Újraindíthatja a gomba a depressziós agyat

2017.12.28

Egy tanulmány szerint a varázsgomba hatóanyagainak köszönhetően a depresszióban szenvedők agya újraindítható, ezzel új reményt adhatnak a betegeknek a jövőbeli kezeléseket tekintve, amit egyébként a legbiztonságosabb drognak választottak.

A kutatás során 19 ember kapott egyszeri dózist a gomba pszichedelikus hatóanyagából, a pszilocibinből. A páciensek felének megszűnt a depressziója, és az agyi aktivitásuk is megváltozott, aminek hatása öt hétig tartott. Dr. Robin Carhart-Harris, a kutatás vezetője a BBC News-nak azt mondta, hogy a betegek úgy érezték magukat a kezelés után, mintha újjászülettek volna.

„Rögtön azt mondták: ’újjászülettem, újraindult az agyam’, az egyik beteg pedig azt mondta, hogy teljesen kitisztult az agya és nem érzi széttöredezettnek” – mondta Dr. Carhart-Harris.

De mielőtt azonnal rohannál egy adag varázsgombáért, hogy elkezdd kúrálni magad, a kutatók kifejezetten ellenzik az öngyógyítás ilyen módját. Szükség van egy nagyobb, átfogó tanulmányra, ahol kontroll csoporttal vethetik össze az egészséges és beteg agyakat, aminek a kiértékelése után döntenek majd arról, hogy a pszilocibin valóban alkalmas-e a depresszió klinikai kezelésére. Mindenesetre azoknak, akik a depresszió valamilyen formájában szenvednek, mindenképpen ígéretes eredmény a jelenlegi is.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Elnézést kért Solomun, amiért iszlám imára hívó zenét játszott a szettjében

2018.07.12.

A Diynamic főnöke az olaszországi Kappa Futur Festival keretén belül zenélt múlt szombaton

Átlépte a tízmilliós határt a Discogs adatbázisa

2018.07.12.

Naponta 4-5 ezer új megjelenés kerül fel az oldalra a szerkesztők elmondása szerint.

Sven Väth és Ibiza, avagy hogyan változtatta meg egy érme egy 16 éves srác életét és karrierjét

2018.07.05.

Sven Väth, aki fanatikusa a zenének, esztéta és látnok is egyben.