Chriss Ronson - Exkluzív interjú a miértekről

2016.10.14

- Május elején attól volt hangos az internet, hogy elvonultál a háttérbe, mi is volt ez valójában?
- Több éve terveztem egy ilyen lépést, szerettem volna egy nyarat úgy eltölteni, hogy kizárok minden megszokott programot az életemből és merőben más tartalommal töltöm be a nyaram. Sokat hezitáltam ezen, mivel jópár fellépést vissza kellett mondanom, de éreztem ez most igazán jól fog esni, pont itt az ideje, hogy meglépjem, így meghoztam ezt a határozott döntést.

Valóban sokan felkapták erre a fejüket, többen azt hitték, hogy abbahagyom vagy lelki probléma miatt tűnök el, nos ezúton szeretném megcáfolni semmi ilyenről nem volt szó, egész egyszerűen úgy voltam vele, hogy 22 év éjszakázás után, rámfér pár hónap pihenés, illetve hogy megtapasztaljam milyen is az, amikor nem megyek hétről-hétre fellépni. Tapasztalni akartam, hogy milyen hiányérzetet vált ki belőlem egy ilyen elvonulás, mindemellett nyilván a pihenés is fontos szerepet játszott ebben, elég komplex dolog volt, de teljesen betervezett, tudatos lépés volt.

- És mit eredményezett benned? Hogy élted meg?
- Egészen más minőségben telt ez a pár hónap, mint a megszokott ritmus, rájöttem arra, hogy iszonyatosan szeretem a munkám, hogy mennyi minden a munkámra, a zenélésre épül az életemben és hogy nagyon hiányzik, ha nincs jelen.

- Biztosan volt tanulságos oldala is, mert minden ilyennek van másik oldala, mondjuk negatív értelemben, volt ilyen?
- Volt, de igazából azt sem úgy élem meg, mint negatívum, hanem inkább tanításnak minősítettem magamban. Mint fentebb említettem a zene annyira az életem része, hogy el sem tudom képzelni az életem másban, így jelenleg még jobban megbecsülöm mind azt, ami körülvesz hosszú - hosszú ideje, de ehhez erre szükségem volt már. Az ember hajlamos belekényelmesedni a sikerekbe, főleg ennyi idő után, illetve az is egyértelművé vált számomra, hogy még nagyon sokat érzek magamban, 4 hónap  elég volt arra, hogy új perspektívákat, célokat állítsak fel a jövőre nézve. Minden tekintetben nagyon hasznosnak élem meg ezt a hátralépésnek tűnő, ámbár nagyon is tudatos előrelépést.

- Azért gondolom hiányzott a nyüzsgés? Vagy miként élted meg a “nyaralást”?
- Az első egy hónapban nagyon hiányzott, annyira kizártam mindent az életemből, hogy 3 hónap alatt két alkalommal voltam fent az interneten, egyáltalán nem néztem egy percet sem tv-t, de még a telefonom is ki volt kapcsolva, szóval igen fura időszak volt. Radikális döntéseket hoztam a célom érdekében, akartam érezni ezeknek a befolyásolását az életemre nézve. Persze szépen lassan megszoktam a helyzetet, majd átbillentem egy másik fázisba, amikor is nagyon elkezdtem élvezni a szitut. Teljesen átszellemültem és itt kezdett el igazán érdekessé válni a dolog, elkezdtem azokkal a dolgokkal foglalkozni, ami miatt ezt igazából megléptem. Ennél a pontnál elkezdtem ráhangolódni a zeneírásra, annyira tele voltam inspirációval, hogy szinte naponta írtam egy új zenét, csak úgy jöttek belőlem a kreatív ötletek. Én ezt úgy fogalmaztam meg, hogy ekkor csatlakoztam a morfogenetikus mezőhöz :-D a nap 24 óráját ebben a 4 hónapban a természetben töltöttem, abszolút minden adott volt, hogy lecsendesüljek, és kitisztuljanak a gondolatok, erre vágytam.

