Újraindíthatja a gomba a depressziós agyat

2017.12.28

Egy tanulmány szerint a varázsgomba hatóanyagainak köszönhetően a depresszióban szenvedők agya újraindítható, ezzel új reményt adhatnak a betegeknek a jövőbeli kezeléseket tekintve, amit egyébként a legbiztonságosabb drognak választottak.

A kutatás során 19 ember kapott egyszeri dózist a gomba pszichedelikus hatóanyagából, a pszilocibinből. A páciensek felének megszűnt a depressziója, és az agyi aktivitásuk is megváltozott, aminek hatása öt hétig tartott. Dr. Robin Carhart-Harris, a kutatás vezetője a BBC News-nak azt mondta, hogy a betegek úgy érezték magukat a kezelés után, mintha újjászülettek volna.

„Rögtön azt mondták: ’újjászülettem, újraindult az agyam’, az egyik beteg pedig azt mondta, hogy teljesen kitisztult az agya és nem érzi széttöredezettnek” – mondta Dr. Carhart-Harris.

De mielőtt azonnal rohannál egy adag varázsgombáért, hogy elkezdd kúrálni magad, a kutatók kifejezetten ellenzik az öngyógyítás ilyen módját. Szükség van egy nagyobb, átfogó tanulmányra, ahol kontroll csoporttal vethetik össze az egészséges és beteg agyakat, aminek a kiértékelése után döntenek majd arról, hogy a pszilocibin valóban alkalmas-e a depresszió klinikai kezelésére. Mindenesetre azoknak, akik a depresszió valamilyen formájában szenvednek, mindenképpen ígéretes eredmény a jelenlegi is.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Contra Mundum presents Subb-An & Andy Catana @ Corvin Club, 2018.02.17.

2018.01.23.

Contra Mundum presents Subb-An & Andy Catana

Corvin presents Philipp Straub @ Corvin Club, 2018.02.10.

2018.01.23.

Corvin presents Philipp Straub - 2018. February 10.

Technokunst w/ I Hate Models @ A38, 2018.02.23.

2018.01.23.

Technokunst X Lärm pres. I Hate Models (Arts, Monnom Black - FR)