Újraindíthatja a gomba a depressziós agyat

2017.12.28

Egy tanulmány szerint a varázsgomba hatóanyagainak köszönhetően a depresszióban szenvedők agya újraindítható, ezzel új reményt adhatnak a betegeknek a jövőbeli kezeléseket tekintve, amit egyébként a legbiztonságosabb drognak választottak.

A kutatás során 19 ember kapott egyszeri dózist a gomba pszichedelikus hatóanyagából, a pszilocibinből. A páciensek felének megszűnt a depressziója, és az agyi aktivitásuk is megváltozott, aminek hatása öt hétig tartott. Dr. Robin Carhart-Harris, a kutatás vezetője a BBC News-nak azt mondta, hogy a betegek úgy érezték magukat a kezelés után, mintha újjászülettek volna.

„Rögtön azt mondták: ’újjászülettem, újraindult az agyam’, az egyik beteg pedig azt mondta, hogy teljesen kitisztult az agya és nem érzi széttöredezettnek” – mondta Dr. Carhart-Harris.

De mielőtt azonnal rohannál egy adag varázsgombáért, hogy elkezdd kúrálni magad, a kutatók kifejezetten ellenzik az öngyógyítás ilyen módját. Szükség van egy nagyobb, átfogó tanulmányra, ahol kontroll csoporttal vethetik össze az egészséges és beteg agyakat, aminek a kiértékelése után döntenek majd arról, hogy a pszilocibin valóban alkalmas-e a depresszió klinikai kezelésére. Mindenesetre azoknak, akik a depresszió valamilyen formájában szenvednek, mindenképpen ígéretes eredmény a jelenlegi is.

KÖVESS MINKET

TOVÁBBI CIKKEK

Érkezik az Adriatique páros első nagylemeze

2018.10.16.

A népszerű svájci duó a Tale Of Us kiadójánál, az Afterlife-nál jelenteti meg debütáló albumát.

Kábítószer birtoklásért őrizetbe vették David Moralest

2018.10.08.

A Grammy-díjas producer/DJ a fukuokai reptéren akadt fenn egy ellenőrzésen

Pre-NYE w/ Kollektiv Turmstrasse @ Akvárium (NagyHall), 2018.12.30.

2018.10.03.

Pre-NYE w/ Kollektiv Turmstrasse