Majd amikor ezt az állapotot elértem, elővettem a könyveimet, amit már régebben vettem, de sosem volt idő arra, hogy elolvassam ezeket, olyan hasznos könyveket olvastam mint pl.: kvantum elméletet, pszichológia, ezek most nagyon foglalkoztatnak engem, sokat lehet tanulni ezekből a könyvekből. Mind e mellett  jópár alkalommal elmentem pecázni, sokat sportoltam, kirándultam, utaztam, egyszóval olyan dolgokkal töltöttem a napjaim, amik lelkileg, fizikailag, szellemileg egyaránt hatalmas töltést adtak.

- Piszok jól hangzik, és milyen volt visszatérni a nyüzsgésbe? Mert látom rendesen belekezdtél a melóba.
- Őszintén megmondva nagyon nehéz volt visszarázódni abból az életvitelből, nyugalomból, hirtelen sokkoló volt a magányomból belevetni magam a rohanó életbe, újra felvenni a ritmust. Beletelt 1,5 hónapba amíg újra rátaláltam erre a világra. Abban viszont szuper volt, hogy megtapasztaltam a két végletet, picit helyre rakta az értékrendem az biztos és hatalmas lendületet adott, minden nap inspiráltan ébredek és végzem a dolgom, nagyon jó volt ezt megélni.


- Figyelemmel követtük az oldalt és kifejezetten érződött a like-ok számából is, hogy az emberek támogattak ebben. Gondolom ez nagy erőd adhatott a visszatérésben.
- Hatalmas erőt! Nagy tanulság az is ebben, hogy mennyire fontos nekem a közönségem, a követő táborom és ez most nem a reklám helye! Emberek ha szeretnek vagy támogatnak abban ami Te vagy, az egy hatalmas érzés, inspiráltá tesz abban, hogy kitarts az elveid mellett. Meg is ragadom az alkalmat, hogy ezúton is köszönetet mondjak azoknak az embereknek (nem kevésnek), akik végig támogattak ebben a pár hónapban is. Rengeteg levelet kaptam, hogy várnak vissza, ne hagyjam abba, és hogy pozitív erőt kívánnak ehhez, mert ez egy nagy dolog és erre kevesen képesek vagy kevés embernek adatik meg ez.

Nagyon nehéz szavakkal leírni azt, hogy ez mennyire jóleső érzés,mármint, hogy van egy masszív közönségem, akik biztosítanak mindig a támogatásukról, ez egy kiváltságos helyzet egy ember életében.

- Beszéljünk picit a jelenről,pár hete feltűnt, hogy a Cre8tion Records újra aktív, méghozzá elég jó neveket látok Cre8tion reklámokon, mesélsz erről is egy picit? Illetve az is érdekel, hogy mi lett a sorsa a a Switch partyknak?
- Először is a Switch. Sokan félreértették ezt a dolgot, ugyanis a Switch az egy projekt volt, az kizárólag a tavalyi évre szólt, az album kapcsán volt ez kitalálva. Én úgy állok bizonyos projektekhez mint pl.: amikor egy író fogja a tollat és megír egy könyvet, majd pár hónap vagy év múlva ír egy újat, nekem ez a koncepcióm, lehet ezt sokaknak nem esett le eddig, de ez a helyzet. Szeretek új dolgokat megvalósítani, mert engem ez mozgat, ez visz előre, nem szeretem a sémaszerű dolgokat, ez van. Szóval a lényeg az, hogy a SWITCH mint név és arculat stb. a 2015 évre volt kalibrálva és nem tovább. Én arra a projektre büszke vagyok, lehet még sok embernek az az album le sem esett, viszont az egy komoly munka volt, amire életem végéig büszke lehetek, mert nagyon összetett komoly meló van benne.

