Az EXIT Festival első fellépői a slágerlisták éllovasaiból kerülnek ki a műfajok széles skálájáról

2018.01.17

Röviddel azután, hogy kiderült, hogy a techno nehézsúlyú sztárjai, Richie Hawtin, Adam Beyer, Ida Engberg, Ben Klock és Amelie Lens is ott lesznek a szerbiai fesztiválon, a rettenetes péterváradi erődbe ellátogató előadók névsora tovább bővült. Közülük is kiemelkedik a nyolcszoros Grammy-díjas jamaikai reggae király Ziggy Marley, akinek apja, a halhatatlan ikon, Bob inspirálta az EXIT Freedom-ot, azaz a fesztivál 2018-as tematikáját. Július 12-15. között a világ több slágere is felcsendül majd, ugyanis ott lesz Alice Merton, Jax Jones, az Ofenbach, Mahmut Orhan és Burak Yeter is. Az erődben a punk-, a hardcore- és a metál rajongók is találnak kedvükre valót, ugyanis a Fusion és az Explosives színpadokon ott lesz a Dog Eat Dog, a Slaves, a Grave Digger, a Slapshot, az Idles, az Asphyx és még sokan mások.

A BÉRLETEK MÁR KAPHATÓAK: http://meex.hu/jegyek/exit-fesztival-2018

 

A Main Stage fellépőinek színes és széles skálájáról az első név az élő reggae király, Ziggy Marley. Ugyan az édesapja, Bob még a halála után is folyamatosan uralja a műfajt, a legidősebb fiú, David Nesta, azaz Ziggy méltóképpen viszi tovább a családi örökséget, melynek eredménye 27 album és 8 Grammy-díj, aminél többet még egyetlen reggae előadó sem nyert.

A Main Stage elhozza a megállíthatatlanul előterötő új generáció tagját, Alice Mertont, akinek a No Roots c. dala meghódította az európai és az amerikai slágerlistákat is. A kanadai énekesnő, aki Németországban és Angliában nőtt fel, 24 év alatt 12-szer váltott lakhelyet, és ezt a nomád élettörténetet dolgozza fel dalában, amely aztán egyik napról a másikra megváltoztatta az életét.

Jax Jones a house sláger előadója, akinek a You Don’t Know Me c. dalát jelölték a Brit Awards Legjobb Kislemez kategóriájában. Nem véletlenül, ugyanis ez a dal uralta a rádiókat egész évben. A fáradhatatlan angol énekes tovább folytatta remek munkáját, az Instructions c. dalt Demi Lovatoval vette fel, míg a legfrissebb kislemeze a Breathe címre hallgat. Hogy milyen érzés minden sarkon a saját zenédet hallani, az nem ismeretlen a francia duónak, az Ofenbach-nak, akiknek a Be Mine c. slágerük a nyár egyik népszerű dala volt. A rockabilly és a house egyvelege olyan ötlet volt, ami üdítő frissességet hozott a nyári hónapokba, míg jelenlegi slágerük, a Katchi inkább a nyugodt téli hangulatot igyekszik felpezsdíteni. Közvetlenül a Sea Star és a Sea Dance fesztiválokról érkezik Mahmut Orhan az EXIT-re, aki a Feel és a Save Me c. megaslágerei mellett a Trónok Harca főcímzenéjének a remixét is biztosan magával hozza, ami a tavalyi nyár egyik beach bárjából sem hiányozhatott. Hozzá csatlakozik majd még a török származású holland sláger előadó, Burak Yeter, akinek Yesterday c. himnusza már majdnem egy éve tartja konstans hipnózisban a táncparketteket.

Az EXIT Festival egyik legnépszerűbb színpada a Fusion, amely a napjaink punk zenekarainak gitárjaitól hangos. A fiatal kenti punkok, a Slaves zenéjének jellemzését a The Gurdian foglalta össze a legjobban: „eredeti dalok, amelyekben remekül keveredik a punk egzisztencializmusa, a külvárosi életstílus valamint az abszurd narratívák a haszontalan dolgozókról és az ivásról, mindez egy zajos három perces robbanásban”. Energikus punk-torpedóikat hozza el az EXIT-re a The Hunter, a Cheer Up London és más slágerek szerzői, a bristoli punk szenzáció, az Idles, akik tavaly robbantottak nagyot debütáló albumukkal, a Brutalism-mal, ami a közönség és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta. A The Guardian izgalmasnak írta le őket: „egy kezdetleges dühös kiáltás gitárokkal, amely megdöbbentheti az egész várost”. A BBC pedig beválogatta az éves lemezajánlói közé albumukat. Hogy mekkorát is robbantottak, azt bizonyítja a tény, hogy a Foo Fighters meghívta őket, hogy legyenek az egyetlen előzenekar a londoni O2 arénában sorra kerülő koncertjükön.

Az Explosive színpad mindig a zúzós programjáról volt ismert, de ezúttal a közönséget biztosan felrázza majd a hardcore rap nagyágyúja, a Dog Eat Dog, a német heavy metál űttörői, a Grave Diggers, mint ahogyan nagyot fog szólni a világhírű Bömbers is. Utóbbiak egy Motörhead tribute banda, akinek a tagjai a black metál szcénából verbuválódtak: Abbath az Immortal basszerosa volt, Tore az Old Funeral-ban gitározott, Pez pedig a Punishment Park dobfelszerelése mögül ült át. A kirobbanó zenekarok mellett a hardcore legendás bostoni úttörője, a Slapshot is ott lesz, ahogyan a deat metál ikonja, az Asphyx is. Az EXIT Festival keretén belül fellép még a The Hellfreaks névre hallgató psychobilly banda, a szlovén industrial metál képviselői a Noctiferia, az orosz gótikus banda, a Little Dead Bertha és a helyi arcok közül pedig fellépnek a The Stone, a The Bloody Earth, a Pogonbgd és a Nemesis.

 Az EXIT Freedom 2018-ban öt országban öt fesztivállal jelentkezik!
Azt követően, hogy az EXIT Summer of Love négy fesztivált foglalt magában sorban, az EXIT Freedom 2018 egy még nagyobb fesztivál csokrot kínál a nyárra: EXIT, Festival 84, Sea Star, Revolution és Sea Dance.

A BÉRLETEK MÁR KAPHATÓAK: http://meex.hu/jegyek/exit-fesztival-2018

 


TOVÁBBI CIKKEK

Jön a Tale Of Us, Mochakk és Jeff Mills is a Szigetre!

2023.03.14.

Az új bejelentéssel kiegészült a Nagyszínpad headlinereinek listája és számos további izgalmas név is érkezett.

Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a nyáron a saját fesztiválján

2023.03.10.

A techno zseni, Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a Karren Maar Fesztiválon egy több mint 11 órás szettel.

Éljenek a nők! - Így köszöntötte a nőket a DAAD Gathering nőnap alkalmából

2023.03.08.

Hiánypótló fesztivált indított utjára az OZORA fesztivál legénysége Dádpusztán 2021-ben!