnak.
- Néhány ötlet: párolt sárgarépa vajon zöldfűszerekkel vagy mézzel; burgonya helyett készítsünk petrezselyem- vagy sütőtökpürét; vitaminbomba saláta reszelt káposztával, sárgarépával és almával, joghurtos öntettel; bársonyosan krémes és változatosan elkészíthető sütőtökleves.
Őszi gyümölcsök
A sokféle alma és szőlő a legnagyobb kedvenc. Épp a sokféleségnek köszönhetően megunhatatlanok. A téli influenzás időszak előtt tankoljunk fel hát vitaminokból és élvezzük a finomabbnál finomabb gyümölcsök ízét! Szezonális gyümölcsök például:
- alma, körte, szőlő, szilva, birsalma, füge, gesztenye, áfonya
Felhasználási tippek:
Fogyasszunk a gyümölcsökből minél többet nyersen, ez a legegyszerűbb és legegészségesebb változat. Érettségük ilyenkor tökéletes állapotot ér el, ízük fenséges! Csomagoljunk a gyerekeknek a tízóraihoz almát, vagy körtét. Természetesen készíthetünk belőlük süteményt (ideálisak ilyenkor a lepényfélék és gyümölcstorták), vagy gyümölcssalátát, de húsokkal is kiválóan kombinálhatók.
- Néhány ötlet: készítsünk őszi salátát körtével, gorgonzolával, dióval és francia öntettel; ízletes a körte szendvics, amelyhez barna kenyér, szeletelt körte és brie sajt szükséges; egyszerű desszert lehet a párolt alma morzsával.
Őszi ételek
A nyár könnyed ételei után egyre gyakrabban kívánjuk meg a testet-lelket is melegítő ételeket és italokat, a szaftosabb húsételeket, egyszerű egytálételeket.
Egy tartalmas meleg leves a hideg estéken, vagy egy forró csokoládé melegségről gondoskodik testben és lélekben is. A kirándulásokra egy hűvösebb napon pedig akár meleg italokat is vihetünk magunkkal.
A húsoknál a grillszezon után egyre inkább a roládok, sült húsok, részben pedig már a vadhússal készülő ételek kerülnek előtérbe.
A héten mindennap egyszerű és különleges Őszi ételek receptjeivel kedveskedünk olvasóinknak.
Tartsatok velünk ITT és Facebook oldalunkon is!