A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját

2024.03.21

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját 2024. április 5 és 6.-án a mannheimi Maimarkthalle területén. Pénteken 11 óra alatt 19 előadó lép fel 3 teremben, míg szombaton 19 órányi zene szól 6 különböző színpadon, 39 művész közreműködésével. 

A Time Warp csapata ugyanolyan szenvedéllyel és a jelenlegi zenei szcéna teljeskörű támogatásával állította össze az egyedülálló programot, ami ismét a fesztivál történelmének egyik legkülönlegesebb mérföldköve lehet. A nem szokványos programon felül új teremdesignok és további meglepetésekkel készülnek.

A jól megszokott minőségi program minden várakozást felülmúlt. Olyan b2b szetteket prezentálnak többek között, mint VTSS b2b Anetha, SPFDJ és DaxJ, Solomun és Marcel Dettmann. Visszatér a két legenda, Laurent Garnier és Speedy J is, akik már a legelső 1994-es Time Warpon is a fellépőgárdát erősítették. A nagy kedvencek, Adam Beyer, Joseph Capriati, PAN-POT, Sven Vath, Marco Carola, Richie Hawtin sem maradnak ki az ünneplésből. A friss generációt pedig Clara Cuvé, Indira Paganotto, I Hate Models, Kobosil és társaik erősítik a rendezvényen. 

Az elmúlt tíz évben a műsorok egyedülálló szintre emelkedtek, új mércét állítva fel. Nemzetközi tervezőkkel együttműködve a szervező ügynökség produkciós csapata, a Cosmopop minden évben új, technológiailag páratlan dizájnt és koncepciót fejleszt ki. A zene, a fény, a videó, az építészet és a művészet virtuális kombinálásával alkotnak egyedülálló magával ragadó világot, amiben a látogatók valóban elveszíthetik a kapcsolatot a külvilággal. Manapság minden táncparkett saját ikonikus dizájnt, hangzást, megjelenést és érzést kap. 

Nem véletlen, hogy szükségszerű volt terjeszkedni a nagyvilágban, a Time Warpnak már világszerte ismert nemzetközi kiadásai is vannak Sao Paolóban, New Yorkban és 2024-ben először Madridban is. 

Mindazonáltal továbbra is Mannheim a zászlóshajó, köszönhetően azoknak a tervezési lehetőségeknek, melyekről a város és különösen a Maimarkthalle gondoskodott a fesztivál számára. Egészen egyedi, hogy minden évben több ezer látogató 170 országból zarándokol el ebbe a közepes méretű városba, így az az elektronikus zene nemzetközi központjává válik egy hétvégére. Köszönhetően a Time Warpnak, a Maimarkthalle kultikus státuszt kapott, Mannheim városa pedig megkapta az "UNESCO Zene városa" címet. 

Egy kis Time Warp történelem röviden:

A Time Warp 1994. november 26-án debütált a ludwigshafeni Walzmühle-ben, amikor még csak 2000 résztvevő szorult be a buliba, akik a kis raktárban elvesztek a parti ködben. Az elsöprő füst miatt bosszús Robert Armani 30 perc elteltével végzett is a szettjével és átadta a pultot Laurent Garnier-nek. Szerencsére a francia lemezlovas legendás bulivá változtatta ezt az első Time Warpot, majd három évtizeden át hűséges is maradt hozzá. Ez volt a legjobb kimenetel, ami csak történhetett. „A Time Warp azon alapul, hogy csak táncoltatni kell az embereket” – mondta Garnier a rendezvény 20. évfordulóján. Ez még most is így van. 

1994-ben a techno már nem volt underground, az elektronikus zene Németországban érte el első csúcsát. Ezért az első Time Warp szándékosan nem akart olyan rave lenni, mint ezer másik a 90-es években. Az alapító Steffen Charles azt akarta, hogy a TW egy zenei visszatérés legyen az undergroundba. Ennek tükröződnie kell a lineupban és a névben: „Time Warp – vissza a régi szép időkbe” – emlékszik vissza Steffen Charles.

A zenei fókusz mellett a helyszín is jelentős szerepet játszott az első bulin: "A Time Warp-nak nem a hagyományos értelemben vett rave-nek kellene lennie, inkább egy nagyszabású klub-bulinak." A gondosan kiválogatott line up és a minőségileg felszerelt helyszín az esemény védjegyévé vált a kezdetektől, és az a mai napig egyedülálló. A fesztivál művészileg és technikailag is sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben, de alapvető formája ugyanaz maradt: a Time Warp nem csak egy nagy rave, hanem egyenként hat-hét egyedi designnal rendelkező klub, ahol egész éjszaka táncolhatsz. 

Robin Ebinger, aki a '90-es évek végén csatlakozott a Time Warp csapatához, emlékszik a kihívásokra:
„Miután a techno és a house eltűnt a közradarról a 2000-es évek elején, a fesztivál bizonytalan helyzetben volt." Némi kudarc ellenére a résztvevők száma nőtt ismét, 2008-tól pedig minden évben teltházas volt a rendezvény. Bár a COVID miatt 2 év sajnos kimaradt, 2023-ban újult erővel és töretlen lendülettel folytatódott a TÁNC! 

Ha szeretnél te is részese lenni a Time Warp történelmi ünnepségének, NE HABOZZ, gyere el a 30. jubileumi kiadásra Mannheimbe!

 


TOVÁBBI CIKKEK

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját

2024.04.03.

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját, ennek apropóján a tehetség-gondozás jegyében egy mix-versenyt is hírdettek, hogy lehetőséget adjanak a szegedi bulijaikon való dj fellépésre... E mellett a buli felvezető programjaként egy mini kerekasztal beszélgetésre is várják a nagyérdeműt a hazai (benne speciálisan a vidéki) szcéna helyzetéről való szakmai beszélgetésre...

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

2024.03.25.

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját

2024.03.21.

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját