Regal szerint a technónak a mainstream felé kellene fordulnia

2018.02.26

Az underground zene képviselői nagy általánosságban igyekeznek távol tartani magukat az üzleties gondolkodásmódtól. Regal azonban másképp vélekedik. A spanyol dj a múlt héten osztotta meg gondolatait Facebookon, válaszolva azokra a vádakra, amik szerint túlságosan anyagias a hozzáállása. Ebben kifejtette, hogy szerinte minden techno előadónak arra kellene törekednie, hogy a mainstream felé vegyék az irányt.

„Srácok, ébresztő! A techno zene egy üzlet és még nagyobb üzletet lehet belőle csinálni. Manapság olyan időket élünk, ahol a rap zene mainstream, az a zenei műfaj, ami a gettóban született és a kisebbséget képviselte, most dollármilliókat termel és a rádiókban is fontos szerepet tölt be.

Talán tudjátok, a zenei hype-ok ciklikusak, és amikor a rap korszaka lejár, készen kell állnunk arra, hogy a techno műfaj legyen az új mainstream zene. A divatmárkák és a TV-reklámok szar zenéire aggatják a techno címkét, adjunk hát nekik igazi technót.

A következő generáció mi vagyunk, ébresztő és nyissátok ki a szemeteket, nem arról van szó, hogy meggazdagodunk vagy megváltoztatjuk a hangzásunkat, hanem arról, hogy kiterjesztjük a zenénket és megismertetjük az új generációval a technót, kikerülve így az undergroundból.

Sokan közületek szeretnének undergroundnak maradni, aztán amikor 50 ember van csak egy klubban, panaszkodtok… nos, ezt hívják undergroundnak haver!”

Gondolata komoly felháborodást szült. Az egyik felhasználó így reagált rá: „Ne olvassátok el ezt a szart. Az olyan aranyásók, mint te, kinyírják a szcénát. Menj, keress pénzt, de ne hívd azt a ’mi zenénknek’. Egészségedre!”

Egy másik olvasó ezt írta: „A techno, mint a következő mainstream zene? Szörnyű ötletnek hangzik. Van egy ok, ami miatt nem szeretem a mainstream klubokat, az, hogy tele vannak közönséges emberekkel, akik nem a zene miatt vannak ott, hanem mert ’menő’ ott lenni.”

Válaszul Regal kibővítette, hogy mire is gondolt:

„Úgy veszem észre, hogy sokan közületek csak a mainstream szóra koncentráltatok.

20 évvel ezelőtt a Prodigy szólt a rádióban, hallasz manapság Prodigyt a rádióban?

20 évvel ezelőtt a techno kiadóknak több mint 10 ezres eladásaik voltak, melyik techno kiadó ad el manapság ennyi lemezt? Nem arról beszélek, hogy változtassuk meg a zenét, maradnék a saját hangzásomnál, de nagyszerű lenne, ha még több embert tudnánk ebbe bevonni.

Kedvenc techno előadóitok közül, akik minden fesztiválon headlinerek, sokan mainstreamek. Szeretet”

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

45 éves korában elhunyt Pete Zorba

2021.03.01.

45 éves korában elhunyt az angliai house DJ!

28 év után feloszlik a Daft Punk

2021.02.22.

Nincs többé Daft Punk, a párizsi duó útjai elválnak.