Fever Ray és Sevdaliza fellépéseivel indul az EXIT Festival első estéje!

2018.02.20

Az EXIT-en fellépő art-pop előadók hosszú sora tovább folytatódik idén nyáron a két szenzációs dívával, akik futurisztikus hangzásukat hozzák majd el a történelmi péterváradi erőd falai közé, ahol a Best Major Festival díjat is elnyerő EXIT Festival kerül megrendezésre. Előbbi a 21. század zenéjének egyik ikonja, Karin Dreijer, ismertebb nevén Fever Ray. Karin karrierje csúcsán jár éppen, tehát a lehető legjobbkor látogat el az erődbe. Olyan jelentős fesztiválokon lép még fel idén, mint a Privamera vagy a Melt!, amelyek a Florence + The Machine és a The XX mellett a top 3 headliner közé sorolták őt. Sevdalizát is büszkén köszönti az EXIT szervezőcsapata – az avantgárd popsztár és trip-hop előadó zenekarával együtt lép majd fel, és együtt hoznak majd el egy egyedi és roppant látványos előadást. Legutóbbi albuma, az ISON, valamint csillogó élő előadásai és autentikus videói együttesen a világ vezető fesztiváljainak  színpadára repítette az iráni előadót.

A BÉRLETEK MÁR KAPHATÓAK: http://meex.hu/jegyek/exit-fesztival-2018

Fever Ray globális népszerűséget szerzett forradalmi elektro zenekarával a The Knife-fal, akikkel együtt öt albumot készítettek, melyek jelentősen hatással vannak napjaink zenéire. Ezen időszak alatt Karin  adta a hangját a Röyksopp legnagyobb slágeréhez, a What Else Is There-hez, valamint a norvég duó további két dalához, a This Must Be It és a Tricky Tricky zenékhez is. Az első szóló albuma 2009-ben látott napvilágot, és a The Guardian és a Resident Advisor is az év legjobb albumainak listáján a második helyre rangsorolta akkoriban. Az albumon olyan slágerek születtek, mint a When I Grow Up és a Keep The Streets Empty For Me, valamint az If I Had A Heart. Utóbbi egyébként akkor lett még ismertebb, amikor a népszerű Vikings c. sorozat készítői főcímzenének választották a dalt. Előadásit egyfajta misztikum övezi, ugyanis olyan kevés van belőlük. Legutóbbi szóló turnéja 2010-ben ért véget, így kisebb meglepetés, hogy új albuma a Plunge turnét kapott. Az album összhangban van a fesztivál idei mottójával, azaz az „EXIT Freedom” jeligével, ugyanis Karin saját bevallása szerint az albumát a „szabadság és a kíváncsiság” jellemzi, melyben megvizsgálja a 21. század normáit, valamint azokat a nőket, akik saját viselkedési szabályokat alkottak. Az albumot – hasonlóan az előzőhöz – minden jelentős médium, a The Guardian, a Pitchfork és a Resident Advisor is elismeréssel értékelte.

Sevda Alizadeh, ismertebb nevén Sevdaliza Iránban született és Rotterdamban nőtt fel. Nemcsak énekelni tanult, hanem ezen felül jogot, rendezést és zeneszerzést is, sőt mindezek mellett öt nyelven beszél folyékonyan. Próbálkozásait hamar elismerték, és hangzása nem csak az alternatív szcénának, hanem az egész évszázadnak is meghatározó karaktert ad. Zenéje komplex, mely a rekedt és érzéki RnB vokálból, az elegáns dallamokból és karakteres basszusokból tevődik össze. A feszes ritmusok kaotikus tetőpontba tartanak, míg a dallamokban keverednek a punk, a trip-hop, az electro és a grime stílusok. Művészi kinyilatkozása a zeneszövegekkel lesz teljes, amelyekre irodalom- és filozófia olvasmányai vannak hatással. Eddig megjelent két kislemeze, a The Suspended Kid és a Children of Silk után a kritikusok máris egy zenei korszak hírnökeként jellemzik az ISON c. nagylemezét. Az EXIT Festival közönségének júliusban lehetősége lesz arra, hogy élőben élvezzék a Human, a That Other Girl vagy a Sirens Of The Caspian dalokat.

A robbanékony riffek rajongói is örülhetnek az EXIT bejelentéseinek!
Néhány izgalmas név máris tudható, hogy kik érkeznek az EXIT-re. Elsőként a legendás new yorki hardcore banda, a Madball, akik három évtizednyi energiát, szenvedélyt és pozitív szellemet hoznak majd magukkal az Explosive Stage-re. Az extrém szcéna vezető harcosai jelenleg a Brujeria banda tagjai, akinek ez lesz az első fellépésük a régióban. A nagyon keresett Lion’s Law az oi! punk energiáját hozza magával, míg az egyik legelismertebb svéd trash metál banda, a Dr Living Dead már az első este kifacsarja a közönség agyát. A fiatal speed-trasher banda, az Evil Invaders, valamint a pogány metálosok, a Skyforger – akiknek a történelem első metál operáját is köszönhetjük – szintén Szerbia felé veszik az irányt nyáron. Az EXIT Festival legdurvább színpadán fellép még a norvég punk/hardcore banda, az Exploding Head Syndrome, a kiszámíthatatlan kanadai hardcore punk zenekar, a Boids és hosszú kihagyást követően a death metál helyi képviselői, a Bane. Újvidéket képviselik még a hardcore punk stílusban a First Flame tagai, a további zúzós hangzást garantálja majd a Mud Factory, míg a groove metálért a veterán Rhemorha lesz felelős, akik a messzi Szibériából érkeznek majd. Az oldschool speed trash metált hozza el a Liv zenekar Zábrábból, míg a helyi trash black metál banda, a Terrorhammer fellépése teszi véglegessé az Explosive Stage line upját.

Az EXIT Festival az Újvidéken elterülő péterváradi erődben kerül megrendezésre, amelyen a világ- és a régió legnagyobb sztárjai lépnek majd fel: Ziggy Marley, Alice Merton, Richie Hawtin, Adam Beyer b2b Ida Engberg, Amelie Lens, Ben Klock, Jax Jones, Ofenbach, Mahmut Orhan, Burak Yeter, Dog Eat Dog, Idles, Slaves, Grave Digger, Slapshot, Idles, Asphyx, Bombers és még sokan mások.

A BÉRLETEK MÁR KAPHATÓAK: http://meex.hu/jegyek/exit-fesztival-2018


TOVÁBBI CIKKEK

Hozd magad a Szigeten!

2024.01.17.

A fesztivál weboldalán már tervezhetjük azt a virtuális „útvonalat”, amelynek mentén haladva a legnagyobbat meríthetünk a Szabadság Szigetének változatos kínálatából

MARCO CAROLA # Cinematiné XXL # @ Városliget & Cinema Hall, 2024.04.27.

2024.01.17.

Cinema Hall & CityTakeover present MARCO CAROLA # Cinematiné XXL

You x Selected x Vōx @ Arzenál, 2024.03.22.

2024.01.17.

Carmen Electro ~ Dax J ~ Frederic ~ Héctor Oaks ~ Part Time Killer ~ Perc