Majdnem teljesen EDM-mentes a 2018-as Coachella lineup

2018.01.17

Az amerikai über-fesztivál, a Coachella néhány napja felfedte a 2018-as fellépőinek listáját. Az olyan világsztárok mellett, mint Beyoncé, Eminem vagy a The Weeknd, a további előadók a szokásos hipszter hip-hop és indie vonalról kerültek ki: Tyler The Creator, Princes Nokia, Alt-J, Fleet Foxes, The War On Drugs vagy Post Malone.

Ami viszont feltűnő az idei neveket olvasva, hogy a korábbi éveket dominánsan uraló EDM-dömping most nem jellemzi a listát.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lennének jól ismert DJ-k a nevek közt. A Coachella 2018 számos house, techno és disco fellépőt csábított el. A teljesség igénye nélkül csupán néhányuk: Motor City Drum Ensemble, The Black Madonna, Chris Liebing, Joseph Capriati, Black Coffee, Maceo Plex, Barclay Crenshaw (aka Claude VonStroke), Avalon Emerson, Justin Martin, Kölsch, Michael Mayer, Peggy Gou és Jamie Jones.

Az EDM fellépők közül viszont olyan nevek hiányoznak, mint Steve Angello, Dillon Francis, Martin Garrix, Porter Robinson, Marshmello, akik mind felléptek tavaly, de nem lesznek ott a 2016-os év headlinerjei közül Calvin Harris, Jack Ü (Skrillex & Diplo), Flume, Major Lazer, KSHMR, és a The Chainsmokers sem.

Ez többek között azért is meglepő, mert Calvin Harris nevéhez fűződik például a Coachella történetének második legnagyobb számú közönsége, amit a 2014-es fesztiválon sikerült elérnie. Ugyanebben az évben a Yahoo Music állította azt, hogy a rock and roll „elvesztette a háborút” az EDM-mel szemben a Coachella-n, ugyanis Skrillex szettjére többen voltak kíváncsiak, mint az angol rockbanda, a Muse fellépésére.

De vajon tényleg leáldozóban van az EDM? Nos, még az is lehetséges. A fülzúzó basszusok, amelyek az EDM fő ismérvei közé tartoznak körülbelül 2013 óta, egyre inkább átalakulnak egy lassabb, „rádióbarátabb”, a slágerlistákba jobban beillő hangzássá, éppen az előbb említett Calvin Harris vagy a The Chainsmokers dalainak köszönhetően. Ez pedig nem biztos, hogy jót tesz a gigantikus kaliforniai fesztiválnak.

Ez nem jelenti azt, hogy „teddfelakezedet” típusú EDM teljesen eltűnne, mivel ez még mindig rendkívül népszerű az olyan fesztiválokon, mint például a Tomorrowland. De ha a Coachella 2018-as szervezéséből bármit is levonhatunk, az az, hogy az EDM elmozdult a zenei piramis csúcsáról, ami egyben azt is jelzi, hogy mint műfaj, elérte a határait.

A 19-ik Coachella fesztivál 2018. április 13-15. és április 20-22. között kerül megrendezésre.


TOVÁBBI CIKKEK

Hat hónapos kezelése után Michael Bibi megerősítette, hogy teljesen meggyógyult

2023.12.06.

A Solid Grooves alapítója tegnap este (december 6-án) egy Instagram-bejegyzésben jelentette be a hírt

Paul Kalkbrenner, Nico Moreno és a Purple Disco Machine is a Balaton Soundra tart

2023.12.05.

A Balaton Sound 2024. július 3-6 között várja fergeteges parti hangulattal a látogatókat

Egy nappal hosszabb lesz a 2024-es EXIT Fesztivál

2023.12.05.

Az EXIT jövőre 2024. július 11. és 14. között várja majd a látogatókat!