Több mint nyolcezren vették igénybe a kábítószer gyorstesztelést idén nyáron a brit fesztiválokon

2018.11.20

A The Loop biztosította ezt a szolgáltatást hét helyszínen, amelynek célja az volt, hogy kiszűrjék a felütött, nem biztonságos szereket.

Ezen a nyáron különösen hangsúlyos volt ez, ugyanis rendkívül erős hatóanyagú szerek kerültek piacra, néhány közülük egyszerre tartalmazott MDMA-t, ketamint és kokaint. A hatóságok folyamatosan figyelmeztették a bulizókat, hogy fokozott óvatossággal járjanak el.

Ezen a nyáron a Home Office szolgáltatás lényege tehát a megelőzés volt, amelyhez az eszközöket a The Loop nevű nonprofit szervezet biztosította. Az adatok összesítése során kiderült, hogy több mint nyolcezren éltek az anonim tesztelés lehetőségével, amelynek során megtudhatták a bevizsgált hatóanyag tisztasági fokát, a szennyezettség mértékét és tanácsokat is kérhettek az önkéntesektől a biztonságos fogyasztással kapcsolatosan.

A tesztelők olyan veszélyes anyagokat szűrhettek ezáltal ki, mint a potenciális pszichózis-indikátor N-etil-pentilon, amelyet MDMA-ként adtak el a Bestival ideje alatt, így sikerült figyelmeztetni a fogyasztókat. A kevert kábítószerek sokszor négyszer erősebbek a hagyományos szereknél, ugyanis összekeverik azokat malária-elleni szerrel, testépítő-szerekkel vagy cukorral, amiket ezek a gyorstesztek szintén kiszűrtek.

A leggyakoribb kábítószerek, amelyeket bevizsgáltattak a bulizók, azok a kokain, a ketamin és az MDMA voltak.

A Bestival, a Boomtown, a Love Saves the Day, a Y-Not Festival, a Boardmasters, a Kendal Calling és a MADE.Festival volt az a hét rendezvény, ahogy ez a szolgáltatás a látogatók rendelkezésére állt. Azonban a Parklife, a Truck Festival, a South West Four, a Lost Village és a Mistress Mary fesztiválokon is tesztelték a háttérben a különböző drogokat.

Guy Jones, a The Loop vezető kémikusa azt mondta: „A nálunk tesztelő bulizók fele azt mondta, hogy kisebb mennyiséget fog fogyasztani, miután beszélgetett az egészségügyi szakembereinkkel a dózis és az erősség fontosságáról.”

Azt is elárulta, hogy tízből egy ember, miután egy kisebb mennyiséget letesztelt, több adagot is leadott a rendőröknek.

Fiona Measham, az egyik alapító így fogalmazott az akcióról: „Ez az egész egy finom egyensúly aközött, hogy megtudhassák az emberek, hogy mi is zajlik a drogpiacon, de egyúttal nem is bátorítjuk őket a fogyasztásra.”

Egyelőre nem minden fesztivál vesz részt ebben a prevenciós akcióban, aminek az okát a Festival Republic szervezője, Melvin Benn próbálta összefoglalni: „A fogyasztás előtti ellenőrzés nagyszerűen hangzik, de képes félrevezetni is, attól tartok. Annak a meghatározása, hogy egy drog a normál határokon belül van, nem veszi figyelembe, hogy abból mennyit fog beszedni a bulizó, vagy, hogy milyen más kábítószerekkel vagy alkohollal keveri, és arra sem terjed ki, hogy mindez az adott ember testében milyen reakciókat válthat ki.”

A The Loop ennek ellenére a következő évben még több fesztivált igyekszik bevonni a Home Office szolgáltatásukba.


TOVÁBBI CIKKEK

Hozd magad a Szigeten!

2024.01.17.

A fesztivál weboldalán már tervezhetjük azt a virtuális „útvonalat”, amelynek mentén haladva a legnagyobbat meríthetünk a Szabadság Szigetének változatos kínálatából

MARCO CAROLA # Cinematiné XXL # @ Városliget & Cinema Hall, 2024.04.27.

2024.01.17.

Cinema Hall & CityTakeover present MARCO CAROLA # Cinematiné XXL

You x Selected x Vōx @ Arzenál, 2024.03.22.

2024.01.17.

Carmen Electro ~ Dax J ~ Frederic ~ Héctor Oaks ~ Part Time Killer ~ Perc