A Cre8tion Records pihentetve volt tudatosan. Igazsághoz az is hozzátartozik, hogy annak idején a Cre8tion-t többen álmodtuk meg, de egy időben voltak pozíció cserék, illetve az egyik tag külföldön él, így nehézkes időszak volt, mert mindenki tette a dolgát, így kevesebb figyelmet kapott a kiadó, így jobbnak láttuk pihentetni addig a pontig, amíg úgy nem érzem, hogy itt az ideje újra nekivágni, nos ez az pont most jött el. Én nem szoktam túldramatizálni az ilyen helyzeteket, mivel mindennek megvan az ideje, a helye, nem kell erőlteni semmit, ha épp az akkor nem működik kiválóan. Ez egy jól megalapozott kiadó, sok jó bulival a háta mögött, rengeteg akkoriban aktuális megjelenéssel, még bakelit megjelenés is volt jópár, így nem hinném, hogy bármilyen értelemben is nem lenne értelme folytatni. Egész egyszerűen pihent a projekt eddig, ez most a 2.0 verzió.

Sok új tervem vannak a We Are Cre8tion estékkel, meghívtunk néhány nagyon különleges jó producert, akik manapság nagyon futnak külföldön. Igaz van jópár név, akit itthon még be kell mutatni a közönségnek, ez picit rizikós, de nem igazán akarjuk ugyan azt a vonalat képvisleni, mint amit mások, mi csak egy picit szeletkét szeretnék a budapesti klubéletből, hogy be tudjunk mutatni olyan neveket, akiket mi kedvelünk, tetszik amit csinálnak, képviselnek, amiben jól érzzük magunkat és lehetőleg a közönségünk is.

Mi nem szeretnénk versengeni más szervezőkkel, nem vágyunk más babérjaira, nem szeretnénk senkinek nehezíteni az estéjét, arra törekszünk, hogy mi picit más vonalat vigyünk mint a többiek.

Ezeknek a rendezvényeknek az elsőszámú helyszíne az Aether klub lesz, ebben a klubban nagyon jól érzem magam, kellemes 4-500 férőhelyes “kis” klub, ahol minden adott egy családias jó bulihoz. Presze lesznek más helyszíneken is rendezvények, ilyen a Corvin klub, ahova Sascha Dive-ot hívtuk meg a Cocoon Recordstól, szóval lesznek nagyon jó bulik a közeljövőben, érdemes odafigyelni a rendezvényeinkre illetve csatlakozzatok a https://www.facebook.com/Cre8tionRecords/ oldalhoz.

- Hallgatom a friss mixeidet, egészen más szetteket játszol mostanában, mint amit eddig, mondhatni megfrissült hangzás, ez az új vonal?
- Igen, most nagyon megkedveltem újra a house zenéket. Picit szeretném levetközni a “régi” Chriss jelzőt, ami ugye a progressive, deep hangzás, amúgy sem vagyok nagy rajongója a skatujának és a múltnak, ami a múlt az elmúlt, most épp ezt az időszakomat élem. Klubzenét szeretnék játszani, szórakoztatni szeretném az emberket, nincs kedvem művészkedni, eleget művészkedtem. Most a fő szempont, hogy a közönség úgy menjen haza a fellépéseimről, hogy a mindenit de jót tomboltam, persze továbbra is maradok underground, de annak is a lazább, táncolhatobb vége.

- Budaival közös klubestről is beszélnél, mert ez is egy jó húzás, két erős név, de közben nem várt lépés, mit lehet erről tudni?
- Lehetséges, hogy sokan nem tudják, de mi az Imivel nagyon régóta eljárunk pecázni közösen, talán már 15 éve is van az első ilyen közös pecáknak. Minden ilyen alkalom egy nagy beszélgetésbe torkollik, jókat nevetgélünk, szóval tök pozitív a kettőnk kapcsolata. Már régebben megfogalmazódott bennünk, hogy jó lenne egy közös projekt, egyszercsak ez megvalosult és mivel a peca volt eddig a fő kötelék köztünk, így erre alapoztuk a közös esténket is.


- Igen, elég stílusos a név, vicces, de egyben feltűnő.
- Pont ez a lényeg! Ez egy poén, egy különleges név. Persze adhattunk volna bármilyen nevet az estének nyilván, de akkor mitől lett volna különleges, annyi egyértelmű klubest név van már, hogy ez csak a 100. új projekt lett volna, no de ilyen még nincs és szellemes. Ezek jó hangulatú klubestek, ami kettőnkről szól, emellett mindenki teszi a dolgát. Nagyon szeretem a közös fellépéseket, jó kedvűek vagyunk, dinamikus esték, hatalmas táncolás van egész éjjel és ez a lényege ennek a közös estének.

- Zeneírás? Láttam elég aktívan stúdiózól a képekből kiindulva, milyen zenéken dolgozol éppen?
- Mint említettem, sok új zenét írtam a pihenés alatt, de egyiket sem fejeztem be, most épp abban a fázisban vagyok, hogy befejezzem őket. 40 új zene van kilátásban, csak be kell őket fejeznem, ami nagyon nehéz, mert közben zajlik az élet, szóval a rengeteg más feladat mellett, nehéz hatékonyan dolgozni ezeken.

- Mit gondolsz az internet világáról? Egyik olyan DJ vagy, akinek nagyon aktív az oldala a like-okból kiindúlva.
- Kettős érzésem van ezzel kapcsolatban. Szeretem, mert viszonylag könnyen el lehet jutattni az infomációt a közönségedhez, ami nagyon megkönnyíti az ember munkáját, viszont van egy olyan oldala is, hogy olyan mennyiségű adat van fent a Facebook-on, hogy már eléggé magas az ingerküszöb, így egyre nehezebben kattintanak rá az emberek arra ami igazán fontos, mert nagyon nehéz kiszürni a jót, a hasznos információt. Összeségében én nagyon hasznosank tartom mondjuk a Facebook-ot, mert mindenről tudsz infomálódni egészen gyorsan és hatékonyan, de azért van rengeteg butaság is fent, ami viszont néha már sok is. Én legfőképpen a munkámat helyezem előtérbe, igyekszem tartalmilag ízléses, minőségi dolgokat, képeket megosztani a közönséggel.

- Hogy egy kis bulvár is legyen a végére, mi a kedvenc ételed?
- Keleti vonalon mozgok, minden ami keleti leves, jöhet! :)

- Bakelit? CD? Laptop? Manapság ez örörkös vita a DJ-k körében, Te melyiket preferálod?
- Szerintem az a fontos, hogy milyen zenéket játszol, mi a koncepciód, hogyan tudod azt átadni a közönségnek, teljesen mindegy hogy miről teszed mindezt, arról kell játszani ami a kezedre áll, amiről jól esik játszani, amiben hiteles tudsz maradni.

-Végezetül, mikor lesz a következő fellépés és hol?
- Október 22-én lesz idén az első We Are Cre8tion buli Budapest egyik legszínvonalasabb underground klubjában az AETHER-ben. Erre az alkalomra Ray Okparat hívtuk meg a Mobilee Records-tól. Nagyon szimpatikus arc, cool house szetteket játszik, nagyon vidám figura és rengeteg jó zenéje jelenik meg hónapról hónapra. Tudom, hogy sok buli van a városban, így nem kívánok győzködni senkit, de ha szereti valaki a jó zenét, a minőségi house szetteket, akkor ott a helye ez biztos!

Szuper jót beszélgettünk, köszönjük a lehetőséget!


TOVÁBBI CIKKEK

Jön a Tale Of Us, Mochakk és Jeff Mills is a Szigetre!

2023.03.14.

Az új bejelentéssel kiegészült a Nagyszínpad headlinereinek listája és számos további izgalmas név is érkezett.

Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a nyáron a saját fesztiválján

2023.03.10.

A techno zseni, Reinier Zonneveld világrekord megdöntését tervezi a Karren Maar Fesztiválon egy több mint 11 órás szettel.

Éljenek a nők! - Így köszöntötte a nőket a DAAD Gathering nőnap alkalmából

2023.03.08.

Hiánypótló fesztivált indított utjára az OZORA fesztivál legénysége Dádpusztán 2021-ben!