HÍREK

Orosz tengeralattjáró, cirkáló rakétával gyakorlatozott, dermesztő felvételek.

A 120 méteres Severodvinsk tengeralattjáró nem sokkal lassú süllyedése után kilőtt egy Kalibr típusú rakétát.

Ahogy feltűnt a tengeralattjáró, kis idő múlva süllyedni kezdett és ekkor tört elő a tengerből egy cirkáló rakéta, aminek később megállapították a típusát.  A rakéta, füst csíkot maga után hagyva eltűnt a távolban, amit hamarosan egy hangos morajlás követett.


Idén Oroszország növelte katonai aktivitását az Északi Sarkvidéken, mivel most a világhatalmak között folyik a rivalizálás az értékes területek és a víz alatti bányászati jogok megszerzésére.
Később orosz katonai források megerősítették, hogy a gyakorlat sikeres volt és „nagy pontossággal” eltalálták a célt.


A Kalibr rakéta, amely 1500 mérföldes távolságig bevethető, sebessége elérheti a 2.9 Mach-ott, ami az űrrepülő felszállási sebességével egyezik meg, felszerelhető hagyományos és nukleáris töltettel is.
Ezt a rakétatípust már használták az ISIS infrastruktúrájának megsemmisítésében is Szíriában, Raqqában is.


A gyakorlatban több mint 20 hadihajó és a Caspian flottilla is részt vett.
A Severodvinsk atommeghajtású támadó tengeralattjárót 2010-ben indították első útjára, az információk szerint 40 Kalibr típusú rakéta szállítására is képes. Oroszország a jövőben 12 hasonló tengeralattjáró építését tervezi.
Nagyon gyors, a 13 900 tonnás súlyával akár 35 tengeri csomó sebességre is képes, így gyorsabb amerikai társainál, és majdnem olyan gyors, mint az Oroszországi legendás, bár apró, Alfa osztályú vadász gyilkos, amely akár 41 tengeri csomóra is képes így földi mértékegységben eléri a 46 mérföld/órát.


A Yasen osztályú Severodvinsk lenyűgözte az amerikai tisztviselőket és „kemény potenciális ellenfélnek” nevezték. Mark Ferguson Admirális, az amerikai haditengerészet parancsnoka Európában, elmondta, hogy az orosz tengeralattjárók tevékenysége a hidegháború óta nem volt ilyen szinten. Az orosz haditengerészetet soha nem jellemezte még ilyen fejlődési sebesség és titokzatosság.


Hozzátette, hogy az orosz hajóknak olyan fejlett fegyverrendszerük van, amivel egyre nagyobb távolságról egyre pontosabb találatot tudnak bevinni, messze az otthon megszokott vizektől.
Az oroszok az utóbbi 10 évben úgy látszik, nem csak behozták lemaradásúkat, de meg is előzték riválisaikat katonai fegyverzet fejlesztés terén.





HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

Nem tetszenek az új Facebook hangulatjeleket? Így kapcsolhatod ki!
Múlt héten érkeztek az új emoji figurák, asztali felületre és mobilappokba is.
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: