Újraindíthatja a gomba a depressziós agyat

2017.12.28

Egy tanulmány szerint a varázsgomba hatóanyagainak köszönhetően a depresszióban szenvedők agya újraindítható, ezzel új reményt adhatnak a betegeknek a jövőbeli kezeléseket tekintve, amit egyébként a legbiztonságosabb drognak választottak.

A kutatás során 19 ember kapott egyszeri dózist a gomba pszichedelikus hatóanyagából, a pszilocibinből. A páciensek felének megszűnt a depressziója, és az agyi aktivitásuk is megváltozott, aminek hatása öt hétig tartott. Dr. Robin Carhart-Harris, a kutatás vezetője a BBC News-nak azt mondta, hogy a betegek úgy érezték magukat a kezelés után, mintha újjászülettek volna.

„Rögtön azt mondták: ’újjászülettem, újraindult az agyam’, az egyik beteg pedig azt mondta, hogy teljesen kitisztult az agya és nem érzi széttöredezettnek” – mondta Dr. Carhart-Harris.

De mielőtt azonnal rohannál egy adag varázsgombáért, hogy elkezdd kúrálni magad, a kutatók kifejezetten ellenzik az öngyógyítás ilyen módját. Szükség van egy nagyobb, átfogó tanulmányra, ahol kontroll csoporttal vethetik össze az egészséges és beteg agyakat, aminek a kiértékelése után döntenek majd arról, hogy a pszilocibin valóban alkalmas-e a depresszió klinikai kezelésére. Mindenesetre azoknak, akik a depresszió valamilyen formájában szenvednek, mindenképpen ígéretes eredmény a jelenlegi is.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

28 évesen elhunyt a világ egyik legismertebb DJ-je, Avicii

2018.04.20.

28 éves korában elhunyt Tim Bergling, ismertebb művésznevén, Avicii.

Marco Carola és a magyar support!

2018.04.20.

A „Don”, a „Big Boss” (ahogy emlegetni szokták) 6 év után végre Magyarországra jön!

Megvan a 2018-as HYPERSPACE időrendi bontása!

2018.04.20.

2018-ban április 21-én kerül megrendezésre Magyarország kultikus techno rendezvénye a HYPERSPACE.