HÍREK

Figyelem! Megjelent a madárinfluenza Magyarországon is

A vírust a vándorló madarak terjesztik, eddig Európa 14 országában jelent meg a járvány.

Fogságban tartott madaraknál mutatta ki a madárinfluenza vírusát Budapesten és Jászberényben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

A fertőzés vélhetően vadmadaraktól eredt. Az állatkert többi madara fedett vagy zárt röpdében van elhelyezve – mindannyian egészségesek –, azonban elővigyázatosságból az állategészségügyi vizsgálatuk folyamatos. Az állatkert továbbra is látogatható. A hatóság mindkét esetnél felállította a madárinfluenza miatti védő- és megfigyelési körzeteket. E területeken azonban – a járványügyi kockázatok felmérésének eredménye alapján – az itt lévő baromfitartó telepeken és egyéb gazdasági létesítményekben nem kellett további korlátozó intézkedéseket elrendelni.

Az eddigi vadmadár esetek interaktív térképe elérhető az alábbi oldalon:

http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/bjk/bjk_vad.htm

A madárinfluenza emberre is átterjedhet, de a személyi higiénia betartásával elkerülhető a vírusfertőzés. A baromfitartókat vagy a vadon élő madarakkal kapcsolatban lévőket fokozott óvatosságra intik.  
A betegség akutt, lázzal és légzőszervi bántalmakkal jár. Gyakran hidegrázással, fejfájással kezdődik, és 39-40 fokos lázzal jár. Az izomfájdalom, száraz köhögés, nátha és kiszáradás szintén a tüntetek közé tartozik.   A betegséget szükség esetén antivirális gyógyszerekkel kezelik, a legtöbb eset gyógyulással végződik.

Most már Európa 14 országában jelent meg a vírus, több millió állatot kellett leölni, és ezt megérzi most már a piac is több országban. Itthon eddig már három milliárd forint a kár. Az országos főállatorvos beszélt arról is, hogy a hideg idő ugyan nem kedvez a járvány terjedésének, de a veszély nem múlt el, ezért kiemelten fontos a szárnyasok zárt tartása és etetése.


HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

Az elkészített finomságok valahogy sokkal jobban néznek ki a receptkönyvekben
Ezek az emberek megpróbálták elkészíteni a neten látott finomságokat.
Eléruljuk, hogy miért ne tartsd soha a tejet a hűtő felső polcán
Ha rendezetlenül rakod a vásárolt élelmiszert a hűtőbe lehet, hogy ezután megváltozik ez a rossz szokásod.
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: