Rebekah - Nincs jobb módja a kommunikációnak, mint a zenén keresztül kapcsolatba lépni

2017.12.05

A Change-Underground csapata készített egy villáminterjút Rebekah-val, aki mesélt arról, hogy miért tért vissza a gyökereihez, azaz miért késztette arra a Facebook posztok szerény elérési száma, hogy saját csoportot hozzon létre.

- Szia Rebekah, köszi, hogy csatlakoztál hozzánk. Láttam az oldaladon, hogy egy új csoportot hoztál létre Facebookon, mert az korábban korlátozta a zenéid és videóid elérését. Megtudtuk, hogy ez a Facebook algoritmus automatikusan kinyírja azokat a posztokat, amiket úgy érzékel, hogy a célja a személyes promóció. Szóval hogyan is érintette ez a te posztjaidat?
- Rebekah: Az oldalam követőinek nagyjából 7%-a a zenékért és az interjúkért követ. A fotók és videók elérési aránya olyan 10-15% körül mozog. Nyilván a Facebook azt akarja, hogy fizess, ezért az oldalak tulajdonosai egyben fő hirdetővé is válnak. A közösségi média óriási üzlet, ami pont ellentétes azzal, amilyen céllal eredetileg létrejött. Hacsak nem ez volt a valódi cél, és mindannyian csak el lettünk csábítva… valójában akárhogyan is hangzik, ez az igazság.

- Nem gondolod azt, hogy mint iparág, újra kellene gondolnunk az online tartalommegosztás módját?
- Vannak, akik a közösségi médiának élnek, a PR a munkájuk, és folyamatosan naprakészek az algoritmussal is, a céljuk, hogy a többiek előtt járjanak, de számomra olyan bosszantó, hogy ez az oldal folyamatosan változtatja a szabályokat. Ami az egyik héten működik, hogy elérd a követőidet, nem feltétlenül fog működni a következő héten.

- Másrészről észrevettük, hogy bármikor kibukik ez a hiba a Facebookon, úgy tűnik, hogy az oldal algoritmusa mégis prioritással kezeli ezeket a posztokat a többi tartalom kárára. Olyan érzés, mintha mindenki arra várna, hogy mikor lesz a következő „boszorkányüldözés”.
Napjainkban Trumppal a hatalmon az emberek sokkal jobban aggódnak a világ jelenlegi állapota miatt. A zene mindig elért az emberekhez és felnyitotta a szemüket a zenén keresztül és a rekreációs drogok által, ezért néhányan úgy használják ezt, mint egy politikai platform, ahol az üzenetet célba juttathatják. Támogatom, hogy megosszuk az ötleteinket, de nyitott módon, ahol meghallgatjuk egymás véleményét, még akkor is, ha nem feltétlenül értünk vele egyet. Az „én utam” vagy a „fő irány” ideológiája viszont nem tetszik, úgy hangzik, mint egy diktatúra, és szerintem ennek nincs helye a szcénában.

- Tehát úgy érzed, hogy a napirenden lévő politikailag korrektség, ami a zenei szcénában néhol erősen jelen van, csak a gyűlöletet szítják és megosztottságot generálnak? Például a CDJ-től kezdve a patriarchizmusig, a rasszizmus, a melegek jogai és a feminizmus, minden egy kicsit túl messzire ment?
- Azt hiszem, minden beszélgetésnek megvan a maga helye és az ideje, de azt hiszem, nem a Pioneer CDJ előtt állva, azonban úgy kell élnem, ahogyan prédikálok és a zene arra bátorít, hogy hallgass meg másokat, még akiknek különböző is a véleményük. Mindenkinek meg kell fogalmaznia a saját gondolatait.

- Szóval létrehoztad ezt a csoportot, így közelebb kerülhetsz a rajongóidhoz. Volt azonban más oka is ennek?
- Régen, amikor létrehoztam a saját Facebook oldalamat, a koncepcióm az volt, hogy közösséget építek és megosztom a zenéket. Többre voltam kíváncsi, és hát van-e jobb módja a kommunikációnak, mint a legtisztább nyelven, a zenén keresztül kapcsolatba lépni? Tudtam, hogy posztolhatok akár egy millió képet is magamról, és gyorsan rengeteg követőre teszek szert, de ez kevésbé volt fontos számomra. Néhány év elteltével a Facebook-on így áll a helyzet: a hangsúly inkább azon van, hogy egy dj mennyire jó marketinges. Így azért,hogy több embert érjek, el ez a csoport tűnt az egyetlen járható útnak számomra, ezért alakult meg az „All About The Music”. A csoportba szabad a belépés, így bárkit szívesen látunk. Szép módja ez annak, hogy megosszunk zenéket, hogy elmondjuk, ki miért lelkesedik, és remélhetőleg új drágakövekre is bukkanunk majd.

- Remekül hangzik, de hogyan akadályozod meg, hogy spammeljenek az emberek a csoportban?
- A szabály annyi, hogy nem promózhatod a zenédet gátlástalanul. Nekem is meg kell felelnem a szabályoknak, mivel ez egy közösség, és mert a kommentjeim és a szavaim ugyanolyan fontosak, mint a következő emberé a sorban. Van pár moderátorunk, mert tényleg el akarom kerülni a spameket. Nem posztolunk dj mixeket sem. Csak önálló zenék, amik elsősorban a techno felé hajlanak. Eddig hihetetlenek voltak az emberek, ahogyan a zenéket és a kommenteket megosztották egymással. Néhány jól ismert dj is csatlakozott és olyan érzés az egész, mint egy hely, ahol mindenki egyenlő és mindenki tisztelettel bánik a másikkal. A beszélgetést arrafelé tereljük inkább, hogy mi az, ami az embereket lázba hozza, ahelyett, hogy arra lennénk kíváncsiak, mi az, ami megosztja őket.

- Szóval reméled, hogy ez a csoport létrehoz valami szépet, ami megszakítja majd a napjaink hírfolyamán hömpölygő szemetet?
A rave szcéna az Egyesült Királyságban politikai zűrzavarból született meg, zavargások voltak a szavazások miatt, tombolt a futball huliganizmus és óriási recesszió volt, de ott volt a zene, ami összehozta az embereket. És persze egy kis E is, de számomra ez ma már csak a zenéről szól.

Rebekah szombaton a BÓNUSZ Electronic Music Festival Black Arénájában dolgozza majd meg a hangrendszert! /Jegyekért katt ide/


TOVÁBBI CIKKEK

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját

2024.04.03.

A Badgirls csapat április 12-én ünnepli 24. szülinapját, ennek apropóján a tehetség-gondozás jegyében egy mix-versenyt is hírdettek, hogy lehetőséget adjanak a szegedi bulijaikon való dj fellépésre... E mellett a buli felvezető programjaként egy mini kerekasztal beszélgetésre is várják a nagyérdeműt a hazai (benne speciálisan a vidéki) szcéna helyzetéről való szakmai beszélgetésre...

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

2024.03.25.

5 éves születésnapját ünnepli a Purple Noise csapata

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját

2024.03.21.

A Time Warp két napos eseménnyel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját