Paul Kalkbrenner és a Kraftwerk is Veszprémbe érkezik a nyáron!

2023.04.13

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb nyári eseménye a most megnyíló pop-up rendezvényhelyszín, a Gyárkert KultúrPark, ami 4 hónapon keresztül, több, mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont. A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen, a Gyárkert Kultúrparkban. A helyszín május 5-étől a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként olyan nemzetközi világsztároknak ad otthont, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Papa Roach és Hollywood Undead. 

A VEB2023 EKF
Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt 2023. január 1-jén átvette az Európai Unió legrangosabb kulturális címét, így idén a város és a csatlakozott 116 település csaknem háromezer rendezvénnyel várja vendégeit.  Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb eleme, amelynek célja, hogy a kultúra révén közelebb hozza egymáshoz Európa népeit. Fontos, hogy az EKF cím nem csupán az év során zajló számos programról szól, hanem sokkal inkább hosszú távú, fenntartható kulturális-művészeti folyamatok elindításáról és megerősítéséről. Az idei év egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy bemutassák a Bakony-Balaton régiót, mint Veszprém központú európai kreatív és kulturális központot.

A programok: nemzetközi sztárok
A VEB2023 EKF program részeként május elejétől szeptember első hétvégéjéig minden héten három-négy napon át koncertekkel, zenekarokkal és dj produkciókkal várják a közönséget. A folyamatosan bővülő program részeként már most nyilvánosságra hoztak közel 30 külföldi és hazai fellépőt, köztük sok olyan nemzetközi világsztárt, akik fesztiválokat és arénákat töltenek meg szerte a világon. 

Ezen a nyáron a Gyárkert színpadán lép fel többek között a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, az igényes és mindig megújuló techno és elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője, Paolo Nutini a világhírű brit énekes és dalszerző, Steve Aoki a japán származású, amerikai születésű EDM DJ, aki előszeretettel dobálja a tortákat a közönség közé. 

A fellépők sora nem fogy el, hazánkba látogat az amerikai nu metál zenei irányzatot képviselő Papa Roach / Hollywood Undead, akik közösen lépnek színpadra, érkezik még Franz Ferdinand, a glasgow-i indie rock banda. Nem maradhat ki a felhozatalból a mindig ezerarcú, ex-Molokos-s Roísín Murphysem, érkezik a Medvza is, az olasz trió, akik a Piece Of Your Heart, Paradise, Lose Control zenéikkel robbantak be itthon is a köztudatba. 

A programok: hazai sztárok
Természetesen a magyar könnyűzenei elit sem maradhat ki a felhozatalból, a teljesség igénye nélkül a Gyárkertben koncertezik majd Ákos, aki idén ünnepli 30 éves jubileumát, jön a népszerű erdélyi magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company, de nem maradhat ki a sorból a Halott Pénz sem. Majkais fellép a Gyárkertben, mindenki táncol vele aznap este, Kispál és a Lovasitól pedig egy legendás életmű dalaira készülhetünk. A minden korosztály körében igen népszerű Quimby is ellátogat Veszprémbe, de érkezik a fiatalok által napjaink talán legfelkapottabb magyar előadója, a 21 éves énekes-rapper Azahriah. 

Vad Fruttik a veszprémi régió egyik kedvenc együttese is látható lesz a Gyárkertben, a 2022. év végi átalakulásukat követően a nyári fesztiválszezon startját itt indítják. A nyár folyamán fellép még a Gyárkert nagyszínpadán a Tankcsapda, a Road, Best Of Geszti és Rúzsa Magdi is. 

A koncertekre április 13-án 15 órától lehet jegyet vásárolni a helyszín hivatalos weboldalán, a gyarkert.hu weboldalon. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó, a Gyárkertben megrendezésre kerülő koncertek egy részén ingyenesen lehet bulizni, a belépőjegyes programok esetében pedig a VEB2023 EKF támogatási programja biztosítja, hogy igen kedvező jegyárak legyenek. 

A helyszín: Gyárkert KultúrPark
Veszprém belvárosában hosszú évekig parlagon hevert a Balaton Bútorgyár egykori telephelye; itt születik meg a Gyárkert KultúrPark.  A „sebhelyként" emlegetett területet a város megvásárolta és az közparkként, ideiglenes rendezvényhelyszínként formálja újra a veszprémi belvárost. Az EKF évében az itt élők és az idelátogató turisták száma és a programok sokszínűsége megkívánja egy ilyen léptékű szabadtéri rendezvényhelyszín kialakítását, így idén az májustól-októberig a koncertek, rendezvények idején kiemelt helyszín lesz a terület, míg a hétköznapokon közösségi parkként lehet használni.

Az ország vezető pop-up építészeinek segítségével a Hello Wood nemzetközi, díjnyertes építész stúdió által tervezett látványos installáció április végére készül el a revitalizált területen. A Közösségek Kertje a Veszprém-Balaton régió kultúráját hirdető művészeti alkotás. A 116 növényládából felépülő élő, zöld installáció a Gyárkert Kultúrpark központi elemének készül, és az EKF programban részt vevő 116 település összefogását szimbolizálja. a résztvevő településekre utaló 1-1 egyedi tervezésű növényláda.

A parkosított területen szolgáltatóegységek, éttermek, vendéglátóhelyek és a rendezvények kiszolgálására alkalmas komplett infrastruktúra, valamint két különálló színpad várja azt a közel 5000 látogatót, akiknek egyidejű szórakozásáról gondoskodnak a szervezők.

Balaton Piknik
A Gyárkert programsorozatának részeként az idei évben Veszprémbe költözik a korábban már több Balaton parti települést is megjárt elektronikus zenei fesztivál, a Balaton Piknik. Az augusztus 18-19-én megrendezésre kerülő, a finomabb és lágyabb elektronikus zenei műfajokat, a tech house-t, a minimalt, az electro pop-ot középpontba állító fesztivál a műfaj nemzetközi sztárjaival érkezik majd az új helyszínre.

A szervezőkről - az üzemeltető a VOLT
A MOL Nagyon Balaton eseménysorozat kezdettől fogva küldetésének tekintette, hogy évről-évre csokorba gyűjtve mutassa be a Balaton Régió legizgalmasabb, legszínvonalasabb produkcióit.

A brand égisze alatt született meg jónéhány, ma már jól ismert rendezvény, a zamárdi kötődésű Strand fesztivál, a B my Lake, a ZamJam fesztivál, és a Balaton Piknik.

A 2013-ban alapított turisztikai ernyőbrand-et létrehozó VOLT Produkció Kft. csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő rendezvényszervezői tapasztalatával segítse felhívni a figyelmet az itt található értékekre, különleges eseményekre, ezért elsőként csatlakoztak az Európa Kulturális Fővárosa címre aspiráló veszprémi pályázat támogatói köréhez, az együttműködésről szándéknyilatkozatot írtak alá a város polgármesterével.

Később, amikor biztossá vált, hogy Veszprém és a Balaton Régió lesz Európa Kulturális fővárosa, nem csak a veszprémi fesztiválokkal, rendezvényekkel alakított ki szorosabb együttműködést, hanem közreműködött a projekt népszerűsítésében a MOL Nagyon Balaton eseményein keresztül.

Mindezek után, amikor az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvények kiemelt helyszíneként létrejött Gyárkert Kultúrpark üzemeltetésére pályázatot írt ki Veszprém városa, nem volt kérdés a VOLT Produkció Kft. számára, hogy megpályázza ezt a lehetőséget.


TOVÁBBI CIKKEK

Újabb fellépők csatlakoztak a Szigethez

2023.05.09.

Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet!

Historical Tales with Giolí & Assia @ Budai Vár, 2023.08.26.

2023.04.26.

Historical Tales with GIOLI & ASSIA - Buda Castle - 26. August 2023

Historical Tales with Hernan Cattaneo @ Budai Vár, 2023.07.08.

2023.04.26.

HERNAN CATTANEO (all day long !)