Élménybeszámoló az idei Defected Fesztiválról hazai szemszögből

2018.12.14

Armand Van Helden, Derrick Carter, Eats Everything, Honey Dijon, Joey Negro, Masters At Work, MK, Purple Disco Machine, Roger Sanchez, Sam Divine, Todd Terry már biztos ott lesz jövőre a világ egyetlen csak House zenéről szóló fesztiválján!

A bejelentés kapcsán a Used Disco formáció mesél nekünk az eddigi 2 év élményeiről, tapasztalatairól, és pár tanáccsal is szolgálnak azoknak, akik 2019-ben tervezik meglátogatni a Balaton Soundon is nagy sikerrel bemutatkozó kiadó egyedi hangulatú fesztiválját!

Röviden a fesztiválról:
A világ legnagyobb független House kiadója a Defected Records immáron harmadik éve rendezte meg 2018-ban saját fesztiválját a Defected Croatia-t.

A horvátországi Tisno település, és azon belül is a kiváló adottságokkal rendelkező The Garden resort területe ad otthont a rendezvénynek, ami nem mellesleg rengeteg, úgynevezett “butique fesztivált” szolgál ki nagy sikerrel a nyár során.

Idén közel 4000 ember gyűlt össze a világ minden tájáról. K
olumbia,  Japán,  USA,  Norvégia,  Ausztrália, Izrael,  Kanada,  Brazília, Új-zéland és Európa összes országából voltak résztvevők.  A 6 napos “House hedonizmus” alatt, több mint 80 első számú előadó és dj produkciójából csemegézhettek a fesztiválozók. Olyan nevek voltak line up-ban, mint Masters At  Work,  Claptone, Basement  Jaxx,  Spen &  Karizma,  Dimitri From  Paris,  Franky Rizardo  and  Roger Sanchez, csak, hogy a legnagyobbakat említsük.

2017 után, 2018-ban is úgy döntöttünk, hogy pár baráttal karöltve megtesszük ezt a közel 650 km-t és áldozunk a House zene oltárán. És, hogy ezt miért írjuk így? Hát, azért, mert rég nem látott feeling övezi ezt a fesztivált. Ilyen közvetlen közeggel maximum a “hőskorszakban” a Pacha és Home kezdetén találkozhattunk. Persze ezzel összehasonlítani is felesleges, mert ott nem volt közvetlen tengerpart, délutántól szóló szettek, 3 stage, és olyan lineup helyszínenként akár naponta, amivel egy magyaroszági klub teljes szezonját le lehetne fedni adott esetben. Nyilván ezek alapján nem árulunk el nagy titkot, hogy már 2019-re is tarsolyban vannak az Early Bird jegyek :)

Abban a megtisztelésben lehet részünk, hogy a kiadó engedélyével, és hivatalos promociós anyagainak felhasználásával mi készíthettük el Nektek az első szubjektív élménybeszámolót, melyet most lentebb olvashattok.

Személyes élmények:
Szombaton 9 órakor indultunk Budapestről, sajnos három hatalmas torlódást és balesetet sikerült elkapnunk, így a menetidő növekedése miatt, csak késő délután értünk a helyszínre - ha tehetitek,na szombaton induljatok útnak! Érkezés után elfoglaltuk szállásunkat, amely körülbelül 8-10 percre volt gyalog a fesztivál helyszínétől. Szerencsénkre a fesztivál előtt pár hónappal is találtunk még opciókat a booking.com-on, tavaly pedig Airbnb-t használtuk, az is nagyon korrekt volt. Tisno nem kimondottan fesztivál hangulatú város elsőre, keveredik a helyi lakossága a nyaralókkal, és az ide érkező vendégekkel, persze mindenki pontosan tudja, hogy az adott heteken amikor a The Garden-ben fesztivál van, akkor rengeteg, kulturáltan viselkedő vendége lesz hirtelen ennek a kis kikötővárosnak. Egy kis pihenő és egy kellemes horvát vacsora után el is indultunk befelé. A bejutás könnyedén és lazán történtmintha épp csak egy strandra léptünk volna be, összesen 2 biztonsági őr árgus szeme figyeli az érkezőket, és karszalagjaikat. Meg is van ennek a maga szabados feelingje, ami az egész fesztivált áthatja.

A hangulat az előző évit idézte, bármerre mentél mindenhol igazi House muzsika szólt. 89-től napjainkig. Igen 89-től. Első utunk a Beach Stage felé vezetett, ahol Traxsource alapítói Brian Tappert és John ‘Julius ‘Knight játszotta éppen B2B szettjét. Azt hiszem itt tudatosulhatott bennünk a tény, hogy ennél jobb helyen nem is lehetnénk. Brianék épp a Thrill Me-t játszották a Junior Jacktől. Teljes libabőr volt. A Soulfoul – és Classic House töltet után a Main Stage-hez sétáltunk át, ahol Low Steppa óriási Raw House settet tolt, az emberek legnagyobb örömére. A Simma Black kiadó fejét, Amine Edge & Dance követte, mint az est záróakkordja.  A Marseille-i Dj/Producer duo iszonyatosan termékeny időszakot tudhat maga mögött, több club slágerrel és mára már megérdemelten  híres saját kiadóval a CUFF-al. Érthető, hogy ők zárták ezt a napot. Mi a végére teljesen elfáradtunk, ami valószínűleg a több mint 8 órás útnak köszönhető, így a hivatalos afterre már nem mentünk el az első napon, pedig pazar felhozatalt kínált a legendás Barbarella’s. Viszont annak nagyonörültünk, hogy a Traxsource alapítóval és más, eddig csak netről ismert producer társakkal már az első este tudtunk személyesen kapcsolatot teremteni…

