Hamarosan indul az EXIT!

2021.07.06

Az idén 20. alkalommal jelentkezik az újvidéki EXIT fesztivál, az egyik első nagy nemzetközi fesztivál 2021-ben, amit július 8-11 között rendeznek a 18. században épült Péterváradi Várban. A szervezők napi 40.000 vendéget várnak a világ 70 országából. A korábban bejelentett nevek – többek között - Solomun, Amelie Lens, Boris Brejcha, Paul Kalkbrenner és Paul van Dyk mellé az utolsó pillanatokban is érkeztek világsztárok. Így például a világ egyik vezető techno Dj-je, Charlotte de Witte, a legendás drum&bass Roni Size - MC Dynamite-tal kiegészülve - valamint a többszörös díjnyertes londoni duó, a Koven is erősíti az eddig is tekintélyes listát.

Az idei EXIT programjai több mint 20 fesztiválszínpadon és zónában zajlanak, közülük is két színpad emelkedik ki: a lenyűgöző Nagyszínpad és a világhírű mts Dance Arena, melyet sokan az elektronikus világban a világ legjobb táncterének tartják. A programok nagy részét élő közvetítéseken is lehet látni az Exit YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán, de az elektronikus zene imádói helyben a híres napfelkelte pillanatait is megcsodálhatják az arénára néző várfalak felett.

A szervezők elmondták, hogy az EXIT fesztivál lesz az első nagy európai fesztivál, amelyet idén nyáron rendeznek meg, köszönhetően annak a biztonsági protokollnak, amely a belépést a beoltottakra, az antitestekkel rendelkező, betegségen átesettekre, illetve azokra korlátozza, akiknek a PCR vagy a gyors antigén tesztje negatív. A szervezők hozzátették, hogy a protokoll a legújabb, Európa-szerte végzett tudományos kutatásokon alapul, amelyek kimutatták, hogy ezekkel az intézkedésekkel a fesztiválok lehetnek a legbiztonságosabb gyülekezőhelyek az országban.

Érdekességek és adatok az Exitről

Az European Festival Awards díjas Exit a nemzetközi fesztiválpaletta egyik legizgalmasabb helyszínén zajlik, és az indulása sem volt mindennapi. Nemrég a New Musical Express online gyűjtötte össze a fesztivál érdekességeit.

Az EXIT Fesztivál egy diáktüntetésnek indult. Eredettörténete 2000-re nyúlik vissza, amikor egy diákaktivista mozgalom sikeresen kampányolt a demokráciáért, a szabadságért és a békéért Szerbiában és az egész Balkánon. A mozgalom jelszava, "EXIT - kiút a 10 éves őrületből", elérte a kívánt hatást: elindította a Milošević-rezsim végleges megszüntetésének folyamatát – olvasható a zenei szaklapban. A következő évben az EXIT átköltözött jelenlegi otthonába, a Péterváradi erődbe, ami az egyik legizgalmasabb fesztiválhelyszín Európában. Az erőd alatt 16 km hosszú titokzatos alagúthálózat húzódik. Az erőd “földalatti” falai számos történelmi szimbólumot és lenyűgöző feliratot rejtenek - miközben egy mítosz is tartja magát arról, hogy valahol a labirintusban eldugott kincsek rejtőznek. A 20 éve alatt komoly nemzetközi hírnevet vívott ki magának a fesztivál, az évek során közel 90 országból érkeztek zenekedvelők az EXITre. A szervezők becslései szerint az alapítás óta közel 3,5 millióan látogattak el a világ minden tájáról a fesztiváljukra. Az okostelefonok lépésszámlálójának adataira hagyatkozva egy átlagos fesztiválozó akár 130 000 lépést is megtesz a fesztivál ideje alatt és a művészeket vendégül látó csapat 2000 óta közel 620 000 km-t tett meg, hogy a fellépőket a fesztivál helyszínére és környékére fuvarozza, ez annyi, mintha több mint 15-ször kerülnénk meg a Földet. A fesztivál innovatív hozzáállását pedig az is mutatja, hogy az EXIT mostantól elfogadja a Bitcoint a jegyek kifizetésekor.

mts DANCE ARENA
CSÜTÖRTÖK
Charlotte de Witte, Amelie Lens, Dax J b2b Kobosil, Tijana T, Ilija Djokovic, Lag b2b Insolate

PÉNTEK
Paul Kalkbrenner, Maceo Plex, Pan-Pot, Marko Nastic, Layzie, Runy

SZOMBAT
Boris Brejcha, Honey Dijon, Hot Since 82, Meduza, Reblok, Space Motion

VASÁRNAP
Solomun, Artbat, Johannes Brecht live, Magdalena, Bona Fide, Coeus

A programokról pedig itt lehet tájékozódni: www.exitfest.org


TOVÁBBI CIKKEK

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját

2024.04.03.

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját, ennek apropóján a tehetség-gondozás jegyében egy mix-versenyt is hírdettek, hogy lehetőséget adjanak a szegedi bulijaikon való dj fellépésre... E mellett a buli felvezető programjaként egy mini kerekasztal beszélgetésre is várják a nagyérdeműt a hazai (benne speciálisan a vidéki) szcéna helyzetéről való szakmai beszélgetésre...

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

2024.03.25.

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját

2024.03.21.

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját