HÍREK

Betiltják a mentolos cigiket

Uniós irányelv írja elő az intézkedést, 2020-ig van haladék.

Az új szabály értelmében, olyan változások jönnek, amivel az embereket el kell rettenteni a dohányzástól. Ha minden igaz, a nem mentolos cigarettákat pedig ezentúl ugyanolyan csomagolásban lehet csak forgalmazni. A szigorítás értelmében, nem csak a cigarettát, de minden olyan dohányterméket, amiben van mentol ki lesz tiltva az unió területéről.

A csomagolás 65%-án a továbbiakban különböző dohányzás által előidézett betegségek képeinek kell szerepelni.  A törvény teljes elfogadását eddig próbálták megakadályozni a multik, de úgy tűnik nincs mese, jön a szigorítás. 

Philip Morris International, Imperial Tobacco és a Japan Tobacco International között jelenleg folyik a tárgyalás, az új törvényes csomagolás szabványosítására. - írta egy brit folyóirat. 

Jelenleg ezek a vállalatok, akik megtámadták a szabályokat és bíróságra viszik az ügyüket, és szeretnének engedményeket kiharcolni maguknak. 

A vállalatok szerint, a csomagolás 65%-nak a képre való cseréje miatt, teljesen meg fog szűnni a termékek közötti különbség és megkülönböztethetetlenek lesznek egymástól.

Miután a hivatalosan is elfogadták az új szabályt, az “Egészséges életmód “ nevű szervezet képviselője elmondta: “A dohányzás az egyik legnagyobb probléma a világon, és ez az oka a korai elhalálozásoknak is. Csak az Egyesült Királyságban évente 100.000 ember hal meg a dohányzás által kialakult betegségek miatt.“

“Örülünk az új szabályozásnak, és elértük a célunkat, bízunk benne, hogy sikerül eltántorítani a gyermekeket a dohányzástól, és segíteni azokat, akik le akarnak szokni. “

Az Országgyűlésben jelentette be szerdán Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, hogy 2020. május 20. után tilos lesz mentolos cigarettát vagy cigarettadohányt forgalmazni Magyarországon.

Az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (Tobacco Product Directive – TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba. Az új szabályok többségét az egyes tagországoknak 2016. május 20-ig kellett átültetniük hazai jogrendjükbe.



HA TETSZETT A CIKK KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL!

NÉZD MEG EZEKET IS:

Emberek millióit verik át nap mint nap a közösségi oldalakon
Mint mindenhol, úgy a közösségi oldalakon is találkozhatunk csalókkal, nem is akármilyen formában. Ezek a csalók úgy próbálnak pénzhez jutni, hogy különböző oldalakon valótlan híreket tesznek közzé.
HOZZÁSZÓLÁS EDDIG
SZÓLJ HOZZÁ TE IS: