Érvényes marad a védettségi igazolvány május elsejéig

2022.02.03

Január közepén érkezett a hír, hogy a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul és február 15. után 3 oltás szükséges az érvényességéhez vagy a második oltást követően hat hónapig lesz használható. Ez sajnos a rendezvényszervezők körében sokak számára álmatlan éjszakákat okozott, hisz az oltottak közül sokan 6 hónapnál régebben vették fel a 2. oltásukat és egyelőre nem terveznek 3. oltást beadatni. Viszont a mai nap folyamán jó hír érkezett a bulizni vágyóknak, hisz sem Brüsszel, sem más tagállamok a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nem vezettek be szigorúbb szabályozást, így a második oltástól számított 270 napig érvényesek az uniós igazolványok, és nem akarják, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, ezért május elsejéig két oltással érvényesek maradnak az oltási igazolványok, eddig február 15. volt ez a dátum.

„Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány pedig májustól elveszíti érvényességét” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A KTK tájékoztatása szerint:
- májustól az oltási igazolvány a második oltás után hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényességet – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után hosszabbítják meg.
- Ha valaki két oltás után lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
- Az egydózisú Janssen-vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.
- A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez.
- A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.


TOVÁBBI CIKKEK

Egy hónap múlva BÓNUSZ Electronic Music Festival!

2022.09.15.

Október 15-én, szombaton kerül megrendezésre a 2022-es BÓNUSZ Electronic Music Festival.

Amelie Lens lesz a következő előadó a Global Underground mixsorozatában

2022.09.08.

A 28 trackes válogatás, mely Antwerpenről szól, november 25-én debütál majd a Global Underground gondozásában.