71 éves korában elhunyt Ryuichi Sakamoto, a Yellow Magic Orchestra társalapítója

2023.04.04

A japán zenész március 28-án hunyt el hosszú betegség után.

Meghalt Ryuichi Sakamoto, a Yellow Magic Orchestra billentyűse és társalapítója. A hírt április 2-án jelentette be Sakamoto irodája. Negyedik stádiumú vastagbélrákja volt, ami átterjedt a tüdejére. Az eredetileg Tokióból származó Sakamoto 1977-ben Haruomi Hosonóval együtt alapította a Yellow Magic Orchestrat.

A csapat nemzeti, majd nemzetközi hírnévre tett szert pörgős elektropopjával. Sakamoto írta és komponálta a zenekar számos slágerét, köztük a "Yellow Magic (Tong Poo)", a "Technopolis", az "Ongaku" és a "You've Got to Help Yourself" című dalokat. Nagy befolyással bírt az electro, techno, hip-hop, ambient és más elektronikus zenei stílusokra egyaránt.

Sakamoto ezzel párhuzamosan szóló karrierjét is építette, 1973 és 2023 között több mint 20 albumot adott ki. Filmzenéket is komponált, Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjat nyert Bernardo Bertolucci 'Az utolsó császár' című filmjének zenéjéért. BAFTA-díjjal jutalmazták a Merry Christmas-ért a, Mr. Lawrence filmzenéjéért is, amelyben David Bowie mellett szerepelt.

Sakamoto élethosszig tartó atomellenes aktivista volt, és 2012-ben megszervezte a No Nukes koncertet, amelyen 18 banda, köztük a Yellow Magic Orchestra és a Kraftwerk is fellépett. A szerzői jogi törvény éles kritikusaként is ismerték, és a művészek és zenészek kreatív szabadságáért kampányolt.


TOVÁBBI CIKKEK

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját

2024.04.03.

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját, ennek apropóján a tehetség-gondozás jegyében egy mix-versenyt is hírdettek, hogy lehetőséget adjanak a szegedi bulijaikon való dj fellépésre... E mellett a buli felvezető programjaként egy mini kerekasztal beszélgetésre is várják a nagyérdeműt a hazai (benne speciálisan a vidéki) szcéna helyzetéről való szakmai beszélgetésre...

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

2024.03.25.

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját

2024.03.21.

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját