Érvényes marad a védettségi igazolvány május elsejéig

2022.02.03

Január közepén érkezett a hír, hogy a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul és február 15. után 3 oltás szükséges az érvényességéhez vagy a második oltást követően hat hónapig lesz használható. Ez sajnos a rendezvényszervezők körében sokak számára álmatlan éjszakákat okozott, hisz az oltottak közül sokan 6 hónapnál régebben vették fel a 2. oltásukat és egyelőre nem terveznek 3. oltást beadatni. Viszont a mai nap folyamán jó hír érkezett a bulizni vágyóknak, hisz sem Brüsszel, sem más tagállamok a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nem vezettek be szigorúbb szabályozást, így a második oltástól számított 270 napig érvényesek az uniós igazolványok, és nem akarják, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, ezért május elsejéig két oltással érvényesek maradnak az oltási igazolványok, eddig február 15. volt ez a dátum.

„Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány pedig májustól elveszíti érvényességét” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A KTK tájékoztatása szerint:
- májustól az oltási igazolvány a második oltás után hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényességet – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után hosszabbítják meg.
- Ha valaki két oltás után lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
- Az egydózisú Janssen-vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.
- A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez.
- A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.


TOVÁBBI CIKKEK

Kevesebb, mint egy hónap múlva BÓNUSZ Electronic Music Festival!

2023.09.14.

A BÓNUSZ Electronic Music Festival az idei évben KÉT NAPON át foglalja el a Hungexpo területét

Youtopia invites ~ I Hate Models ~ Lee Ann Roberts @ Arzenál, 2023.11.17.

2023.09.06.

Youtopia invites ~ I Hate Models ~ Lee Ann Roberts at Arzenál

Stella Bossi @ Arzenál, 2023.11.10.

2023.09.06.

Stella Bossi Budapesten az ARZENÁL-ban!