Vasárnap kipihenten érkeztünk meg a strandra, ami a fesztivál területén van kialakítva. Időben érkeztünk, így kényelmesen el tudtunk helyezkedni a parton, közvetlenül a tenger mellett, közel a Beach Stage-hez. Nagyjából délután 3 körül be is igazolódott az ,,In Our House We Are All Equal” szlogen. Simon Dunmore a Defected tulajdonosa és Sam Divine mellettünk sétált a parton, Sam Divine, a Soulfuric Traxes brigád pedig napágyakon proseccozott. Ezen a fesztiválon NINCS VIP terület. Igazán felemelő élmény volt ezt tapasztalni, hogy minden megkülönböztetés nélkül, egyenlő emberekként vagyunk jelen, és bármely ikonikus kedvenchez nyugodtan oda mehet az ember váltani pár szót - nem mellesleg így jött létre ez a beszámoló is a kiadó engedélyével :) Délután fél 5 körül érkezett az egyik legjobban várt előadó Peggy Gou, gyorsan meg is telt a tánctérés környéke. Gou kisasszony egy hullámzó, de nagyon jó, igazán formabontó szettel készült a fesztiválozóknak. Az Itgehane, pedig letarolt mindent. A dél koreai hölgy után a Glitterbox vette át az uralmat a parton. Itt Dimitri From Paris-t emelnénk ki, mert olyan funk és funkhouset játszott, hogy az valami elképesztő volt és ezt a közönség is óriási üdvrivalgással honorálta. Viszont az est és számunkra az egész fesztivál legnagyobb pillanatai, csak ezután következtek. Jött a Masters At WorkLittle Louie Vega és Kenny ‘DopeGonzalez, a két géniusz. 1993-tól napjainkig mindent átfogtak, ami House. Meghatározó élmény, már csak ezért érdemes volt elmenni idén.

A Garden-ben általában hajnal 1-2 között vége a bulinak, kivéve az első és utolsó napot. A többi napon a kb 10 km-re léBarbarella’s ad helyet az éjféltől induló “afterpartynak”, amely általában reggel 6-ig tart. Fesztivál bérlettel az események ingyen látogathatóak, és idén, új megoldásként ingyenes transzfer buszokat is indítanak a fesztivál helyszínéről az open air helyszínre, ahol kiváló Funktion One hangtechnikán élvezhetjük a már kicsit feszesebb ütemeket.

A hétfő döcögősen indult, hosszú esténk volt. Kora délután értünk ki a strandra, ahol kellemes chill out zene szólt. A hétfői program gerincét a Classic Music Company világa alkotta. A Beachen előremutató, zseniális Afro House szóltékongával a Black Motion formációtól, akik nem véletlenül oly népszerűek, Ibizán is saját estjük van a Heart-ben. Nagyszerű kikapcsolódás volt a tengerben ejtőzniés közben hallgatni a tradicionális afrikai motívumokkal tarkított trackeket. Este Josh Butler kezdett, amikor visszaérkeztünk az utolsó óráinkra. Dinamikus House és Tech House uralta a nagyszínpad hangzását. A mélyek szakítottak a magasak csilingeltek, majd jött Honey Dijon és olyat játszott, hogy nem tudtuk hirtelen hova lépjünk.  Feszes tempó, kőkemény House és Techno keveredett Funk, Afro és Jazz elemekkel. Vérprofi. A pontot az i-re, pedig az a Dennis Ferrer tette fel, akinek a valaha készült egyik legnagyobb House himnuszt a Sandcastlest köszönhetjük.

3 napos kalandunk ezen az estén már kicsit korábban véget ért, mert idén csak ennyi volt betervezve, de jövőre visszatérünk, az már most biztos, és akkor már a minden nap jelentkező hajós bulikról sem maradunk le :)

Jöre 20 éves születésnapját ünnepli a Defected Records, így biztosak vagyunk benne, hogy minden eddigit felül fog múlni a line up, ahogy már az első nevekből is látszik. Attól viszont nem kell tartanunk, hogy a fesztivált ellepik a népszerűségből fakadóan a nem biztos, hogy 100%-ig a House zene miatt érkező a hype-ra felülő partyzók. Mint a kiadó feje, Simon Dunmore személyesen elmondta, nem céljük sokkal több embert fogadni ezen a helyszínen, hogy megmaradjon a néhol intim, és barátságos hangulat!

Reméljük tetszett beszámolónk, ha bármiben segítségetekre tudunk lenni, vagy kérdésetek volna a fesztivál kapcsán, vegyétek fel velünk nyugodtan a kapcsolatot Facebook oldalunkon!

Used Disco


TOVÁBBI CIKKEK

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját

2024.04.03.

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját, ennek apropóján a tehetség-gondozás jegyében egy mix-versenyt is hírdettek, hogy lehetőséget adjanak a szegedi bulijaikon való dj fellépésre... E mellett a buli felvezető programjaként egy mini kerekasztal beszélgetésre is várják a nagyérdeműt a hazai (benne speciálisan a vidéki) szcéna helyzetéről való szakmai beszélgetésre...

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

2024.03.25.

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját

2024.03.21.

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját