ÉLET-STÍLUS
Ezek az ételek bizonyítottan serkentik az agyműködést!
A testünk gyűlöli a stresszt. Legyen az mentális vagy fizikai stressz.
Ha leblokkol az agy
Az agyunk súlya mindössze 1,4 kg körül mozog, ami csak egy töredéke a teljes testsúlynak, viszont a bevitt kalóriák közel 20%-át használja fel.
A memóriánk élessége függ a körülményektől, az életkortól, fizikai állapotunktól, szellemi frissességünktől, viszont jó tudni, hogy edzhető, befolyásolható.
Lámpaláz idején mintha csak lehúznák a redőnyt vagy egy hatalmas vaskapu záródna be a fejünkben, képtelenek vagyunk bármilyen információt előhívni.
A rágás és a rágózás is segíthet
A rágás egy olyan agyserkentő tevékenység, amely pozitív hatással van a koncentrációra, a memóriára. Ajánlott ezért a zöldségeket nyersen és nem főzve, esetleg turmixolva vagy reszelve fogyasztani.
Avokádó és áfonya
Egy félbevágott közepes méretű avokádó gazdagabb káliumban, mint egy egész banán, a benne található nátrium szintje pedig alacsonyabb. Továbbá K-vitamin és folate tartalma csökkenti a stroke kockázatát, erősíti a kognitív képességek fenntartását és a memória szinten tartását.
Galluszsav tartalma miatt az áfonya különösen hatásos a stressz okozta agyi bántalmak, az Alzheimer-kór és az öregkori elbutulás megelőzésére.
A kókuszolaj káros vagy sem?
Többek fejében motoszkál az a téves információ, miszerint a kókuszolajban lévő telített zsír egészségtelen. Tény, hogy az ötvenes években fellángolt élelmiszerfogyasztási mozgalomnak a hatása ma is érződik. Ekkor kezdték el a margarin és a hidrogénezett zsírsavak használatát, melyekről a közelmúltban bebizonyosodott, hogy valójában nagyon károsak az ember egészségére.
Mindennapi csokival a jó memóriáért
Minél sötétebb a csokoládé, annál hasznosabb a tested számára. Fogyasztása nem csak gyors és szinte azonnali boldogságérzetet okoz, hanem csökkenti a vérnyomást és elősegíti az erek megfelelő tágulását az agyban és szívben. A legjobb, a legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé.
Ha nem tiszta, vidd vissza
Testünknek több mint a fele, agyunknak közel 80 százaléka víz. Ha ezt nem pótoljuk megfelelő ütemben és mennyiségben, akkor agyszövetünk zsugorodni kezd, ezzel romlik a rövidtávú memória és a összpontosítás képessége.
Olíva olaj, de milyen?
Az extra szűz olíva olaj egyenesen az agyunk legértékesebb tápláléka. Az extra szűz olívaolaj az olívabogyóból nyerhető legjobb minőségű olaj, de a termelőtől és gyártótól függően igen nagy változatosságot mutat.
Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert, így az az agyat a meszesedéstől.
Egyél minél több gyömbért és diót
A gyömbér kiváló szövetséges az emlékezet serkentésében és fontos szerepet játszik az agyi oxidatív stresszel és az idegi betegségekkel szemben való védekezésben is.
Már csak ha ránézünk egy frissen felbontott dióra, rögtön a két agyféltekére asszociálunk. A Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának kutatói újabb ismert, de eddig nem bizonyított pozitív tulajdonságát igazolták a diónak.